Alkol, Sigara, Uyuşturucu Gibi Zararlı Alışkanlıklar

Question

Alkol, Sigara:Zararlı Alışkanlıklar

Zararli Aliskanliklar 1

Yüce Allah insanı en mükemmel şekilde yaratmış ve hayatını devam etmesi için sağlıklı bir vücut vermiştir. Fakat insanoğlu kendisine zarar veren, duyu organlarını tahrip eden birçok zararlı alışkanlıkların peşine düşmüş, dünyasını ve ahiretini perişan etmiştir. Bu zararlı alışkanlıkların, inancımıza ve sağlığımıza verdiği zararlar günümüzde daha net ortaya çıkmasına rağmen kullanımı maalesef daha da artmaktadır.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan zararlı alışkanlıkların başında alkollü içecekler, sigara ve uyuşturucular gelmektedir.

İslam hukukunda temel esas ve hedef; dini, aklı, nefsi, nesli ve malı korumaktır. Kişinin insanlığı aklı iledir. Kuran-ı Kerim’de birçok kez “Düşünmez misiniz? Akletmez misiniz?” gibi soruların tekrarlanması aklın önemine vurgu yapmaktadır. Dinimiz ise, insan aklı ve ruhî dengesini bozan katı ve sıvı maddeleri yasaklamıştır. Bu manada uyuşturucu maddeler de yasak kapsamına alınmıştır.

İçki ve uyuşturucu insanı moral yönünden çökertir, iradesini kırar, güçlüklere karşı mukavemetini azaltır, mesuliyet duygusunu azaltır, ümitsizliğe ve karamsarlığa düşürür. Bu sebeple bütün zararlı uyuşturuculardan uzak durmaya, gelecek nesli de uzak tutmaya gayret etmeliyiz.

Yüce Rabbimiz bu problemle ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar, fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durursanız kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?”[1] buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) de;

“Sarhoşluk veren her içki haramdır.”[2]

“Bir şeyin çok miktarda alınması insana sarhoşluk veriyorsa, onun azı da haramdır.”[3]

“Ben her sarhoşluk veren şeyi yasaklıyorum.”[4] buyurarak ümmetini uyarmıştır.

Zararlı alışkanlıklara en fazla müptela olanların, gençler olduğunu görüyoruz. Türkiye’de içkiye ve sigaraya başlama yaşı 11’e, uyuşturucu kullanım yaşı 10’a kadar düşmüş durumdadır. İnsanın karakterinin şekillendiği Gençlik çağında gençlerimizi bu alışkanlıklardan korumalıyız. Bu çağda gençlerin aklına olduğu kadar kalp ve ruhuna da seslenmeliyiz. Zararlı alışkanlıklardan kendimizi ve gençlerimizi korumak için, doğru ve ikna edici bilgiler edinmeli, Yüce Allah’ı, ahiret hesabını düşünmeliyiz. Hepsinden önemlisi gençlere güzel örnek olmalıyız. Bununla beraber toplumun kontrol mekanizmalarını çalıştırmalı adeta seferber olmalıyız. Bu mekanizmaların başında da aile gelmektedir. Anne-babalar çocukları için güzel bir aile ortamı oluşturmalıdırlar. Arkadaş çevresi de önemlidir.  Çocuklarımızın güzel ahlaka sahip arkadaşlar edinmelerine yardımcı olmalıyız. Bütün bir toplumun, kurumlarıyla beraber aynı duyarlılığı göstermesi ve kitle iletişim araçlarının bilinçli kullanılması bu problemi çözecektir.

Milyarlarca maddi zararın yanında yılda yüz bin insanımızı sigaradan kaybettiğimize, alkol ve uyuşturuculara müptela olanlar yüzünden binlerce aile hayatının yıkıldığına her gün şahit olmaktayız. Hâl böyleyken gerekli tedbirlerin bir an evvel alınması gerekmektedir. Gençlere ideal hedefler gösterilmelidir. Dini ve milli duyguların, insani değerlerin önemi yetişen nesle öğretilmelidir.

Benzer Konular:

Answers ( 2 )

    0
    2023-04-07T13:47:18+03:00

    Alkol

    Hocam iyi geceler.10yillik evliyim iki tane kız çocuğum var esin malesef alkol alıyor .ramazan da devam ediyor .o kadar uyarnama rağmen bie türlü vagzgecmiyor ben çok üzülüyorum.sabretmete çalışıyorum ama malesef onu öyle görünce sabır bir an gidiyor .şimdi size sorum bu insana bile bile evlendim bana söz verdi alkol almamak için tabiki bu olmadı bu bu evliliği devam ettiğim için günaha giiriyormuyum nasıl davranmalıyım bana yardımcı olurmusunuz

    0
    2023-04-09T20:25:25+03:00

    Alkol ve sigara

    Öncelikle selamın aleyküm benim sorum şu ben bundan üç yıl önce abimle içkiyi bırakmak hakkında konuşurken ağzımdan eğer bundan sonra içersen içkiye verdiğim paranın iki katını Allah yolunda
    bağışlayacağım dedim bu Allah a verilen söz müdür?

    İkinci sorumda şu :
    Sigaranın içinde alkol var diyorlar şimdi sigaraya verdiğim paranın iki katını Allah yolunda vermem mi gerekiyor çünkü benim niyetim sıvı olan alkol olaraktı
    Şimdiden teşekkür ederim

Cevapla