Allah beni neden sınava tabi tutuyor

Question

Neden imtihan ediliyoruz

Büyük bir kişi günah işlerse ve ALLAH ın kaarşına çıktığında Allaha beni bebekken öldürseydin cennete girerdim Allah ona ne cevap verir?

CEVAP:

Allah hesap sorar, siz Allah’a hesap soramazsınız. İnsanoğlu nankördür dünyada askere gittiği bir komutanı bile neden beni askere aldın ya da okul sınavında öğretmenine neden beni sınava sokuyorsun diyemiyor ama yüce rabbine herşeyin yaratıcısı olan yüce Allah’a neden beni yarattın neden sınava tabi tuttu neden beni cennete koymuyorsun neden öldürmedin gibi hesaplar solar insanoğlu ne kadar nankör Allah ayaklarımızı kaydırmasın

Allah’ın bizi sınava tabi tutmasının birçok hikmeti vardır. Bu hikmetlerden bazıları şunlardır:

  • Bizi imtihan etmek için: Allah, kullarının imanlarını, ahlaklarını ve amellerini sınamak için bu dünyayı bir imtihan yeri olarak yaratmıştır. Bu imtihan, bize doğru yolu seçmek ve Allah’ın rızasını kazanmak için bir fırsat sunar.
  • Bizi eğitmek için: Allah, bizi imtihan ederek, doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırt etmeyi, zorluklara karşı sabretmeyi, sorumluluklarımızı yerine getirmeyi ve olgun bir insan olmayı öğretir.
  • Bizi ödüllendirmek için: Allah, imtihanı başarıyla geçen kullarını ödüllendirir. Bu ödül, hem dünya hayatında hem de ahiret hayatında gerçekleşir.

İslam inancına göre, Allah her şeyi bilen ve her şeyi görendir. Bu nedenle, bizim ne yapacağımızı zaten bilir. Ancak, bizi sınava tabi tutarak, bize bir seçim hakkı verir. Bu seçim sonucunda, bizden beklediği şekilde davranırsak, ödüllendiriliriz. Aksi takdirde, cezalandırılırız.

İmtihan, aslında bizim kendimizi tanımamız için bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirerek, kendimizi geliştirmeye ve daha iyi bir insan olmaya çalışabiliriz.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Dünya, bir tarladır. Ahiret ise ekim yeridir. Her kim bu dünyada ne ekerse, ahirette onu biçer.”

Bu hadis, bize imtihanın önemini hatırlatmaktadır. Dünya hayatını bir tarla, ahiret hayatını ise bir ekim yeri olarak düşünebiliriz. Bu dünyada ne ekersek, ahirette onu biçeriz. İyi işler yaparsak, ahirette iyi bir hasat elde ederiz. Kötü işler yaparsak, ahirette kötü bir hasat elde ederiz.

Öyleyse, imtihanı iyi değerlendirmeli ve bu dünyada ne ekersek onu ahirette biçeceğimizi unutmamalıyız.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2022-07-27T17:57:55+03:00

    Hocam 5 yildir borc icindeyim Allaha yalvariyorum duymuyo gormuyo vermiyo Allah benle iliskisini kesmis benim ne babam var ne amcam var ne de bi elimden tutanim bi Allah var ben ona yalvardikca boyna ummadik yerden bi borc bi sikinti bi eziyet veriyo yoroldum intihara bile dusunuroldum kamyonetim arzali yalvarmadigim kul kalmadi yaptiramiyorum 5 yildir icra memurlariylabasim dertye Allah beni duymak vermek istemiyo ne yapayim cok kotu durum dayim Allah neden bana yardim etmiyo

  1. İslam’a göre, insanlar dünya hayatında çeşitli imtihanlardan geçerler. Bu imtihanlar, insanların inançlarını, sabır ve şükürlerini, iyiliklerini ve kötülüklerini, doğru ve yanlış tercihlerini sınamak için verilir. İmtihanlar, insanların karakterlerini geliştirmek, ruhsal büyüme ve olgunluk kazanmaları için bir fırsat olarak görülür.

    Allah, insanları dünya hayatında imtihan eder ve hayatlarında karşılaştıkları zorluklar, nimetler, başarılar ve başarısızlıklar gibi olaylarla insanların nasıl tepki verdiklerini gözlemleyerek, onların kalplerindeki niyetleri ve sadakatlerini değerlendirir. İmtihanlar, insanların Allah’a olan bağlılıklarını, sabırlarını, şükürlerini ve adaletlerini sınar.

    Bu imtihanlar, insanlara dünya hayatının geçici olduğunu, asıl önemli olanın ahiret hayatı olduğunu hatırlatır. İmtihanlar, insanların dünya hayatındaki sınavlarını başarıyla geçmeleri ve ahiretteki ebedi mutluluğa ulaşmaları için birer fırsat olarak görülmelidir. İmtihanlar, insanların ruhsal gelişimi ve olgunlaşması için birer vesiledir ve kişinin Allah’a olan bağlılığını güçlendirir.

Cevapla