Paylaş
Allah (c.c.), meleklerden Hz. Adem’e (a.s.) nasıl davranmalarını istemiştir?
Question
Allah (c.c.), meleklerden Hz. Adem’e (a.s.) nasıl davranmalarını istemiştir?
Cenabı Hak, Hz. Adem’i yaratıp ruh verdikten sonra cinlere ve meleklere ona secde etmelerini; yani O’na saygı göstermelerini emretti.
Araf suresi 7. Ayette Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Andolsun, biz sizi yarattık, sonra size suret (biçim-şekil) verdik, sonra meleklere: ‘Adem’e secde edin’ dedik..”
Allah (cc) Hz. Adem’den bazı eşyaların isimlerini meleklere bildirmelerini istedi. Hz. Adem’de meleklerin bilmediği isimleri onlara bildirdi. Böylece Adem’in (as) üstün bir varlık olarak yaratıldığı iyice ortaya çıktı. Bunun ardından Allah (cc) meleklerden ve melekler arasında bulunan iblisten (şeytan) Hz Adem’e saygı göstermelerini istedi Bütün melekler bu isteği hemen yerine getirdiler, fakat İblis Allah’ın emrine karşı geldi. Hz Adem’in önünde secde etmedi. Bu konuda Bakara suresinde şöyle buyrulur: “Ve meleklere: ‘Adem’e secde edin’ dedik. İblis hariç (hepsi) secde ettiler. O ise, diretti ve kibirlendi, (böylece) kafirlerden oldu.”(Bakara Suresi 34. Ayet)
Melekelerin Hz. Adem’e (insana) secde etmeleri demek, ona saygı, tebrik, baş ile selam ve hürmet gösterme anlamındadır.
BENZER KONULAR:
- Hz. Âdem (a.s.) ve Hz. Havva niçin cennetten çıkarılmıştır?
- Allah (c.c.), meleklerden Hz. Adem’e (a.s.) nasıl davranmalarını istemiştir?
- Hz. Âdem’in (a.s.) iki oğlu Kabil ve Habil arasında neler yaşanmıştır?
- Hz. Âdem (a.s.) ne gibi özelliklere sahiptir?
- Hz. Adem (as) yasak meyve günahı 300 senede mi kabul görmüştür ?
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Rabbimiz (cc) Adem (as)’ı yaratıp ona ruh verdikten sonra hem cinlere hem de meleklere Adem (as)’a secde etmelerini emretmiştir. Bu olay Araf Suresi 7. ayette şöyle anlatılıyor;
“Andolsun, biz sizi yarattık, sonra size suret (biçim-şekil) verdik, sonra meleklere: ‘Adem’e secde edin’ dedik..”
Bundan sonra bütün cinler ve melekler Adem (as)’a secde etmiştir, iblis hariç. O secde etmemiştir. Yine Kur’an-ı Kerim’de bu olay şöyle anlatılıyor;
Ve meleklere: ‘Adem’e secde edin’ dedik. İblis hariç (hepsi) secde ettiler. O ise, diretti ve kibirlendi, (böylece) kafirlerden oldu.”(Bakara Suresi 34. Ayet)
Allah (c.c.), meleklerden Hz. Adem’e (a.s.) saygılı ve itaatkar davranmalarını istemiştir. Bunun nedeni, Hz. Adem’in (a.s.) Allah’ın (c.c.) özel bir yaratımı olması ve ona birtakım üstün özellikler verilmiş olmasıdır.
Kur’an-ı Kerim’de, Allah’ın (c.c.) meleklerden Hz. Adem’e (a.s.) secde etmelerini istediği şu şekilde anlatılmaktadır:
Meleklerin bu tepkisine karşılık, Allah (c.c.) şöyle buyurmuştur:
Bu ayetlerden anlaşıldığı üzere, Allah (c.c.), meleklerden Hz. Adem’e (a.s.) saygılı ve itaatkar davranmalarını istemiştir. Melekler, Allah’ın (c.c.) emrine itaat ederek Hz. Adem’e (a.s.) secde etmişlerdir. Ancak, İblis, kibirlenerek bu emre itaat etmemiş ve kâfirlerden olmuştur.
Hz. Adem’e (a.s.) saygılı ve itaatkar davranmak, Allah’ın (c.c.) emirlerine itaat etmek anlamına gelir. Bu nedenle, Müslümanların Hz. Adem’e (a.s.) saygılı ve itaatkar olmaları gerekir.