Paylaş
Allah dostları nasıl anlaşılır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Allah’ın dostu nasıl biridir?
Merhaba, ailem bir adam buldu ve bu adam hep islamdan konuşur, akşamları uyumaz ibadet eder. Zamanını boş geçirmez. Ama bilmiyorum neden, arkamızdan kötü konuşuyor, karaktersiz olduğumuzu vs. Hatta ve hatta cehenneme gideceğimizi diyebiliyor. Bu adamı hayatımda hiç görmedim, ailemden duyuyorum öyle böyle konuştuğunu. Artık gerçekten çok sıkıldım bu durumdan, aylardır hayatımızda ve çok nadir iyi konuştuğunu duydum. Allah’ın dostu insanlar hakkında kötü konuşur mu veya ölümü ne zaman geleceğini diyebilir mi? Cehenneme kimin gideceğini bilebilir mi? Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum!
BENZER KONULAR:
- evliya kimdir? Kime evliya denir
- En büyük evliya kimdir
- Ben evliya olmak istiyorum bunun için ne yapmalıyım
- Abdal kime denir? Abdallar kimlerdir?
- Hasede Uğrayan Kimsenin Tedavisi
- Tümünü görüntüle.
- Rüyada Allah dostu görmek
- Rüyada Allah dostu ile konuşmak
- Her isteyen Allah dostu olabilir mi?
- Allah için dost olmak ne demektir
- Şeytana Tapan Arkadaşa Nasıl Allah’ı Anlatabilirim
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Allah dostu insanlar Zühd ve takva hayatı yaşarlar. Yaptığı nafile ibadetleri gösteriş ve riya yapmadan sadece Allah rızası için yaparlar. Kimse kendisinin veya bir başkasının cennete veya cehenneme gideceğini bilemez.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Allah Dostlarının Vasıfları Ve Mükâfatları
62- İyi bilin ki Allah dostlarına korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir.
63- Onlar iman eden ve Allah’tan gerçek manada korkanlardır.
64- Dünya hayatında da, ahirette de onlara müjde! Allah’ın sözlerinde asla değişme olmaz. İşte büyük kazanç budur.
YUNUS SURESİ
Allah’a itaat ve ibadetle yaklaşan, Allah’ın da ikramıyla kendilerini kuşattığı Allah dostları (Allah’ın veli kullan) Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe ve kadere iman eden, Allah’ın emirlerine sarılmak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’tan gerçek manada korkan kimselerdir. Takva sahibi herkes Allah’ın veli kuludur, Allah dostudur. Allah dostları da hem sahih iman, hem de takva sahibi olan kimselerdir. Onlara dünyada olması beklenen hiçbir sıkıntı yoktur.
Nitekim Allah şöyle buyurmaktadır: “Onlardan korkmayın. Gerçek müminler iseniz sadece benden korkun.” (Âl-i İmran, 3/175) Yani şeytanın dostlarından ve yardımcılarından korkmayın.
Onlara ahirette de kâfirlerin ve isyankârların korktuğu kıyamet azabı ve o günkü dehşetli olaylardan korku yoktur. Cenab-ı Hakkın buyurduğu gibi: “O en büyük korku bile onları üzmez.” (Enbiya, 21/103).
Onlar dünyada ümit ettiklerinden mahrum kalma, hoşlanılmayan bir olayla karşılaşma ve sevgiliden ayrılma gibi sebeplerle mahzun olmazlar. Çünkü onlar kaza ve kadere iman etmekte, Allah’ın rızasını arzu etmektedirler. Onlar ahirette kıyametin korkulu hadiseleri sebebiyle de mahzun olmayacaklardır.
Bezzaz’ın İbni Abbas’tan rivayet ettiğine göre bir adam “Ya Rasulullah! Allah’ın veli kullan (Allah dostları) kim” diye sordu. Peygamberimiz (s:a.) şöyle cevap verdi: “Görüldüğü zaman Allah’ın hatırlandığı kimselerdir.”
Allah’ın şeriatı ve dini üzerinde oldukları, namaz kıldıkları, zekât verdikleri, iyiliği emrettikleri, kötülüğe engel oldukları müddetçe dünyada zafer ve yeryüzünde hakimiyet ile onlara müjdeler olsun!
Nitekim Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: “Allah dinine yardım edenlere mutlaka yardım eder. Şüphesiz ki Allah Kavidir (mutlak kuvvet sahibidir), Azizdir (her şeye galiptir). Eğer kendilerine yardım vaad ettiğimiz müminleri yeryüzünde hakim kılsak namazlarını dosdoğru kılarlar, zekâtlarını verirler, iyiliği emrederler, kötülüğü yasaklarlar. Bütün işlerin neticesi eninde sonunda Allah’a döner.” (Hac, 22/40, 41).
Yine Allah şöyle buyuruyor: “Allah içinizden iman edip salih amel işleyenlere vaad etmiştir ki, onları… yeryüzünde mirasçı kılacaktır.” (Nur, 24/55).
Onlara dünyada verilen müjdelerden biri salih rüyalardır: İmam Ahmed ve Hakim’in Ebu’d-Derda’dan rivayet ettiklerine göre: “Dünya hayatında da ahirette de onlara müjde..” (Yunus, 10/64) ayeti hakkında Peygamberimiz (s.a.) şöyle buyurmuştur: “Bu müjde müslümanın gördüğü veya ona gösterilen salih rüyalardır.”
Bu müjdelerden biri de meleklerin kendilerini durumlarının güzel olduğuyla ve son nefeste yüksek derecelerde olacaklarıyla müjdelemeleridir: “Bunlar meleklerin, canlarını mümin olarak aldıkları salih kimselerdir. Melekler onlara “Selâm olsun size! dediler.” (Nahl, 16/32).
Onlara ahirette de güzel sevaplar ve cennette kalıcı nimetlerle müjdelemek vardır. Nitekim Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır: “Rableri onları kendi tarafından bir rahmet, rıza ve cennetlerle müjdeler. Onlar için cennette devamlı nimetler vardır.” (Tevbe, 9/21).
Melekler de onları cennetle müjdeleyerek karşılarlar. Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: “Rabbimiz Allah’tır, deyip sonra doğru yolda devam edenlere melekler inerler ve şöyle derler: “Korkmayın, üzülmeyin. Vaad olunduğunuz cennetle müjdeleniyorsunuz. Biz, dünya hayatında da, ahirette de sizin dostunuzuz. Ahi-rette sizin için affeden ve merhamet eden Allah tarafından bir ikram olarak canlarınızın arzu ettiği her şey vardır. Orada istediğiniz her şeyi bulursunuz.” (Fussilet, 41/30-32).
‘Allah’ın sözlerinde asla değişme olmaz.” Verdiği vaadlerinden kesinlikle dönmez. Nitekim Allah şöyle buyurmaktadır: “Benim nezdimde söz değiştirilmez. ” (Kaf, 50/29). Müminlerin cennetle müjdelenmesi de bu ilâhî vaadlerden biridir.
“İşte büyük kazanç budur.” Onlara iki cihanda verilecek saadet müjdesi en büyük ve eşsiz bir kazançtır. Çünkü bu kazanç iman ve salih amel işlemenin meyvesidir