Allah her zorluğun arkasından bir kolaylık yaratır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ferahlamak

Selamunaleyküm. içim içimi yiyor.. Her güçlükle beraber bir kolaylık var. Ayet.

– Her darlıktan sonra bir genişlik mutlaka vardır. -Zira hiç şüphe yok ki bir andaki bir darlık. Diğer bir anda genişliğe dönüşür. (Abdülkadir Geylani)

Bu yazılardan sonra bunu anladım:

Mesela birinin evladı ölüyor. Bu çok acı birşey. Ama sabredip Allaha sığınırsa dayanılmayacak birşey değil. Ve ferahlar. Anlamadığım kısım bu: işkence görerek ölen, veya tecavüze uğrayan kişi nasıl oluyor da ferahlıyor ? Sonra kendi kendime cevaplamaya çalışıyorum, diyorumki: Allah işte veriyor sonradan ferahlama bir şekilde. Ama sonra, ya ” o an”? Nasıl veriyor? Yoksa vermiyormu gibi düşünceler geliyor. “Mesela işkence görerek ölüyorsa aslında bu acılı değilmi yani ferahlıyormu” gibi şeyler geliyor ben içinden çıkamıyorum. Sanki o ayeti inkar ediyormuşum gibi Allah korusun(!). Haşa asla sorgulamıyorum dinimizi, tabiki şüphesiz doğru olan tek din. Ama bunlara cevap veremiyorum ve inanmıyorum sanki o ayete. “Mutlaka güçlükle beraber kolaylık vardır” acaba diyorumki “mesela tecavüze uğrayan kişi ölse” ozaman ferahlaması ölümden sonrasınamı kalıyor ? Yoksa bu ayete tersmi düşüyor, yani bu dünyada kesin veriyormu, o andada Allah ferahlama veriyormu gibi.. Allah rızası için içimi ferahlatacak bir cevap verirmisiniz lütfen 🙁

CEVAP:

İnşirah Suresi 5. ayette: “Elbette zorlukla beraber bir kolaylık vardır.”
Talak Suresi 7. ayette: “Allah, bir güçlüğün arkasından bir kolaylık yaratacaktır.”
Bu ayetler, müminlere zor zamanlarda ümit aşılamak içindir. Zorlukların geçici olduğunu ve her zorluğun ardından bir kolaylığın geleceğini müjdeler. Bu, Allah’ın rahmetinin ve şefkatinin bir göstergesidir.

Ancak bu ayetlerin anlamı, zorluklarla karşılaştığımızda hiçbir şey yapmadan oturup beklemek değildir. Zorlukları aşmak için çaba göstermemiz ve Allah’a tevekkül etmemiz gerekir. Unutmayalım ki, Allah’ın yardımı ancak çalışanlara verilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) de bu konuda birçok hadis buyurmuştur. Bunlardan birinde şöyle buyurmaktadır:

“Mümin bir kulun başına bir musibet geldiğinde ona üç şey verilir: Ya günahları affedilir, ya da malından eksiltilir, ya da sabır ve tahammülü artar.” (Tirmizi, Riyadü’n-Nebevi, 3137)

Zorluklar karşısında sabırlı olmak ve ümitsizliğe kapılmamak müminin görevidir. Allah her zaman kulunun yanındadır ve onu asla yalnız bırakmaz.

Zor bir dönemden geçiyorsanız, bu ayetleri ve hadisleri hatırlayın ve Allah’a tevekkül edin. Unutmayın ki her zorluğun ardından bir kolaylık vardır.

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    0
    2021-03-19T12:41:27+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnşirah suresi 5-6 ayetin tefsiri

    Allah, kullara rahmet ve kolaylık için her zorlukla beraber iki kolaylık yaratmıştır. Bir grup şöyle dediler: Arapların adetlerindendir; bili­nen bir isim zikredip onu tekrar ettiler mi o, o dur. Eğer nekre yaparlarsa o tekrarladıkları, öncekinin aksine başkadır. Bu ise umut daha güçlü olsun, daha çok sabredilsin diyedir

    Kolaylık zorluktan sonra gelir. Rasulul-lah (s.a.)’ı fakirliği ile ayıplayan müşriklere cevap olarak şöyle buyurdu: “Demek, hakikaten güçlükle beraber kolaylık var. Muhakkak güçlükle beraber kolaylık var.” O geçmişte anılan zorlukla beraber bir kolaylık ve darlıkla beraber genişlik vardır. Bunu da Allah Tealâ ikinci cümlede tekid etti. Bu, Rasulullah’a (s.a.) bir müjde ve tesellidir: Durumu fakirlikten zen­ginliğe, zayıflıktan izzete ve güce, kavminin düşmanlığından dostluğuna dönüşecektir. Daha açık olan, iki kolaylığın cins oluşudur. Bununla da vaad, bütün asırlardaki mükelleflerin hepsi için umumi olur ve dünya kolaylığı ile ahiret kolaylığını, acil ve gelecek kolaylığını kapsar. Yani tek bir zorluk karşısında iki ayrı kolaylığın; dünya ve ahiret kolaylığının zik-redildiği de söylenmiştir.

    Ferra’ ve Zeccac diyorlar ki: Zorluk, elif ve lam ile zikredildi. Daha ön­ce de sözü edilmediğine göre manası hakikatına hamledilir; zorlukla murad iki cümlede de tek şey olur. Kolaylık ise, nekre şeklinde zikrediliyor. O halde biri diğerinden başka olmaktadır.

    Hakim’in, İbni Mesud’dan merfu olarak yaptığı rivayet de bunu teyid eder: “Zorluk bir taşta olsaydı, kolaylık, girip onu çıkarıncaya kadar onu takip ederdi. Bir zorluk iki kolaylığı yenemez.” Allah Tealâ “Demek, hakikat­en güçlükle beraber kolaylık var. Muhakkak güçlükle beraber kolaylık var.” buyuruyor.

    En iyi cevap
  1. Soran avatarı
    0
    2021-03-19T12:59:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Anlamadım 🙁 şöylemi, mesela o anda bizim ve onlar kendileride idrak edemedeğimiz ferahlıkmı veriyor Allah onlara ? Biz anlamasakta. (İşkence görürken)

     

    2. ve bu kafirler içinde geçerlimi? Yani onlardan biri işkence görürken Allah’ta onlara ferahlık veriyorlar ama anlamıyorlarmı? Yoksa sadece müslümanlaramı?

     

     

  2. Soran avatarı
    0
    2021-03-19T14:45:13+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bi sorum daha var:

    3. Hakim’in, İbni Mesud’dan merfu olarak yaptığı rivayet de bunu teyid eder: “Zorluk bir taşta olsaydı, kolaylık, girip onu çıkarıncaya kadar onu takip ederdi. Bir zorluk iki kolaylığı yenemez.” Allah Tealâ “Demek, hakikat­en güçlükle beraber kolaylık var. Muhakkak güçlükle beraber kolaylık var.” buyuruyor.

    yazıyor ya, mesela bu günahlardan içinde geçerlimidir ?  biz günah işlersek Allah yinede o konuda ferahlama verirmi? Yoksa bu günah dışındaki zorluklar içinmidir ? Yani ben içki içsem mesela, o içki zorluk ama Allah bana bu konudan dolayı ferahlama vermiyormu ? (Tövbeyi kastetmiyorum, tövbe etmesek, yinede Allah verirmi ferahlama?)

  3. İnşirah avatarı
    0
    2021-03-21T13:37:38+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnşirah

    İnşirah 5-6 suresi mealini okudum: Kolaylık zorluktan sonra gelir. Rasulul-lah (s.a.)’ı fakirliği ile ayıplayan müşriklere cevap olarak şöyle buyurdu: “Demek, hakikaten güçlükle beraber kolaylık var. Muhakkak güçlükle beraber kolaylık var.” O geçmişte anılan zorlukla beraber bir kolaylık ve darlıkla beraber genişlik vardır. Bunu da Allah Tealâ ikinci cümlede tekid etti. Bu, Rasulullah’a (s.a.) bir müjde ve tesellidir: Durumu fakirlikten zen­ginliğe, zayıflıktan izzete ve güce, kavminin düşmanlığından dostluğuna dönüşecektir. Daha açık olan, iki kolaylığın cins oluşudur. Benim anlamadığım kısım: “fakirlikten zen­ginliğe dönüşecektir sözü”

    1. fakir insanlar mutlaka zenginmi olurlar veya durumları iyileşirmi maddi olarak BU DÜNYADA ölmeden önce, ayete göre?

    2. Yukardaki sorunun cevabı evetse, fakirlikten ölmek diye birşey yokmu ozaman ?

    3. Yada fakir doğup fakir ölebilir ama ozaman ahirettemi zenginliği görebilir? Yani Allah ferahlamayı, yani fakirlikten zenginliğe geçmesini illa bu dünyaya değilde, ahirete bırakabilirmi, ahirette mükafatlandırarak? (Bu ayet ve anlamına tersmi illa bu dünyadamı verir mutlaka?)

    4. 3. Soru evet ise, ozaman fakir doğup- fakir ölen KAFİR, ahirette nasıl ferahlar ? Daha az mı ceza alır, azabı biraz dahamı hafifler, fakirliğinden dolayı? Yani bu şekildemi zenginleşir.. yoksa zenginleşmezmi kafirler ahirette ve bu dünyada ?

    5. Ferahlamak ile zenginleşmek bambaşka olaylarmıdır burda ? Biz hep ferahlarız zorlukla şüphesiz, ama zengileşmemek mümkünmü yoksa ayete tersmidir bu?

    6. Tam bu soruları yazdım, aklıma başka ayet geldi: “Ama kim Benim zikrimden yüz çevirirse kitabımı dinlemez ve Beni anmaktan gaflet ederse, ona dar bir geçim vardır ve Biz onu kıyamet günü kör olarak diriltir, duruşmaya getiririz.”(Taha, 20/124). Kafirler hep darlıkla imtihan oluyor, ozaman onların zenginleşmesi imkansızmı? Yoksa diğer ayete tersmi?

Cevapla