Allah korkusu

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

ALLAH KORKUSU VAAZ SOHBET KONUSU

Allah korkusu 1

Konu: Allah korkusu
Allah korkusu kalbe nasıl yerleşir?

Allah’tan korkmak ne demektir, Allah’tan korkmanın faydaları nelerdir, bu vb. sorulara cevaplar aramaya, ayet-i kerimeler ve hadisi şerifler ışığı altında işlemeye çalışacağız.
Allah Teala, Kur’an-ı Kerimde;
“İnsanlardan korkmayın, benden korkun”(Maide, -5-44)
“Onlardan korkmayın, benden korkun.”(Maide, -5-3) buyurmaktadır. .
Ayette sözü edilen korku, Allah korkusudur. Allah korkusuna ‘havfullah’ veya ‘haşyetullah’ denir. Haşyet; korkmak anlamındadır, fakat bu korku, insanın vahşî hayvanlardan, yılandan, aslandan korkması gibi bir korku türü değil, ta’zim, saygı ve sevgi neticesi meydana gelen bir korkudur. Nitekim Kâmûs-i Osmânide denilir ki: “Haşyet; ta’zimle karışık korku, ululuğa karşı korkmak ki; kulların Cenabı Hak’tan, esirlerin sahiplerinden, çocukların ebeveyninden korkması gibi.”(Kamus-i Osmani, II/298) Yani insan Allah’tan O’nu sevdiği ve saydığı için korkar, onun sevgisinden mahrum kalmamak için korkar. Haşyet kelimesiyle ifade edilen bu korkunun sebebi saygı ve sevgidir. İçerisinde saygı ve sevgi bulunan bu tür korku sadece Allah için duyulur, başkası için duyulmaz. ‘Aslında “Allah korkusu” adı verilen ilahi sevgiyi yitirmekten korkmaktır. “Ya Allah beni sevmezse!” “Ya Onun sevgisini yıpratırsam!” diye tir tir titremek. Bu korkunun Kuranda kullanılan en yaygın adı haşyettir. Haşyet korkulanın büyüklüğünden dolayı, havf korkanın aczinden ve zaafından dolayı duyulan korkudur. Dolayısıyla haşyet, bildiğimiz anlamda bir korku değil, Allah’ın yüce makamına karşı duyulan tazim, hürmet, sevgi ve bağlılığın bileşimidir.’ (Mustafa İslamoğlu, Alemlerin Rabbi Allah, s. 109) Bu korkuda, insan korktuğuna yaklaşır. Bir çocuk hata yapar, hata nedeniyle anasından babasından korkar ama yine kendisini anasının babasının şefkat ve merhamet dolu kucağına atar. Selameti orada bulur. Yani kurtuluşu korktuğu babasından kaçıp uzaklaşmakta değil, babasına yaklaşmakta bulur. Diğer türlü korku ise insanın korktuğu varlıktan uzaklaşması şeklindeki korkudur. Köpekten korkan insan onu görünce kaçmaya çalışır. (Mehmet Altunkaya, Müminlere Vaaz ve İrşad, I/13)
Rabbimiz sadece kendisinden korkmamızı istiyor, başkalarından değil. Ama bakın şeytan bizi korkutmaya çalışıyor: (Uhud Savaşı’nda tekrar takip etme konusunda düşman kalabalık, mahvolursunuz, yok olursunuz, takip etmeyin…)

“Kendi dostlarından korkmanızı telkin eden şeytandan başka değildir. Onlardan korkmayın, eğer müminseniz benden korkun.” (Al-i Imran, -3-175) “Gerçekten şeytan, kendi dostlarını kalabalık göstermeğe ve kudret elbisesini giydirmeye çalışıyor. Onların her türlü imkân ve tasarrufa sahip oldukları, fayda ve zarar vermeye muktedir oldukları şüphesini kalplere yerleştirmeye gayret ediyor. Bunun asıl sebebi de gaye ve maksadına onlar sayesinde ulaşması, yeryüzünü onlarla nifak ve fesada boğmasıdır. Onları kendine baş eğdirmesi, kalplerini kendine boyun eğdirmesi içindir… Hakikaten şeytan, batılı ve kötülüğü ziyadeleştirmek hususunda büyük maharet sahibidir. Kuvvetli, kudretli ve kahredici güce sahip olanı cebbar ve zalim olanı ortaya çıkarmakta güçlük çekmez. Hiçbir müdafi, hiçbir muarız onun karşısında tutunamaz; hiçbiri onu yıldıramaz. Her türlü şirretlikte şeytan, gerçekten usta bir sanatkârdır. Korkutma ve saldırma anında hemen korku ve zillet perdesini açar. Yeryüzünde gözünü kestirdiği her şeyi uşaklarına rahatlıkla yaptırır. Onlar da ustalarından aldıkları emirle, marufu münkere, münkeri marufa tebdil ederler. Kâinata batılı, fesadı ve sapıklığı yayarlar. Doğruluğu, hakkı ve adaleti gizlerler. Kendilerini yeryüzünde hakkı yok eden ve sapıklığı himaye eden ilahlar yerine koyarlar. Hiç kimse de onları doğrultmaya cesaret edemez, zulümlerini yüzlerine vuramaz. Onların karşısına çıkmayı ve yapıştıkları liderlik makamından onları indirmeyi, hiç kimse göze alamaz. Bunlar bir tarafa, onların revaçta gösterdikleri batılı küçük görmeye ve mahkûm ettikleri hakkı ortaya çıkarmaya bile cüret edemezler.” (Fi Zilali’l-Kuran, II/547,548)
“Rabbimiz sadece kendisinden korkmazı istiyor çünkü Onun dışında kendisinden korktuğumuz her şey korkumuzu istismar eder. İnsanın korkusunu bir tek Allah istismar edip insan aleyhine kullanmaz. Çünkü insanı korkutarak elde edeceği hiçbir şeyi yoktur. O hiçbir şeye muhtaç değildir. İnsana yalnız Zatından korkmayı emretmesi, aslında insanı korkusuzlaştırmanın en emin yoludur. Çünkü yalnız Ondan korkan, korkunun efendisi olur. Ondan başkasından korkan korkunun esiri olur.” (Mustafa İslamoğlu, age, s. 108,109)
“Allah’tan korkan, korkak değildir. Zira Allah korkusu şecaat ve cesaretin kaynağıdır. Allah’tan korkan, kimseden korkmaz, aksine her şey ondan korkar. Nitekim bir hadis-i şerifte: “Kim Allah’tan korkarsa Allah her şeyi ondan korkutur.( Acluni, Keşfu’l-Hafa, II/249, Hadis No: 2479; Ebu’ş-Şeyh es-Sevap’ta, Deylemi ve Kudai Vasile’den rivayet etmişlerdir. Zayıftır ancak bu babtaki rivayetler birbirini takviye ederler. Ömer b. Abdülaziz, Fudayl b. Iyaz ve Yahya b. Muaz’ın sözleri… Bu sözlerin hepsini Beyhaki, Şuabü’l-İman adlı eserinde rivayet etmiştir.) buyrulmuştur.
Ömer b. Abdulaziz: “Kim Allah’tan korkarsa, her şey ondan korkar. Allah’tan korkmayan ise her şeyden korkar.(Acluni, agy.) demiştir.
Fudayl b. lyaz da: “Allah’tan korkana kimse zarar veremez. Allah’tan başkasından korkana ise kimse fayda veremez.(Acluni, agy.) demiştir.
Gönüller sultanı büyük mutasavvıf ve mütefekkir Mevlânâ Hazretleri de bu konuda şöyle der: “Her kim Allah Teâlâ’dan tam korkar ve takva yolunu tutarsa cinler, insanlar ve onu gören her şey kendisinden korkarlar.” “Gözün karasında bu kadar aydınlık olduğu gibi, Allah korkusunda da binlerce eminlik vardır.(Tahir Büyükkörükçü, Mevlana ve Mesnevi, s. 168,169)…

Allah’tan korkmanın diğer bir faydası da Allah’tan korkan kimsenin her şeyden önce Allah’ın emrine ve rızasına uygun hareket etmesidir. Allahtan korkan, her türlü kötülükleri terk edip iyilikleri yapmaya çalışır. Çünkü Allah’tan korkmaktan maksat, Onun azabından ve gazabından korkarak kötülükleri terkedip iyiliklere yönelmek, onun rızasını kazanmaya çalışmaktır. Bundan dolayı “Günahları terk etmeyen kimse Allah’tan korkuyor sayılmaz.(Ragıp İsfehani, Müfredat, s. 163) denilmiştir. Hatta, Tehânevi, Allah korkusunu:

“el-havfu-, el-hayâu ani’lme-âsi ve’l-menâhi ve’t-teellümü minhâ: Korku, günahlardan, yasak edilen şeylerden utanmak ve onları işlemekten elem duymak, üzülmektir.(Keşşafu Istılahi’l-Funun, s. I/444) şeklinde tarif etmiştir.
İnsanları kötülüklerden cezaî müeyyidelerle uzaklaştırmak zordur. Her insanın başına bir polis veya jandarma dikmek mümkün değildir, insanları kötülüklerden din duygusu, Allah korkusu ve toplum tarafından benimsenen ahlâki kurallara uyma zorunluluğu uzak tutar. Din duygusundan, Allah korkusundan mahrum olan kimseler her türlü kötülüğü işleyebilir. Onun için bir atasözümüzde “Kork Allah’tan korkmayandan.” denilmiştir.
Allah korkusu insanı her türlü hayırlı işe sevk eder. Hikmetin başı Allah korkusudur. (Beyhaki Delaili’nde, Askeri Emsali’inde ve Deylemi Ukbe b. Amir’den rivayet etmişlerdir. Kudai de Müsnedi’nde rivayet etmiştir. Beyhaki, Şuabu’nda İbn Abbas’tan mevkuf olarak rivayet etmiş ve zayıf demiştir. Taberani ve Kudai Enes’ten merfu olarak rivayet etmişlerdir. Ahmet b. Hanbel ise Zühd’ünde bu sözü Davud (as)’ın Zebur’unun başında gördüğünü söylemektedir. bkz. Acluni, Keşfu’l-Hafa, I/421 Hadis No: 1350) Şunu kesin olarak bilmeliyiz ki Allah’tan korkan insanın kimseye zararı dokunmaz. Aksine herkese yararı dokunur. Allah’tan korkmayanın ise herkese zararı dokunur. Allah’tan korkmayan kimse, haram helal, hak hukuk bilmez. (DR. DURAK PUSMAZ; Bütün İyiliklerin Kaynağı Allah Korkusu, Diyanet Aylık Dergi, Ağustos 98, Sayı: 92)
Allah korkusu güzel bir şeydir. Her türlü güzel meziyet ve faziletlerin kaynağıdır. Onun için büyük şair Merhum Mehmed Akif Ersoy şöyle der:
Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır
Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır
Yüreklerden çekilmiş farz edilsin havf-ı Yezdâ’nın(Safahat, s. 307)
Ne irfanın kalır tesiri katiyen ne vicdanın.
Evet, insanları yücelten, üstün ahlak sahibi yapan Allah korkusudur. Başka bir şair de, bir milletin vicdanında Allah korkusu hakim olursa o milletin bütün dünyaya sahip olacağını, bütün milletlere sultan olacağını şu güzel beytiyle ifade eder:
O millet ki vicdanında hâkim havf-ı Yezdan’dır
Bütün dünyaya sahiptir, bütün akvama sultandır.

Kur’an-ı Kerim’de ve hadis-i şeriflerde Allah’tan korkanların ahirette kavuşacakları mükafattan da bahsedilmektedir.

“İman edip yararlı işler yapanlara gelince, işte onlar halkın en hayırlılarıdır. Rableri katında onların mükâfatı; altlarından ırmaklar akan, içinde sürekli olarak kalacaklar adn cennetleridir. Allah onlardan razı olmuş, onlar da O’ndan razı olmuşlardır, işte bu mükâfat, Rabbinden korkanlara mahsustur.” (Beyyine, -98-7,8)

“Rabbinin divanında durup hesap vermekten korkan kimselere iki cennet var-dır.(Rahman, -55- 46)

“Kim azgınlık edip, dünya hayatını tercih ederse, şüphesiz ki onun varacağı yer cehennemdir. Kim de Rabbinin huzurunda duracağından korkar ve nefsini kötü arzulardan men ederse, şüphesiz ki onun varacağı yer de cennettir.(Naziat, -79- 37-41)
Peygamber Efendimiz de bir hadis-i şeriflerinde Allah’ü Teâlâ’nın kı-yamet gününde arşının gölgesinin dışında hiç bir gölgenin olmadığı mahşer yerinde, yedi sınıf kimseyi arşının gölgesinde gölgelendireceğini, bunlardan birinin de makam sahibi ve güzel bir kadının kendisini yasak aşka çağırdığında “Ben Allah’tan korkarım* diye ona yaklaşmayan kimselerin olduğunu beyan etmiştir.(Buhari, Ezan, 36)
Yine Efendimiz şöyle buyurmaktadır:
“Kim Allah’ı zikreder de Allah korkusundan dolayı gözlerinden yere yaş dökülürse kıyamet gününde o kimseye azap edilmez.(Tecrid, II/623)
“İki gözü cehennem ateşi yakmaz. Bunlar, Allah korkusundan ağlayan göz ile Allah yolunda cihadda nöbet bekleyen gözdür.(Tirmizi, Fedailü’l-Cihad, 12)

BENZER KONULAR:

Allah korkusu nedir?

Dinden Çıkma Korkusu

Annem ölürse korkusu

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allah Korkusu

    Haşyetullah/Allah korkusu; taʼzim, saygı, hürmet ve O’nun yüceliğini bilmeyi içerir.

    Kişi Allah’ı sevdiği için Allah’tan korkar. O’nun sevmemesinden ve O’nu gereği gibi sevememekten korkar. Yaratıcısının kendisine olan sevgisini yıpratmaktan, o sevgiyi tüketmekten korkar. “Kullardan ancak âlimler Allah’tan (gereğince) korkarlar.”

    “Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder. Ve ona beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah’a güvenirse O, ona yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur.”

    Rasûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Hikmetin başı Allah korkusudur.”

    Allah korkusu dünya ve âhiret mutluluğunun temelidir. Allah’tan korkan ölçülü hareket eder. Her işinde dürüst olmaya ve herkese iyi davranmaya çalışır. Günah işlememeye ve herkesle iyi ilişkiler içinde olmaya çalışır. Yalnız insanlara değil, tüm canlılara merhamet eder. Çünkü, yaptığı her bir işi Allah’ın gördüğünü ve bunlardan dolayı bir gün hesaba çekileceğini bilir. “Eğer inanıyorsanız biliniz ki, en çok kor- kulmaya layık olan Allah’tır.”

    Allah korkusu insanı Allah’a yaklaştırır, O’nun rızasını kazanmaya ve cennetine girmeye vesile olur.

    “Rabbi’nin makamından korkan ve nefsini kötü arzulardan uzaklaştirmiş kimse için, şüphesiz cennet (onun) yegâne barınağıdır.”

    En iyi cevap

Cevapla