Paylaş
Allah Ramazanı Neden Oruç Ayı Seçmiştir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ramazan Ve Oruç
SORU: Hz. Allah niçin ramazanı oruç ayı olarak seçmiştir?
CEVAP: İnsan gönül rahatlığı ile kolayca bu soruya “Bu Allah’ın iradesidir. O her şeyi bilir. Biz ise bilmeyiz. Her şeyden haberdar olan hikmet sahibi mevlânın böyle hükmetmiş olması yeterlidir.” “Allah yaptığından sorumlu tutulmaz. Onlar (insanlar) ise sorguya çekileceklerdir” (Enbiya/23) şeklinde cevap verilebilir.
Bu soruya uzunca bir cevap da verilebilir:
Hz. Allah bazı günleri ve bazı mekânları diğer gün ve mekânlardan üstün kıldığı gibi bazı ayları da üstün kılmıştır.
Ramazan ayının diğer aylara göre bir takım ayrıcalıkları vardır:
1. Her şeyden önce Allah ilmi ve hikmeti ile bu ayı yüce kitabı Kur’an’ı kendisinde indirmek üzere seçmiştir. (Bkz. Bakara/185)
2. İman ile küfür ve Allah’ın kullan ile şeytan taraftarları arasın-akı ilk savaş olan Bedir savaşı bu ayda olmuştur. Kur’an buna ayırım
günü anlamına gelen Yevm’ul Furkân adına vermiştir. (Bkz. Enfal/41)
3. Ramazan ayı ki zafer ve fetih ayıdır. Cenab-ı Hak Mekke’nin ‘ ıni bu ayda lütfetmiştir. Kur’an’da bu zaferin geleceği özel bir sure ile müjdelenmiş ve insanların alay alay islâm dinine girecekleri bildirilmiştir. (Bkz. Nasr suresi)
4. Ramazan ayı içerisinde bulunan kadir gecesi ile bu ayın tüm gecelerini süsleyip güzelleştirmiştir. Kadir gecesi ki Allah onun şanını yüceltmiş, dindeki ulu mertebesini özel bir sure ile anlatmıştır. (Bkz. Kadr suresi)
5. Ramazan ayı günler ve yıllar boyunca büyük olaylara, muazzam barış ve savaşlara sahne olmuş, nice topluluk ve halkların hayatında önemli rol oynayan olaylara tanık olmuştur.
Bu özellik, Ramazandaki Büyük Olaylar adında bir çalışma yapmama ve yayınlamama sebep olmuştur. Bu çalışmamda İslâm tarihinde ramazan ayında meydana gelen büyük olayları anlattım. Bunu bu kitabımızda da bulacaksınız. İnşallah bu çalışmanın ilaveleriyle gerisi gelecektir.
Ramazan ayında meydana gelen olayların feyiz ve bereketi bol ve çoktur.
Bu kadar sebep akıl ve gönül için ramazan ayının Allah ve kul katında farklı bir yeri olmasına yetmez mi?
İnsanların sormaktan bıkmadığı bir soru daha var: Allah’ın bize farz kıldığı orucun faydası nedir?
Orucun akla ilk gelen faydası sağlık yönünden olan yararıdır.
Orucun sıhhat ve tıp yönünden faydalarından söz edenler sadece din adamaları değildir. Doktorlar ve tıp uzmanları orucun tıp ve sağlık yönünden yararlarını geniş bir şekilde anlatmaktadırlar. Doktorlar pek çok hastalık için tedavi yolu olarak orucu tavsiye etmektedirler. Onların bu tavsiyedeki çıkış noktaları şu hikmetli sözdür:
Mide hastalık yuvası, pehriz ise ilaçların başıdır.
Mideyi aç bırakmanın faydası ile ilgili pek çok hadisten söz edil-
mektedir. Bunlardan bazısının gerçekten hadis olduğu sabit değilse de şurası kesindir ki mide ve bağırsakları hafif tutmak çok önemlidir. O derecede ki pek çok rahatsızlıktan koruması açısından bu husus nerede ise bir zorunluluk olmaktadır.
Orucun dile getirebileceğimiz başka faydaları da vardır. Şöyle ki:
a. Oruç insanın azim ve iradesini güçlendirir.
İnsan oruç tutmakla âdet ve geleneklerin insanı köleleştirmesine karşı koyar. İnsan nerdeyse âdet ve alışkanlıklarının esiri olmuştur. Onlardan aynlmaya gücü yetmeyecek derecededir. Oruç mü’mine bir güç ve kuvvet verir ve oruç sayesinde müslüman esiri olduğu alışkanlıklarına karşı koyar.,
b. Dosdoğru ve hakkiyle tutulan oruç, insana başkalannın elemini hissettirir, zorunlu olarak açlık içerisinde yaşayan fakirlerin durumunu öğretir.
Göklerin ve yerin hâkimi olan yüce Allah itaatkâr kuluna, şafak vaktinden gün batana kadar yemeden içmeden uzak durmasını emretmiştir. Oruçlu iken zaman ilerledikçe açlığın acısını tadar. Böylece din ve insanlık kardeşi olan pek çok kimsenin açlık içerisinde yaşadığını hatırlar ve vicdanında onlara katkıda bulunma duyguları kabarır. Allah Teâlâ’mn kendisine nice nimetler verdiğini, kendisini böyle durumlara düşmekten koruduğunu düşünür. Rabbi Teâlâ kendisini kardeşlerine yardım elini uzatmaya, onlara şefkatli davranmaya davet etmektedir, ihtimal ki ramazanın sonunda fıtır sadakası verme emrinin sırrı burda-dır. Çünkü bu ramazan boyunca açların hâline vakıf olan müslümana en süratli şekilde onlara yardım imkânı vermektedir. Yoksullara yardım eli uzatmada orucun ve ramazanın faydası böylece ortaya çıkmaktadır.
c- Orucun bir faydası da şudur: Otuz gün boyunca müslüman gün-ı yemeyi içmeyi keserek, belli saatlerde yemek yemektedir. Otuz Jn süren bu uygulama fazlasıyle düzenli ve tertipli olma eğitimi ve-öır kurs faaliyetine bezemektedir. Kur’an-ı Kerim oruç emrinin ayetin sonunda (Bkz. Bakara/183) “Umulur ki muttakilerden unuz” buyurarak orucun faydasını kısa fakat ne güzel anlatmıştır!
Menâr tefsirinde orucun insanı takvaya hazırlaması hususunda şunlar anlatılmıştır:
Orucun insanları Allah’ın istedeği takvaya hazırlaması pek çok yönden ortadadır.
Bunların durum itibariyle en büyüğü, delil olarak en inandırıcısı, etki olarak en açığı ve şeref yönünden en yükseği oruç ibadetinin Allah’tan başka bir gözetleyicisı olmayıp insanın kendisine bırakılmasıdır. Oruç kişi ile Allah arasında bir sırdır. İnsanın oruçlu olup olmadığını Allah’tan başka kimse bilmez.
İnsan bir ay boyunca sırf Allah’ın emrine riayet edip O’nun buyruğuna boyun eğmek için yılda bir ay süreyle zevk ve arzulara yö-nelmiyor. Yanı başındaki en nefis yiyeceklere, en tatlı içeceklere el sürmüyor. Hayat arkadaşı ve gönülyoldaşı sevgili eşi ile bir arada, karşı karşıya duruyor, bir engel bulunmadığı halde ona el sürmüyor. Kendisini Allah’ın gördüğünü bilmese, Allah’ın kontrolü altında olduğuna inanmasa bu zevk ve arzulara karşı asla sabret mczdi. En şiddetli arzu halinde bile bu inanç ve duygu oruçluyu alıkoy ar.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam inancına göre, Allah Ramazan ayını oruç ayı olarak seçmiştir ve bu seçimin sebepleri Kur’an’da belirtilmektedir.
Kur’an-ı Kerim’de, Ramazan ayının oruç ayı olarak belirlenmesine dair bir ayet şöyledir: “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de oruç farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.” (Bakara 2:183)
Bu ayette belirtilen sebeplerden bazıları şunlardır: