Allah sabredenlerle beraberdir ne demek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

“Allah sabredenlerle beraberdir” ayetini açıklar mısınız?

Allah sabredenlerle beraberdir ayeti


Bakara suresi 153. Ayetin meali ve Tefsiri

Arapça

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اسْتَع۪ينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلٰوةِۜ اِنَّ اللّٰهَ مَعَ الصَّابِر۪ينَ

Meal

Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım isteyin! Çünkü Allah, sabredenlerle beraberdir.

Tefsir

İnsana, ölümü aşağı gözle görme, onu hafife alma, önemsiz sayma ruhunu veren bir takım mânevi değerler vardır. Ama hiçbiri sağlam bir imândan sonra sabretmek ve namaz kılmak kadar tesirli değildir. Resûlüllah (A.S.) Efendimizin putperest ve ateşperestlerle bütün mücâdeleleri sabır ve namaz havası içinde cereyan etmiştir. İnsan şu üç boyutlu âlem­de nice nimetlerle ve nice dert ve felâketlerle karşı karşıya bulunuyor. Hayatın iki ağlamak arasında bir tebessümden ibaret olduğunu söylüyenler ne güzel ifâde etmişlerdir. Rivayete göre, Hz. Âdem’in çamuru şe­killendikten sonra üzerine kırk gün yağmur yağmıştır; bunun otuz dokuz günü hüzün, bir günü neş’e yağmuru imiş. Görülüyor ki bir gün lehimize ise, ikinci gün aleyhimize oluyor ve hayat bu zikzakı çizerek son durağına kadar uzanıyor.

Gerçek bu olduğuna göre, doğumla ölüm arasındaki mesafeyi fazi­letle, sabır ve ibâdetle doldurmak için hareket etmek zorundayız. Aneak ilimden güç ve ölçüsünü almamış bir hareket insanı gayesine ulaştırmak­tan çok uzaktır. Sadeee ilimden güç alması da kâfi değildir. İlmin de din ile birleşmesi, imândan destek görmesi gerekir. O halde ilmin insanı mut­luluk hedefine ulaştırabilmesinin tek şartı, sağlam bir itikadla yüksek ah­lâktır.

O bakımdan diyebiliriz ki, hareket ilmin ışığından mahrum olursa kısırlaşır, karanlıkta yol aldığı için yeteri kadar yarar sağlayamaz;, çoğu za­man zararlı bile olur. Ve bu vadide hareketi aydınlatan ilim yalnız madde yani fizikle başbaşa kalır da din ve yüksek ahlâkla birleşmiyeeek olursa, yavaş yavaş materyalizme doğru kayar; manevî değerler sahneden çeki­lir. İnsanlık için, dertlerini arzedeeek, mânevi boşluklarını dolduracak, ruhlarını tatmin edeeek hakikatler kalmadığı için, mutlak bir umutsuzluk ve huzursuzluk başgösterir. Bu hal tedrîeen anarşizme vasat hazırlar. Ar­tık bu ortamda hareket ve ilmin düzeltioi rolü olmaz. Bunun sonueu ola­rak vatan, millet, ahlâk ve fazîlet, şehitlik ve gazilik birer kuru mefhum­dan ibaret kalır.

Bunun içindir ki Kur’ân, imânın bir bölümünü teşkil eden sabır ve na­mazı, mânevi iki büyük destek olarak sunuyor; savaşta sabrın ve imânın güç ve enerji verdiğine işaret ediyor. Mü’minleri harekete getirip şahlan­dıran bu güç, ölümü küçük ve önemsiz gösterir. Şehît düşenlerin aslında ölmediklerini, Allah katında diri bulunduklarını, üstün nimetlerle rızıklandıkiarını söz ve ifâdenin en üstün kuvvetiyle anlatıyor.

Tilavet secdesi nasıl yapılır Hanefi mezhebine göre

Allah’ın ilk emri “OKU”

Milli ve manevi değerlerimiz nelerdir? Kısaca

İslam’ın eğitim ve öğretime verdiği önem kısaca

Ebced ne demek? islamda Ebced kavramı

Cevapla