Paylaş
Allah sevgisi ve korkusu nasıl olmalı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
ALLAH SEVGİSİ Mİ ALLAH KORKUSU MU
Allah korkusu ve Allah sevgisi nedir, nasıl anlaşılmalıdır? Ayet ve Hadislerle Allah korkusu ve sevgisi
Allah sevgisi ve Allah korkusu, insanı olgunluğa erdiren, onu her türlü kötülük ve haramlardan alıkoyan bir duygudur. Allah’ı seven insan, Allah’ın peygamberine tabi olur, O’nun gösterdiği yoldan yürür. Allah korkusunu yitiren insan ise nefsine, şeytana ve ahlaken kötü insanlara uyarak her türlü haram ve kötülüğü işleyebilir.
Allah’ı sevmenin birinci şartı; O’nu tanımak ve bilmektir. Peygamberi vasıtasıyla bildirdiği hak din İslamı kabul etmektir. Allah’a ve Peygamberine itaat etmektir. İtaatinin gereği olarak da, Allah’a ibadetinde devamlı olması, İnkar ve isyandan kaçınması, İsteklerini yalnız Allah’a arz etmesi, kafir ve asilere karşı onurlu olması, Allah’tan gelene razı olması, Allah’a kavuşmayı sevmesi, ölümden korkmaması ve sevdiğini Allah için sevmesi, kızdığına Allah için kızması gerekir.
Allah’ı seven, Allah’ın sevdiklerini sever, varlıkları Allah için sever. O’nun sevgisini sağlayacak sözleri söyler ve davranışlar sergiler.
Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta vardır; İnsanın Allah’ın dışındaki varlıklara karşı sevgisi, Allah sevgisini perdeleyecek ya da Allah sevgisini aşacak nitelikte olmamalıdır. Hiçbir şey Allah gibi sevilemez. “Allah gibi sevmek” ile Allah için sevmek” arasındaki farka dikkat etmek gerekmektedir. “İnsanlar arasında Allah’ı bırakıp da ona ortak koşanlar vardır. Onları, Allah’ı severcesine severler. Mü’minlerin Allah’a olan sevgisi daha güçlü bir sevgidir.”(1) ayeti de bize bu konuda ışık tutmaktadır. Allah için sevmek, Allah’ın rızasını kazanmak için çıkarsız sevmek, O’nun hatırına sevmektir.
Allah korkusu ise Kur’an‘da övülen teşvik edilen korkulardan biridir. Kur’an’da birçok ayette Allah’tan korkulması emredilmektedir. Yine Kur’an’da Allah’tan, makamından, azabından, hesabından, hesabın kötüsünden, insandan, şeytandan ve putlardan korkmakdan söz edilmiştir. Cenab-ı Hak ayeti kerimede;”(Ey kullarım) O şeytan sizi ancak kendi dostlarından korkutuyor. Onlardan korkmayın, eğer mümin iseniz, benden korkun.” (2) buyurmuştur.
Allah korkusu; insanın içinde taşıdığı bir duygudur. Bu duyguyu taşımak imana ve tefekküre bağlıdır. Bu korku insanı sıkıntıya sokmaz, aksine insana kulluğunu ve acizliğini hatırlatır. Allah korkusu, müminin Allah’a olan yakınlığını, sevgisini, saygısını ve itaatini artırır. Müminleri ruhen zenginleştirir, duyarlılığını artırır, bilinçli hareket etmesini sağlar. Allah korkusuna sahip olabilmek ve bu korkunun insan hayatına olumlu etki edebilmesi için, sağlam ve kamil bir imana sahip olmak gerekir.
Bir insandaki Allah korkusunun eksikliği veya azlığının sebebi Allah’ı hakkıyla tanıyamaması ve takdir edememesidir. Dünyaya dalması, dünyanın nimet, servet, şöhret, makam, mevki, oyun ve eğlencesi ile aldanması, ölüm gerçeğini unutmasıdır. İyi bir insan iyi bir Müslüman olabilmenin birinci şartı Allah korkusuna sahip olmaktır. Kendini yaratan, yaşatan ve pek çok nimet veren Allah’tan korkmayan insandan korkulur.
Ayeti kerime mealleriyle son vermek istiyorum.
“Ey iman edenler! Eğer Allah’a karşı gelmekten sakınırsanız. O, size iyiyi kötüden ayırt edecek bir anlayış verir ve sizin kötülüklerinizi örter, sizi bağışlar. Allah, büyük lütuf sahibidir.” (3), “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten nasıl sakınmak gerekiyorsa öylece sakının ve siz ancak müslümanlar olarak ölün. (4)
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Allah’ı sevmemiz gerekir. Fakat kuru kuruya sadece ben Allah’ı seviyorum demek, Allah’ı sevmek değildir. Allah’ı sevmek demek; Allah’ın emir ve yasaklarını yerine getirmek demektir. Allah’ı sevmek demek; Allah’ın haram kılmış olduğu şeylerden son derece sakınmak demektir. Peygamberi vasıtasıyla bildirdiği hak din İslamı kabul etmektir. Allah’a ve Peygamberine itaat etmektir. İtaatinin gereği olarak da, Allah’a ibadetinde devamlı olması, İnkar ve isyandan kaçınması, İsteklerini yalnız Allah’a arz etmesi, kafir ve asilere karşı onurlu olması, Allah’tan gelene razı olması, Allah’a kavuşmayı sevmesi, ölümden korkmaması ve sevdiğini Allah için sevmesi, kızdığına Allah için kızması gerekir.