Paylaş
Allah Yolunda Cihad Eden Birine Oruç Farz mı?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Oruç Ve Cihad
SORU: Allah yolunda cihad eden kimseye oruç tutmak farz mıdır? Mücahide oruç yemek, ne zaman gerekli olur?
CEVAP: Oruç İslâmiyet’in üzerine kurulduğu beş temeleden biridir. Oruç, gücü yeten her mükellefe farzdır. Allah kelâmı Kur’an bunu açıkça bildirmektedir. Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:
Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere (farz olarak) yazıldığı gibi sizi de yazıldı. Umulur ki takva ehlinden olursunuz. (Bakara/143)
Bir diğer ayet de şöyledir:
Sizden kim o (ramazan) ay(m)a ulaşırsa o ayda oruç tutsun. (Ba*kara/185)
Rivayet olunduğuna göre Ebu Ümame şöyle demiştir:
Hz. Peygamber’e gelerek şöyle dedim: “Ey Allah’ın Rasûlü! Bana öyle bir iş emret ki beni cennete soksun.” Bunun üzerine Hz. Pey*gamber: “Oruç tut. Çünkü onun dengi yoktur” buyurdu. Sonra ikinci kez geldim, gene: “Oruç tut” buyurdu.
Cihad da Allah’ın farz kıldığı görevlerden birisidir. Gerektiği va*kit, cihadı icap ettiren durum olduğunda cihad etmek farz olur.
Bu hususta şu ayeti bilmek yeterlidir:
(Ey mü’minler!) Gerek ağırlıksız gerek ağırlıklı olarak savaşa çı*kınız. Mallarınızla, canlarınza Allah yolunda cihad ediniz. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (Tevbe/41)
Allah yolunda savaşmak durumunda kalan kimsenin orucu husu*sunda kısaca şunu söyleyebiliriz: Mücahidin cihad veya savaş sırasın*da orucunu yemesi caizdir. Zaferi kazanmak, mücahid (asker)in oruç tutmamasına bağlı ise veya oruç tutarsa zayıf düşeceğinden emin olur veya böyle olacağı zannı ağır basarsa ve mücahid oru .
akat ordu savaş durumunda olmakla birlikte güvencede iseler oruç tutmaları gerekir.
Siyercilerin rivayetine göre Mekke’nin fethi hicretin sekizinci yı*lında ramazanda gerçekleşmişti. Hz. Peygamber ve askerleri oruçlu olarak sefere çıkmışlardı. Kedid denilen yere geldiklerinde orucunu açtı ve bunu açıkladı. Maksadı, çevresindekilerin bunu görüp kendisine uyması ıdı.
Ertesi gün insanlardan kimisi oruç tutmaya devam etti, kimisi if*tar etti. Hz. Peygamber düşmanla karşılaştığı yere yaklaşınca hâlâ ba*zı kimselerin oruç tutmaya devam ettiği haberi kendisine gelmişti. On*ları kastederek: “Bunlar günahkârdır!” buyurdu.[4]
Abdullah b. Abbas bu olayı şöyle anlatıyor: Hz. Peygamber, Mek*ke’nin fethine ramazanda kendisi ve müslümanlar oruçlu olarak çık*mıştı. Kedid denilen yere geldiğinde bir kapta su getirilmesini istedi. Bineği üzerinde bulunuyordu. İnsanların gözü önünde getirilen suyu içti. Bu durumu ile herkese oruç tutmadığını bildirmek istemişti. Bu*nun üzerine müslümanlar da oruçlarını açtılar.
Said b. Cübeyr’in rivayet ettiğine göre Hz. Ömer bir kaleyi kuşatmış olan askerlerin yanma gelmiş ve askerlerine oruçlarını açmayı emretmiş*ti. (Bkz. ibn Hacer, Zevâid’ul-Mesanid es-Semâniye)
Taberi Tarih İbn Kesir Bidaye ve Nihaye isimli eserinde Küfe ya*kınlarındaki Büveyb denilen yeri fetheden İslâm kumandanı İbn Hari*se eş-Şeybâni’nin asrkerlerine iftar etmelerini emrettiğini ve askerlerin hepsinin, daha güçlü olmak için iftar ettiklerini bildirmektedir.
BENZER KONULAR:
- Ani bel rahatsızlığı olan biri Oruçluyken iğne vurulması orucunu bozar mı?
- Çıplak birini görmek orucu bozar mı?
- Oruçluyken cinsel şeyler izleyip mast yapmak
- Ara kanamalar orucu bozar mı
- Peygamber efendimiz orucunu nasıl ve ne zaman açardı?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da cihad kavramı, genel anlamıyla Allah’ın yolunda mücadele etmeyi ifade eder. Cihad, sadece silahlı mücadele anlamına gelmez, aynı zamanda ilimle, ahlakla, sakinlikle ve diğer çeşitli yollarla da gerçekleştirilebilir.
Cihad eden bir kişiye oruç tutma zorunluluğu getiren spesifik bir hüküm bulunmamaktadır. Oruç, İslam’da genel olarak Müslümanların Ramazan ayında tuttuğu bir ibadettir ve tüm müminlere farz kılınmıştır.
Ancak, savaş durumunda olan bir toplumda cihad eden bireylerin Ramazan ayında oruç tutmalarıyla ilgili bazı istisnai durumlar vardır. İslam dini, savaş durumunda olan toplumlarda cihad eden bireylere, oruç tutmaları yerine fidye ödeme veya daha sonra kaza etme seçeneği sunar. Bu, savaş koşullarının zorluğu ve askeri operasyonların gerektirdiği yoğun çaba nedeniyle orucun mücadele gücünü azaltabileceği düşüncesiyle yapılan bir istisnadır.