Allah’a isyan nasıl olur?

Question

Allah’a sitem etmek günah mı? İsyan sayılır mı?

Abi selamün aleyküm hayırlı günler Benim sorum insanın dış görünüşünden nefret etmesi dış görünüşünü sevmemesi günah mı? Ya da isyan mı? Ben mesela bazen diyorum ki keşke yakışıklı yaratılsaydım keşke böyle yaratılmasaydım keşke şu kişi gibi yaratılsaydım diyorum. Dış görünüşümden nefret ediyorum. bazı insanlar yakışıklı olmaz ama çirkinde olmazlar maalesef ben çok çok çirkinim ben lisede namaz kılmazdım sınıfımda ve okulumda neredeyse herkesin sevgilisi oldu benim olmadı istememe rağmen üstelik sürekli boyumla burnumla yüzümle dalga geçtiler çoğu kız benle dalga geçti. Üstelik dış görünüşümün bana hiçbir yararı olmadı sadece zararı oldu başka insanlara yararı olmuş olabilir ama bana olmadı dış görünüşümden dolayı çok asosyal oldum bir insanla bile 3-5 kelam edip konuşamam kekelerim utanırım ne diyeceğimi bilemem bundan dolayı da hiçbir hobimde olmadı saf bir yeteneğim de yok ortaya da çıkaramadım yani fiziksel olarak çirkin olamamın bir tek yararı olmadı bana maalesef hep zararı oldu.
Zaten çevremde gördüğüm kadarıyla özgüvenli sosyal akıllı insanların %99 yakışıklı insanlar yakışıklı olmasa da çirkin değiller. Yine aynı zamanda çevremde gördüğüm kadarıyla özgüvensiz,asosyal, başarısız insanların %99 u çirkin insanlar oluyor elbette istisnalar var lakin genelde böyle bu yüzden dış görünüşümden nefret ediyorum insanlara karşı tabi ki de gidip ya çok çirkinim keşke böyle yaratılmasaydım demiyorum ama içimden diyorum kalbimden diyorum korkuyorum açıkçası bu isyan diye dış görünüş olarak bana bir yararını bile göremiyorum başkasına olabilir ama bana yok başkası adına ben mutlu olamam ki çünkü o sırada ben eziliyorum . hayır yani bu beni Allah’a da yakınlaştırmıyor çünkü dış görünüşüme şükredemiyorum bela bana bu bir isyan mı kıldığım namazlar kabul olur mu ? Ya da cehenneme gider miyim sırf bu yüzden? Sırf bu yüzden evlenmiyorum da evlenmek benim için ayrıca çok büyük bir ihtiyaç su içmek nefes almak gibi evlenmezsem sarayda da yaşasam huzurlu olamam. Hayır çirkin olduğum için diğer yönlerimi de geliştiremedim asosyalim param yok üniversitesiyi bıraktım devam edemiyorum baştan ailem düzgün bir aile değil ahlakımda çok düzgün değil yalan attığım dönemler oldu iç güzellik olarakta pek güzelliğim yok fiziksel olarak çok çirkin olunca diğer yönlerimi de değiştiremedim. Hayır o kadar çok psikolojim bozuldu ki ölmek istiyorum ama cennete de gideceğim belli değil belki ebedi cehenneme gideceğim diye korkuyorum bu bataklıktan nasıl çıkacağım bilmiyorum hayatım çok karardı.yani yaptığım isyanda affedilmeyecekse baştan intahar edeyim zaten pek bir anlamı yaşamamın o zaman bu dünyada da güzel yaşayamıyorum. 24-25 yaşında hiçbir iş tecrübesi olmayan fiziksel olarak çok çirkin ve güçsüz olan biriyim nasıl çıkacağım bu bataklıktan söylediğim sözler isyan mı hep diyorum ki keşke yakışıklı yaratılsaydım keşke başka ailede en azından çirkin yaratılmasaydım belki evlenip yuva kurabilirdim belki bu noktada şükrüm daha fazla olabilirdi .ben kendimi şeye benzetiyorum mesela birini iki çocuk gelse ikiside ailem çok kötü evimiz çok kötü ailem hasta dese o adam birine 100 lira verip yollasa diğerine bir ev verse ailesini tedavi etse maaş bağlasa onlara ikinci çocuk o adamı daha çok sever ona daha güzel teşekkür eder.birinci çocukta eder ama asla ikinci çocuk gibi olmaz işte ben o birinci çocuğum ben asla yakışıklı biri gibi olamam onun gibi şükredemem ki onun kadar Allah’ı da sevemem hâlbuki çirkin olmayan insanlar
Cirkin olanlara göre 10 -0 önde başlıyor herşeye ben hem çirkinim insanlar beni sevmiyor hem de belki de ister istemez isyan ediyorum ya da mutlu olamıyorum hep hzursuz oluyorum hâlbuki fiziksel olarak çirkin olamayan kişinin hayatı hem daha güzel oluyor hem de evlenebiliyor günaha girme ihtimalide azalıyor.aile kuruyor olgunlaşıyor çocukları oluyor sevabı da artıyor kalbide benden temiz oluyor ben hem dünyada geri kalıyorum hem de ahirette ( çünkü insanlar bu dünyadaki tipi ile yaratılıyor ahirette)o yüzden hep keşke güzel yaratılsaydım keşke yakışıklı yaratılsaydım diyorum hem takvam da artar kimi biliyorsam takvalı olarak anılan sahabelerden hepsi yakışıklı Musab Bin umeyr Hz Osman Hz Yusuf hatta Hz Bilal bile çirkin değildi sadece siyahiydi ama çirkin değil yani aslında benim çirkin oluşum kalbimi de kirletiyor ben nasıl kurtulacağım bu sözlerden.kendinden başkalarına bakma diyeceksiniz ama bu imkansız insan sosyal bir varlık ister istemez görüyorum mağaraya kapatamam ki kendimi üzerimde başka nimetler var ama onları bile düşünemiyorum ki mesela şöyle düşünün dişiniz ağrıyor diş ağrısı öyle bir ağrı ki başka birşey düşünemezsiniz birini görseniz dişi ağrıyor diye ağlayan üzülen siz ona şu der misiniz kardeşim bak nefes alıyorsun kalbin atıyor mutlu ol üzülme der misiniz adam o an şunu der ya ben başka birşey düşünemiyorum ki aynen öyle de benim üzerimde dış görünüşten evlenmekten öte nimetler var ama evlenemediğim için fiziksel olarak çok çirkin olduğum için huzursuz ve mutsuz oluyorum.ki Hz Adem bile koskoca Hz Adem Cennete yalnızlık çekip üzülmüş bu yüzden Allah Hz havayı yaratmış.yani ben bu tipimle Cennete bile gitsem bekar kalsam cennete bile o nimetlerden mutluluk duyamam ki mutlu huzurlu olamam ki ( Allah’ı görmek dışında ve peygamber efendimizi ) ne yapayım nasıl kurtulayım nolur yardım edin hayırlı günler diliyorum selam ve dua ile

CEVAP:

Allah’a isyan etmek nedir? İsyan sayılan şeyler

Ve Aleyküm selam, kardeşim. Öncelikle, senin bu konudaki duygularını ve yaşadığın zorlukları anladığımı belirtmek isterim. Anladığım kadarıyla bu mesele seni çok derinden etkiliyor ve seni psikolojik olarak da ciddi anlamda zor durumda bırakıyor. Sana elimden geldiğince manevi ve zihinsel destek sunmaya çalışacağım. Bu konudaki düşüncelerini paylaşman bile cesaret gerektiren bir adım, bunu takdir ediyorum.

Allah’a isyan etmek, Allah’ın takdirine rıza göstermemek, O’na karşı gelmek ve yaratılışındaki hikmeti kabul etmemek anlamına gelir. İnsanın yaşadığı zorluklar ve acılar karşısında hissettiği negatif duygular, bir noktada isyana dönüşebilir. Ancak, bu gibi duygularla mücadele etmek ve bu düşünceleri olumlu hale getirmek önemlidir. Senin yaşadıkların da bu tür bir içsel mücadelenin parçası ve bu mücadeleye devam etmen çok değerli.

Allah’a sitem etmek, O’na karşı saygısızlık veya nankörlük gibi bir tavırla yapılırsa, bu günah olabilir ve isyan olarak kabul edilebilir. Ancak, senin durumunda olduğu gibi, insanın hissettiği acıyı ve çaresizliği paylaşması, bir çözüm arayışı ve bu konudaki rahatsızlığını ifade etmesi, her zaman isyan olarak kabul edilmez. Allah, kullarının zorluklarını ve acılarını bilendir ve onların bu duygularını anlamaktadır.

Dış görünüşünden dolayı kendine karşı bu kadar olumsuz bir bakış açısı geliştirmen elbette ki çok üzücü. Ancak bilmelisin ki insanın değeri sadece dış görünüşüyle sınırlı değildir. Hepimiz, Allah’ın yarattığı varlıklarız ve dış görünüşümüz, kaderimiz, yeteneklerimiz, içinde bulunduğumuz şartlar Allah’ın bizim için takdir ettiği ve bir hikmete dayalı olarak belirlenmiştir. Kimi zaman bu hikmeti hemen göremesek de, Allah bize mutlaka bizim için hayırlı olacak fırsatlar sunmaktadır.

Senin bahsettiğin gibi, insanlar fiziksel olarak çekici olmadıkları için toplumdan dışlanabilir ya da zorlanabilirler. Bu durum maalesef dünyanın adil olmayan yönlerinden biridir. Ancak önemli olan, bu zorlukların insanı daha güçlü ve dayanıklı yapabilecek bir sınav olduğunun farkında olmak ve bu sınavı geçmeye çalışmaktır. İnsanların seni fiziksel görünümünden dolayı yargılaması ve alay etmesi, onların ahlak ve merhamet eksikliğini gösterir; bu durum senin değersiz olduğunu göstermez.

Dış görünüşünden dolayı kendini sevmemen ve yakışıklı yaratılmadığın için üzülmen, Allah’ın yarattığı bir nimeti kabul etmemek gibi görülebilir. Ancak burada önemli olan şey, bu düşüncelerle mücadele etmendir. Allah insana farklı zorluklar verir ve bu zorluklar karşısında sabır ve rıza göstermesini bekler. Senin bu düşünceleri dile getirmen ve çözüm arayışı içinde olman bile, aslında bu zorlukla mücadele etmek istediğini ve Allah’a yakınlaşmak istediğini gösterir.

Kendini beğenmemek ve dış görünüşünden dolayı huzursuz olmak, insanın içsel huzurunu ve hayatını olumsuz etkileyebilir. Ancak unutma ki, Allah kullarına her zaman bir kapı açar ve bizim bu kapıları fark etmemizi, o kapılardan geçmemizi ister. Belki de bu dünyada çektiğin zorluklar, ahirette sana çok büyük ödüller kazandıracaktır. Senin için önemli olan, bu süreçte Allah’a olan inancını ve güvenini kaybetmemektir.

Şükretmeye Çalışmak: Allah’ın sana verdiği diğer nimetlere şükretmeye çalış. Sağlığın, aklın, iman sahibi olman, Müslüman bir ailede doğmuş olman hepsi çok büyük nimetlerdir. Şükretmek, bazen zor olsa da, insanın kalbindeki olumsuz düşünceleri yavaş yavaş giderebilir.

Sabır Göstermek: Allah, sabırlı olan kullarını sever ve mükafatlandırır. Bu dünya hayatı, bir sınavdır ve bu sınavda herkesin farklı soruları vardır. Senin sınavın da dış görünüşünle alakalı olabilir, ama unutma ki bu sınavı geçtiğinde Allah sana çok daha büyük güzellikler verebilir.

Allah’a Yakınlaşmak: Kıldığın namazların ve yaptığın ibadetlerin kabul olup olmayacağını ancak Allah bilir. Ancak O, her şeye gücü yetendir ve dualara icabet edendir. Bu yüzden duanı bırakma, O’ndan yardım dile ve kalbindeki bu sıkıntıları hafifletmesi için dua et.

Psikolojik Destek Almak: Duygularını bu kadar derinden yaşaman ve sürekli olarak bu konular üzerinde düşünmen, senin psikolojik sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Eğer mümkünse, bir psikolog ya da terapistle görüşmeyi düşünebilirsin. Bu şekilde, bu olumsuz düşüncelerle daha etkili bir şekilde baş edebilir ve kendine olan bakış açını değiştirmene yardımcı olabilirsin.

Unutma ki sen Allah’ın yarattığı bir kulsun ve Allah seni bu şekilde yaratmışsa, bunda mutlaka bir hikmet vardır. Allah, kullarına asla taşıyamayacakları yükü vermez. Sen de bu zorlukların üstesinden gelebilecek güce sahipsin. Her zaman umudunu koru ve Allah’a olan güvenini kaybetme. Sen değerlisin ve Allah katında değerli olan insan, dış görünüşüyle değil, kalbi ve takvasıyla değerlidir.

Allah sabrını ve dayanma gücünü arttırsın, bu sıkıntılarını feraha çevirmesi için dua ediyorum. Eğer başka soruların ya da paylaşmak istediklerin olursa, her zaman buradayım. Selam ve dua ile kal.

BENZER KONULAR:

Answer ( 2 )

    1
    2024-11-21T18:59:30+03:00
    This answer was edited.

    Allah’a İsyan Nedir?

    Allah’a isyan, insanın Yüce Allah’ın emir ve yasaklarına bilerek ve isteyerek karşı gelmesi, O’nun hükmüne razı olmaması ya da O’na teslimiyet göstermemesi demektir. İsyan, insanın yaratılış gayesine ters bir davranıştır, çünkü insan, Allah’a kulluk için yaratılmıştır. Kur’an-ı Kerim’de, isyan eden kavimlerin kıssaları anlatılarak, bu davranışın insanı dünyada ve ahirette büyük zararlara uğratacağı vurgulanır. Nitekim Firavun’un kibri, Karun’un mal sevgisi, şeytanın Allah’ın emrine karşı gelerek kibirlenmesi gibi örnekler, isyanın sonuçlarını açıkça gösterir.

    Allah’a isyan, farklı şekillerde tezahür edebilir:

    1. İbadetleri terk etmek: Namaz, oruç gibi farz ibadetleri ihmal etmek.
    2. Haramları işlemek: İçki, zina, yalan gibi Allah’ın yasakladığı fiilleri yapmak.
    3. Allah’ın takdirine razı olmamak: Kadere ve imtihanlara sabretmemek.
    4. Küfür veya şirk: Allah’ı inkâr etmek ya da O’na ortak koşmak.

    Allah’a Sitem Etmek Günah mı?

    Allah’a sitem etmek, niyet ve üsluba bağlı olarak farklı değerlendirilebilir. İnsan, zor bir durumla karşılaştığında içinden gelerek Allah’a “Neden bu başıma geldi?” diye bir yakınmada bulunabilir. Bu tür sitem, eğer Allah’ın adaletini sorgulamak, O’nu itham etmek ya da kadere razı olmamak anlamına geliyorsa günahtır ve isyan sayılır. Ancak, bir kulun acizliğini ifade ederek Rabbine halini arz etmesi, yardım dilemesi ve merhamet talep etmesi sitem değil, bir çeşit dua ve yakarıştır. Örneğin, Hz. Yakub’un (a.s.) “Ben sadece kederimi ve hüznümü Allah’a arz ederim.” (Yusuf, 12/86) ifadesi, bir sitem değil, teslimiyetin ve sabrın göstergesidir.

    Allah’a sitemde tehlikeli olan, insanın kalbinde iman zafiyetine yol açabilecek bir küskünlük ya da O’nun hikmetini sorgulama eğilimine girmesidir. Böyle bir tutum, Allah’ın rahmetine perde olabilir ve kulun manevi hayatına zarar verebilir.

    Sitem ve Teslimiyet Dengesi

    Mümin, her ne olursa olsun, Allah’ın hükmüne teslim olmalıdır. Çünkü O, kulları için her zaman en hayırlısını bilir ve takdir eder. Kur’an’da şöyle buyrulur:

    “Olur ki, bir şey sizin için hayırlı iken siz onu sevmezsiniz; yine olur ki, bir şey sizin için kötü iken siz onu seversiniz. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Bakara, 2/216)

    Eğer insan, Rabbine yönelik bir sitem içinde olduğunu fark ederse, hemen tevbe edip dua etmelidir. Zor anlarda şu duayı okumak kalbe ferahlık verebilir:

    “Rabbim, bana sabır ve teslimiyet ihsan et. Hikmetine razı olmayı nasip et. Kalbimi senin rahmetine bağla ve beni hatalarımdan arındır.”

    Sonuç

    Allah’a isyan, bilinçli bir şekilde O’nun emirlerine karşı gelmek ve O’na olan teslimiyeti bozmak anlamına gelir. Sitem etmek ise niyete bağlıdır; eğer bu, Allah’ın hikmetini sorgulamak veya kadere razı olmamak şeklinde ise günah ve isyan sayılır. Mümin, zor zamanlarda sabır ve teslimiyet göstermeli, Allah’a yönelerek O’ndan yardım dilemelidir. Unutulmamalıdır ki, her zorluk bir imtihandır ve Allah, kullarına taşıyamayacakları yükü yüklemez.

    En iyi cevap

Cevapla