Paylaş
Allaha verilen söz, yemin bozulursa tutulmazsa ne yapmak gerekir
Question
Bir insan söz verip bozarsam başına şu gelsin derse bozarsa başına bela gelir mi ?
Allah a günah olan bir konu hakkında yapmama kararı alınır yemin ederim Allahım söz veriyorum sana bi daha yapmiycam denilip bu yemin bozulursa ne yapmak gerekir
Selamünaleyküm, bir insan bir şeyi yapmazsam başıma şu gelsin diye kendini şartlarsa o şeyi yapmadığı için başına o gelir mi ? Kendi kendime beddua mı etmiş olmuşum? Korkuyorum.
Mesela bir insan abdest almazsam eşim beni beğenmesin evlenince soğusun derse abdesti o an almadığı için eşi evlenince ondan soğur mu ? Yüzü eşine çirkin görünür mü?
Bir insan adak adayıp yerine getirmezse başına şu gelsin derse, ve yerine getirmezse o şey başına gelir mi ? Yoksa yemin kefareti gibi kefaretle mi mesul olur?
Bir şeyi yapmazsam başıma şu gelsin tarzı bir şey derse insan o şeyi yapmadığı için başına o kötü şey gelir mi ? Eşref vaktine denk gelmiştir diye korkuyorum. Kendime beddua mı etmişim.
Mesela bir insan abdest almazsa veya şuraya gitmezse vs. gibi bir şart bağlayıp sonrada yapmazsa eşi kendisini evlenince beğenmesin ruhani varlıklar yüzünü eşine cirkin gostersin sogutsun derse bu başına gelir mi ?
Dini Siteler Listesi
Bu tür düşünceler, kendini gereksiz yere korkutmak ve vesveseye kapılmak anlamına gelir. İslam’da Allah’a dua etmek ve kendimizi Allah’ın rahmetine ve affına bırakmak önemlidir. Kendi kendimize beddua etmek ya da şartlı ifadelerle kötü sonuçlar dilemek, İslam’da tavsiye edilmeyen bir tutumdur. Bu tür sözler, Allah katında geçerli olacak şekilde bir bağlayıcılığa sahip değildir ve kişinin vesveseye kapılmasına sebep olur.
Bir insan kendine böyle bir beddua ettiğinde ya da bir şey yapmazsa başına kötü bir şey gelsin diye şart koştuğunda, bu aslında kişinin kendi psikolojik durumundan kaynaklanan bir vesvesedir ve Allah’ın iradesine ters düşer. Allah, insanların kendilerine böylece zarar vermesini istemez. Bu yüzden, bu tür ifadeler Allah katında bağlayıcı değildir ve başınıza o kötü şeylerin gelmesi kesinlikle zorunlu değildir. Allah merhametlidir ve kendimizi gereksiz yere bu şekilde korkutmamamız gerekir.
Bununla birlikte, eğer kişi Allah adına yemin ederek bir şey yapmama sözü vermiş ve bu yemini bozmuşsa, İslam’a göre yemin kefareti ödemesi gerekir. Yemin kefareti, on yoksulu doyurmak ya da giydirmek veya bir köle azat etmektir. Bunları yapamıyorsa üç gün oruç tutması gerekmektedir (Maide Suresi, 89. ayet).
Bu tür düşüncelerden kurtulmak için Allah’a sığınmak ve O’nun affediciliğine ve rahmetine güvenmek önemlidir. Vesveseye kapılmak yerine dua etmek, Kur’an okumak ve zikirle meşgul olmak, kalbe huzur ve sükunet verir. Allah, kullarının vesveselerden uzak durmasını ve huzur bulmasını ister. Kendinize böyle kötü şeyler söylemekten kaçınmalı ve Allah’tan her zaman iyilik ve rahmet dilemelisiniz.
Unutmayın ki, vesveselerle baş etmek ve bu tür düşünceleri zihinden uzaklaştırmak için Allah’ın rahmetine güvenmek en iyi yoldur.
BENZER KONULAR:
- Yanlışlıkla adak adamak
- İç ses mi Adak mı ?
- Kötü düşünce Vesvesesi
- Küfürlü söz vesvesesi
- Adak yerine getirilmezse bela gelir mi
- Tümünü görüntüle.
Duaların kabul olduğu zamanda beddua edilmişse ne yapılmalıdır?
Answers ( 4 )
Allah’a verilen söz Allah’ın razı olacağı bir şey ise mutlaka yerine getirilmelidir. Eğer Allah’a verilen bir söz için yemin edilmiş ise ve bu söz yerine getirilmemiş ise bu kişi yeminini bozmuş sayılmaktadır. Dolayısıyla bu kişinin yemin keffareti ödemesi gerekmektedir. Yemin sözleri ise; vallahi, billahi ve tallahidir.
Bir şeyi yaparsam veya yapmazsam başıma şunlar gelsin demek doğru değildir. Fakat bizler başımıza neyin gelip gelmeyeceğini bilemeyiz. O yüzden Rabbimiz (cc)’tan hep iyilik istemeliyiz. Kendi kendimize beddua etmekten sakınmalıyız.
Peki eşref saatine denk geldiyse tövbe edersek o beddua gibi olan durum kalkar mı? Başka bir sey yapmak gerekir mi ? Ömrüm boyunca ya o dediğim şey başına gelirse korkusu ile mi yaşayacağım.
Tevbe edersek bedduanın inşaallah kalkacağını ümit ediyoruz. Yalnız şöyle de bir gerçek vardır ki; olur olmaz ağzımızı bedduaya alıştırmak doğru bir şey değildir.
ALLAHA VERİLEN SÖZLER İN TEVBESİ VARMI
HOCAM SELAMIN ALEYKÜM BİRİSİ ALİ İMRAN 77. AYETİNDEKİ DURUMA DEFALARCA DÜŞSE PİŞMAN OLSA TEVBESİ KOLABUL OLURMU OLMAZMI YANİ TEVBE ETSEK İSTİĞFAR ÇEKSEK BOŞAMI ARTIK BİTTİMİ TEFSİRLERDE CENNETE GİREMEZ DENİLİYO HER GÜNAHIN TEVBESİ VARSA O DURUMA DÜŞENLER BOŞAMI TEVBE ETMİŞ OLUR İBADETİ BIRAKALIMMI ŞUNU SÖYLERSENİZ SEVİNİRİM AFFEDİLİRMİ,AFFEDİLMEZMİ
Asıl tevbe şudur; yapılan hatadan pişmanlık duyup samimi bir şekilde Allah’a yalvarmaktır. Bu Tevbe nasuh tevbedir aynı zamanda. Ali İmran suresindeki ayet alimlerin çoğunluğuna göre Yahudiler hakkında nazil olduğunu söylemişlerdir. İbadeti bırakmak gibi bir durumumuz yoktur. Fakat yapmış olduğumuz hatalardan dolayı Allah bizlere tevbe kapısını açmıştır. Ama nasıl olsa Allah affeder deyip günah işlemeye devam etmek değildir bu. Son olarak bizler kimin affedildiğini kimin affedilmediğini bilemeyiz. Ama samimi bir şekilde tevbe edersek Allah bu günahları affedecektir inşaallah.
Yemin Bozulması
Merhaba ben bir yemin ettim ama ettiğim yemini bozmak istiyorum. Yaşım 12, 13’e girmeme 3 ay var buluğ çağına girmedim daha. Yeminimi bozsam kefaret gerekirmi?
Dinen bir kimsenin sorumlu olabilmesi için buluğ çağına gelmiş olması gerekmektedir. Eğer büluğ çağına gelmemiş iseniz sorumlu değilsiniz demektir. Fakat size tavsiyem yemininize sadık kalmanızdır. Sonuçta Allah’ı şahit tutarak bir iş yapmış veya yapmamışsınız. Bu yemini bozmanız da basit bir durum değildir.