Allah’ı Tanımak Ve Sevmek 

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Allah’ı Tanımak

Allahi Tanimak Ve Sevmek

İnsanın Allah’a iman edip ibadet ve itaat edebilmesi için önce O’nu tanıması gerekir. Allah’ı tanımak insanın temel görevidir. İnsanın Allah’a kulluk edebilmesi için her şeyden önce Allah’ı tanıması gerekir. O’nu tanımadan O’na iman, ibadet ve itaat etmek mümkün değildir. “(Ey Peygamberim!) De ki: Rabbim… Allah’a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır.”[1] anlamındaki ayet, insanın Allah’ı tanıması gerektiğini ifade etmektedir.

Allah’ı tanımak, bizim en başta gelen görevimizdir. Biz Allah’ı, Kur’an ve sünnet’te belirtilen isim, sıfat ve fiilleriyle tanıyabiliriz. Allah’a iman; Allah’ın varlığını, birliğini,  yaratan, rızık veren ve besleyip büyütenin yalnız Allah olduğunu, O’ndan başka ibadete lâyık mabut bulunmadığını, ibadetin sadece O’na yapılması gerektiğini, O’nun ezeli ve ebedî olduğunu, bütün kemal sıfatlarla muttasıf ve noksan sıfatlardan münezzeh bulunduğunu, Kur’an ve sünnet’te belirtilen isim, sıfat ve fiilleriyle bilip inanmayı gerektirir.

Sevgi, gönlümüzün zevk aldığı herhangi bir şeye yönelmesidir. Seven sevdiği ile beraber olur. Seven, sevdiğinin yolundan gider. Yüce dinimize göre, yeryüzünde gerçek sevgi yalnız Allah içindir. Allah’ın sevdiğini sevmek Allah’ı sevmektir. Allah’ı sevmek, O’nun emir ve yasaklarına uygun olarak yaşamaktır. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur.“Onlar, iman etmiş ve kalpleri Allah’ı zikirle yatışmış olanlardır. Evet, iyi bilin ki, kalpler ancak Allah’ın zikriyle huzura kavuşur.”

Allah’ı her şeyden çok sevmeyen bir kimse, kâmil bir imana sahip olamaz. Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.) hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Bir kimsede üç haslet bulunursa, imanın tadını alır: Alah ve Resulü, kendisine başkalarından daha sevgili olmak. Sevdiği kimseyi, yalnız Allah için sevmek. Allah onu küfürden kurtardıktan sonra, tekrar küfre dönmeyi ateşe atılmak gibi kerih görmek.”[3]

Gönüllerimizi Allah sevgisi ile dolduralım. Kalplerimizi Allah’ın zikriyle huzura erdirelim. Allah’ı dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha çok sevelim. Sevdiğimizi yalnız Allah için sevelim. Hutbemi Peygamberimiz (S.A.V)’in bir hadisi ile bitiriyorum: “Kim, Allah için sever, Allah için buğzeder, Allah için verir ve Allah için bir kötülüğü men ederse, şüphesiz imanını olgunlaştırmıştır.”

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, Allah’ı (Allah’ı) tanımak ve sevmek, bir müminin manevi yolculuğunun temel amacı olarak kabul edilir. İslam, Allah’ın nitelikleri hakkında derin bir anlayış geliştirmenin ve O’na karşı samimi bir sevgi geliştirmenin, O’na yakınlık elde etmek ve manevi doyumu deneyimlemek için gerekli olduğunu öğretir. İslam’da Allah’ı tanımanın ve sevmenin bazı temel yönleri şunlardır:

    1. Tektanrıcılık: İslam, Allah’ın birliğine olan inanç olan tektanrıcılık (Tevhid) kavramını vurgular. Müslümanlara, Allah’tan başka ibadete layık hiçbir ilah olmadığını kabul etmeleri ve onaylamaları öğretilir. Bu anlayış İslam’da Allah’ı tanımanın ve sevmenin temelini oluşturur.
    2. İlahi Vahiy: Müslümanlar, Allah’ın rehberliğini Kuran da dahil olmak üzere çeşitli peygamberler ve kutsal yazılar aracılığıyla vahyettiğine inanırlar. Kuran, Allah’ın sıfatları, emirleri ve hikmetleri hakkında birincil bilgi kaynağı olarak hizmet eder. Müslümanlar, Kuran’ı inceleyerek ve tefekkür ederek Allah’ı tanımaya çalışırlar.
    3. Allah’ın Nitelikleri: İslam, Allah’ın mükemmelliğini, merhametini, hikmetini ve gücünü yansıtan çok sayıda niteliğe sahip olduğunu öğretir. Müslümanlar, derinlemesine düşünerek ve çalışarak bu niteliklere ilişkin anlayışlarını derinleştirmeye çalışırlar. Allah’ın rahmeti, mağfireti, ilmi, hikmeti ve adaleti Kuran’da vurgulanan sıfatlardan bazılarıdır.
    4. İbadet ve Bağlılık: Müslümanlar Allah’a olan sevgilerini ibadet ve bağlılık eylemleriyle ifade ederler. Namaz, oruç, sadaka, hac gibi farz olan ibâdetleri yerine getirmek ve Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na yaklaşmak için nafile ibadetler yapmak da buna dahildir.
    5. Teslimiyet ve Güven: İslam’da Tanrı’yı ​​tanımak ve sevmek, O’nun hikmetine ve rehberliğine tam bir teslimiyet ve güveni içerir. Müslümanlar, Allah’ın her şeyi bilen ve hüküm ve hikmet sahibi olduğunu kabul eder, O’nun planlarının ve kararlarının en hayırlısı olduğuna güvenirler. Bu güven onların Allah’a olan sevgilerini pekiştirir ve hayatın her alanında Allah’a olan tevekküllerini derinleştirir.
    6. Kişisel Bir İlişki Geliştirmek: İslam, müminleri düzenli dua (du’a) yoluyla, O’ndan bağışlanma dileyerek ve O’nunla yakın sohbetler yaparak Allah ile kişisel bir ilişki geliştirmeye teşvik eder. Müslümanlara sevinç, üzüntü ve ihtiyaç anlarında Allah’a dönmeleri öğretilir ve O’nunla derin bir bağ geliştirilir.
    7. Yaratılış Üzerine Düşünmek: İslam, müminleri Allah’a olan sevgilerini ve bilgilerini derinleştirmenin bir yolu olarak Allah’ın yaratışının işaretleri üzerinde düşünmeye teşvik eder. Müslümanlar, doğal dünyanın harikalarını gözlemleyerek ve evrendeki karmaşık tasarım ve denge üzerinde tefekkür ederek, Allah’ın gücünü ve hikmetini daha iyi takdir edebilirler.

    Nihayetinde, İslam’da Allah’ı bilmek ve sevmek, ilim aramak, ibadetlerle meşgul olmak ve Allah’ın öğretilerini ve sıfatlarını kişinin karakterine ve eylemlerine dahil etmeye çalışmakla geçen ömür boyu süren bir yolculuktur. İşte bu arayış sayesinde Müslümanlar, Yaratıcıları ile derin bir sevgi ve bağ geliştirmeyi amaçlarlar.

    En iyi cevap

Cevapla