Paylaş
Allah’ı Zikretmeden Bir Meclisten Ayrılmak Mekruhtur
Question
Allah’ı Zikretmeden Önce Yerden Ayrılmanın Mekruh Olduğu Hakkında Hadis
✦ Ebu Hüreyre (Radiyallahü Anh)dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki : “Kim bir yere oturur da orada Allahü Teala’yı zikretmezse, mut laka kendisi için Allah tarafından bir eksiklik (üzüntü) olur. Kim bir yere yaslanır da orada Allah’ı zikretmezse, yine onun için Allah’tan bir eksiklik olur. ”
Ebü Hureyre (Radiyallahü Anh)dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Bir cemaat bir meclise oturur da orada Allahü Teala’yı zikretmez ve orada Peygamberlerine salavât getirmezlerse, mut laka onlar için bir üzüntü vesilesi olur. Allahü Teâlâ ister se onlara azap eder, isterse onları bağışlar.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Oturduğumuz mecliste ayrılmadan önce şu aşağıdaki duayı okumak sünnettir:
Arapça
سبحانك اللهم وبحمدك نشهد ان لا اله الا انت نستغفرك ونتوب اليك
Anlamı:
“Bir mecliste gürültü çıkarıp olumsuz şeyler konuşan kişi kalkmadan önce ‘Sübhanekellahümme ve bihamdike lâ ilâhe illâ ente estağfiruke ve etûbü ileyk.’ derse, o mecliste konuştuğu şeyler affedilir.”
Evet, İslam’da Allah’ı anmadan bir meclisi terk etmek mekruh kabul edilir. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir meclisten ayrılırken mutlaka Allah’ın adıyla, zikriyle ayrılmayı tavsiye etmiştir. Bir hadiste şöyle buyurulmuştur:
“Bir topluluk bir araya gelip Allah’ı zikretmeden ayrılırsa, o topluluk Allah’a karşı bir eksiklik içinde olur.” (Tirmizi)
Bu, Allah’ın adını zikretmekle mecleti bereketlendirmek ve meclisin hayırlı olmasını sağlamak amacıyla yapılır. Ayrıca, bir meclisi sonlandırırken Allah’a dua etmek, o meclisin bereketini arttırır ve orada geçirilen zamanın faydalı olmasına vesile olur.
Bununla birlikte, bir kişinin meclisten ayrılmadan önce Allah’ı anması, imanını ve bağlılığını da göstermek anlamına gelir.