Allah’ı Zikretmek Nasıl Yapılır ?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Allah’ı Zikretmenin Önemi

Allahi Zikretmek Nasil Yapilir

Anmak, hatırlamak, yâd etmek manalarına da gelen Allah’ı zikretmek; bütün ibadetlerin özü ve aslı, kalplerimizin huzur ve mutluluğu, bizleri Rabbimize kavuşturan en değerli ibadettir. Yüce Allah’ın,  bizlere farz kıldığı ibadetlerin tümünün özünde, Rabbimizin daha iyi bir şekilde anılması vardır. İnsan hayatındaki en değerli an, Yüce Allah’a yönelip O’nunla baş başa kaldığı zaman dilimidir. Allah ile baş başa kalmanın en güzel vasıtalarından biri de zikirdir. İnsanoğlunun  pişman olduğu an ise, zikirsiz ve ibadetsiz geçirdiği zaman dilimidir Allah’u Teala bu gerçeği Kur’an-ı Kerim’de şöyle açıklamaktadır: “Muhakkak ki (günahlardan) arınan ve Rabbinin adını anıp, namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa erer.”(1) Peygamber Efendimiz (sav)’de şöyle buyurmaktadır:  “Cennete girenler hiçbir şeye üzülüp pişmanlık göstermeyecekler, ancak dünyada iken Allah’ı zikretmeden geçirdikleri saatlere üzülecekler” (2)  Bu ayet ve hadisi şerif bize, hayat yolculuğumuzun her safhasında Yüce Rabbimizi hatırlayıp, zikretmemiz gerektiğini hatırlatmaktadır.

Dünya üzerinde yaşayan tüm insanlar, huzurlu ve mutlu olmak isterler. Halbuki insanın huzurlu ve mutlu olabilmesi, her şeyden önce kalbinin rahat olmasına bağlıdır. İnsanın kalbini ve vicdanını rahat ettirecek, gönlünü huzurla dolduracak gerçek mutluluk ve huzur ise; Allah’a iman edip, inandığı gibi yaşamak ve Allah’ı zikretmekle mümkündür. Nitekim Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır:  “Onlar ki, İnananlar ve kalpleri Allah’ı anmakla huzura kavuşanlardır. Biliniz ki, kalpler ancak Allah’ı anmakla (zikretmekle) huzur bulur.”(3)

Allah’u Teala’yı zikretmek ise; dil ile, kalp ile ve beden ile olur. Kur’an okuyan, dua eden ve Allah Teala’yı güzel isimleriyle anan, dil ile zikretmiş olur. Allah’ın varlığını gösteren delilleri, yani kâinâtı ve Kur’an’da sözü edilen hususları düşünmek ve hikmetleri anlamaya çalışmak, kalp ile zikir demektir. Namaz başta olmak üzere, oruç ve hac gibi bedenle yapılması gereken ibadetlerin yapılması da bedenle yapılan zikirlerdir.

Allah’u Tealayı zikretmeyi tek taraflı olarak düşünmemek gerekir. Çünkü Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de:Beni anın ki, ben de sizi anayım.”(4) buyuruyor. Bu ayeti kerime, Allah’ı anmanın tek taraflı olmadığını, kul ne zaman Allah’ı anarsa Allah’ın da onu andığını ifade etmektedir. Kulun Allah’ı anması; Cenabı Hakkı hiçbir halinde unutmaması, yasaklarından uzak durması; bir başka deyişle her türlü kötülükten kendisini çekip çevirmesidir. Böyle uyanık bir müminin, bu hareketinin karşılığı, Rabbinin de onu anmasıdır. Yüce Allah’ın kulunu anması ise; onu bağışlaması, onu sevapla mükafatlandırması ve meleklerinin yanında zikreden kulundan övünerek bahsetmesidir. Allah’’u Teala tarafından anılan kul, sonsuz hayır ve bereketlere nail olur; dilinden hikmetler dökülür.

Zikir; Allah dostluğunun yolu, ilahi aşk vesilesi, ruhun gıdası, kalbin cilası ve mahşer gününün zaferidir Zikretmek mutluluktur Dünyanın en mutlu insanları Allah’ı zikreden insanlardır  Nitekim Kur’an-ı Kerim’de mutlu insanlardan şöyle bahsedilmektedir: “Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. “Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru” derler” (5) O halde dilimizle, kalbimizle ve bedenimizle yapacağımız zikir ve tesbihatlarımıza devam edelim. Bunu da bilinçli ve şuurlu bir şekilde yerine getirelim. Yüce Rabbimizden; dilimiz, kalbimiz ve bütün bedenimizle zikirden uzak kılmamasını niyaz ediyorum.

[1] Ala, 87 / 14,15

[2]Beyhaki, Taberani,

[3] Râd, 13 / 28

[4] Bakara, 2 / 152

[5] Ali-İmran, 3 / 191

[6] Buhari, Daavat, 66

[7] Tirmizi , Daavat, Müslim, Zikir, 31,Buhari, Daavat, 65

[8] İbn-i Mace, Edeb, 55, Tirmizi, Daava

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    0
    2022-08-23T11:29:39+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    YouTube’de zikir videoları açarak zikir yapıyorum, ve bir videonun resminde bir şeyh vardı gözlerimi kapatarak Allah,Allah demeye başladım sonra gözümü açtım ve o resme baktım ama sanki Allah derken haşa o resimdeki şahsı hayal ettim şirke düşmüş müyümdür? ( ve bu her zikir çekmeye başladığımda oluyor ve ne düşüneceğimi bilmediğim için böyle düşünebiliyorum ve aklıma farklı farklı şeyler geliyor bu da böyle oldu, bir daha yapmamaya tevbe ettim ne yapmam lazım?

      0
      2022-08-23T20:47:49+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Zikrin yeri ve zamanı yoktur. Zikir çekmek için de YouTube tan video izlemeye gerek yoktur. İçinizden Allah’ı nasıl zikretmek geçiyor ise o şekilde Allah’ı zikredin.  Allah’ı zikretmek için de başka birisini, bir şeyhi hayal etmeye de gerek yoktur. Yaptığınız işi bir daha tekrar etmemenizi sizlere tavsiye ederim.

Cevapla