Allah’ım eğer böyleyse şöyle yap demek caiz mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Allaha şartlı dua etmek

Allahim eger boyleyse soyle yap demek caiz mi

Selamünaleyküm,
Dua ederken gerginliğe karamsarlığa düşüp “Allah’ım eğer yarım vücut, belden aşağısı olmayan yaşayamayacak insan portreleri çizmek günah değilse mutlu olayım” gibi bir ifade kullandım, sonra ise bunu demek yanlış geldi. Çünkü bir şeyin günahlığını ölçmek kişinin mutluluğu gibi bir şey bağlı değildir, diye düşündüm. Aynı zamanda bu sorunun mantığı ile “Allah’ım eğer varsan bugün yağmur yağsın” gibi dualar da mümkünmüş gibi oluyor, ondan yanlış dedim. Sonra tövbe ettim yanlış bir şey dediysem diye fakat hala bu soru aklıma takılmış vaziyette. Mutlu olamama sebebim, gergin hissetme sebebim günah olması mı yoksa kendi düşüncelerim mi? Lütfen bu konuda yardım edin.

CEVAP:

İyi yönde olursa şartlı dua etmek caizdir.
Mesela Allah’ım eğer ben şu anda bu alim amelimle cehennem ehli isem beni cennetlik olana kadar yaşat şeklinde dua etmek caizdir.

Sizin dua etmeniz tamamen anlamsız ve vesveseden ibarettir ne mutluluk getirir ne de mutsuzluk Bu tamamen Kendi içinizde oluşturduğunuz boş bir düşüncedir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-07T13:34:40+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, özellikle dua veya duada Allah’a hitaben, saygılı ve güzel bir şekilde konuşmak önemlidir. Allah’tan bir ricada bulunurken veya bir şey isterken kibar ve alçakgönüllü bir dil kullanılması tavsiye edilir.

    “Eğer durum buysa, bu şekilde yap” demek, mutlaka saygısız veya uygunsuz olmayabilir, ancak ifadenin arkasındaki bağlamı ve niyeti dikkate almak önemlidir. Söz, Allah’tan hidayet veya açıklama istemek maksadıyla yapılırsa, makbul olabilir.

    Ancak genellikle dua veya duada Allah’a hitaben daha kibar ve alçakgönüllü bir dil kullanılması tavsiye edilir. Meselâ, “Allah’ım, beni en güzel amellere hidâyet et” veya “Allah’ım, bu işte bana muvaffakiyet ver” denilebilir.

    Genel olarak, Allah ile iletişim kurarken sözlerimize ve niyetlerimize dikkat etmek, her zaman saygı ve tevazu ile konuşmak önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla