Allah’ın ismi “El Mabud”

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

EL-MABUD

(Esmaül Hüsna)

Allahin Mabud ismi

Allah’ın Mabud ismi

Akleşi (rahimehullah) der ki: Allah’ı bu isimle vasıflamakta herhangi bir ihtilaf yoktur. Herhangi bir hadiste görmedim. Fiil olarak Kur’an’da birden fazla yerde geçmiştir. Bu Allah’ın zati bir sıfatıdır. Yerine göre özel yerine göre genel tamlama manası ifade eder. İbadetin manası, irade, tercih, gerçek marifet ve fes. ile itaat ise bu hususi tamlama kabilindendir. Çünkü bu hal üzere alemlerden ancak hususi bir zümre ona ibadet eder. Bu zümre de melekler ve mü’minlerdir. Bu ibadet karşılığında sevap ve mükafaat vardır, Bunu yapana Allah’a abid denilir.

İbadetin manası boyun eğme, amade olma, lisan-ı hali ile fitrati ikrar ise bu genel tamlama kabilindendir. Çünkü varlık alemindeki her mevcut, heybet ve celal ile Allah’ı tesbih ona secde halindedir. Kafir söz ve itikat ile buna muhalefet etse de böyledir. Allah Teåla’nin, “Gökler- de ve yerde olanların hepsi isteseler de istemeseler de Allah’a secde ederler., “Onlara, onları kimin yarattım orsan kesinlikle “Allah” diyecekler.” buyruklar bu manaya yorumlanmıştır.

Kafir heybeti ve hali ile Allah’a abid olsa da kendisine bu isim kullanılmaz. Bilakis ona, “asi” denir. Çünkü bu konuda iradesine, tercihi ne ve kesbine dayalı yaptığına bakılır. Fitrat şahitliğine gelince bu onu azaptan kurtarmaz. Binaenaleyh her mükellef “Allah’tan başka mabud voktur. Bu hususta birdir” diye itikat emeli ve emrettiği şekilde ona iba deti etmelidir. Buyuruyor ki: “Allah’a ibadet edin, ona hiçbir şeyi ortak koşmayın.””, “Onlara, dini ona halls kilarak Allah’a ibadet etmelerin den başkası emredilmedi.” ibadetini bu hal üzere eda ederse bu adam rabbine ibadet etti denilir. “Yalnız sana ibadet ederiz. buyruğu da bu manadadır.

Bu ismi Kadı Ebů Bekr b. Arabi (rahimehullah) kitabının sonunda “Başkasının fiili ile Bari Teâlâ’ya vacip olan isimler” başlığı altında zikret miş, ümmetin de bu isimde icmå ettiğini belirtmiştir.

Dedi ki: Bu, şazların kalplerinin değinmekten korktuğu hasedçilerin nefislerinin tiksindigi hasır yatalakların tüylerinin ürperdiği bir daldır. Bu sayısı çok olan bir rahmettir. Ancak biz bundan bazı isimlere işaret edelim: 1. İsim: el-Vekil, 2. İsim: el-Müeyyid. 3. İsim: el-Müstean. 4. İsim: el-Mabud, 5. İsim: el-Mezkúr, 6. Isim: ehlut-Takva ve ehlul-Magfire. Ben bu ismi burada “mevcut” isminden sonra zikrettim çünkü, mutlak kemal üzere mevcut olan, varlığı zatından dolayı zatından olan, onun dışındaki her varlık onun varlığından sadır olan (zat) kendisine bo yun eğmeye, ibadet edilmeye, rübubiyeti ikrar edilmeye hak sahibi olan O’dur. Böylece abid mabuduna ibadette kusurlu olmasın.

Esma İmam Kurtubi sayfa 144

Allahın kaç ismi var ?

Cevapla