Allah’ın ruhu var mı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Allah’ın ruhundan üflemesi nedir ?

Allahin ruhu var mi

Selamun Aleyküm.Benim sorum kuranda geçen ruhumuzdan yada ruhumdan üfledim sözü hakkında olucaktı bu ruh Allahın kendi öz ruhumudur?

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2020-11-23T18:33:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal
    This answer was edited.

    Kur’anda Geçen Allahın kendi ruhundan üflemesi hakkındaki ayet ve tefsiri/açıklaması

     

    1. Hani Rabbin meleklere demişti ki: “Ben kup­kuru bir çamurdan, şekillenmiş cıvık bir balçıktan bir insan yaratacağım.
    2. Ona şekil verdiğim ve ona ruhumdan üfledi­ğim zaman, siz hemen onun için secdeye kapanın!”

    (Hicr, 15/28-29)

    AÇIKALAMSI

    1. Ey Muhammed! Rabbinin, meleklere, “Ben kuru, siyah, değişken bir çamurdan bir insan yaratacağım” dediği zamanı hatırla. İbn Kesir şöyle der: Burada, Âdem fa. s) yaratılmadan, meleklerin ona secde etmesini emretmek sure­tiyle onu şereflendirmeden, haset ve inkarından dolayı düşmanı İblis’in ona secde etmekten kaçınmasından önce, melekler içersinde Âdem’in şanının yüceliği ifade edilmiştir.

     

    1. Âdem’in hilkatini ve suretini şekillendirdiğim ve onu âzâları düzgün kâmil bir insan olarak yarattığım, Benim mahlûkâtımdan biri olan ruhu ona üfürdüğüm ve onun da canlı bir insan olduğu zaman onun için secdeye kapandılar. Bu secde ibâdet secdesi değil, saygı ve hürmet secdesi idi. Tefsirciler şöyle der: Burada Yüce Allah, ruhu şereflendirme ve değerlendirme yoluyla ruhum dedi. Nitekim bazı âyetlerde de Allah’ın evi Allah’ın deve­si” ve Allah’ın ayı” denilmiştir. Bu, mülkün sahibine, sanatın sa­natkâra izafeti kabilindendir.

     

    ==========================================

    “Yarattığı her şeyi güzel yaratan, insanı başlangıçta çamurdan yaratan, sonra onun soyunu, bayağı bir suyun özünden yapan, sonra şekillendirip ona ruhundan üfleyen Allah’tır. Size kulaklar, gözler, kalpler verilmiştir. Öyleyken, pek az şükrediyorsunuz.” (Secde, 32/7-9)

    1. O, yarattığı ve meydana getirdiği her şeyi, muhkem ve sağlam yaratandır. Ebu Hayyân şöyle der; Bu, nimetleri sayıp dökme hususunda daha vurguludur. Her şeyi yerli yerine koydu, demektir. Bunun içindir ki, İbn Abbas şöyle demiştir: Maymunlar güzel değildir. Fa­kat mükemmel bir şekilde yaratılmışlardır. Bazı âlimler şöyle der: Filin, deve başı gibi bir başı, tavşanın aslan başı gibi bir başı, insanın da eşek başı gibi bir başı olduğunu tasavvur etsen, elbette bunda büyük bir çelişki, uyumsuzluk ve uygunsuzluk görürsün. Fakat devenin, yürürken rahatça ot-layabilmesi için boynunun uzun ve dudaklarının yarık olduğunu; eğer fil hortumsuz   olsaydı o büyük cismiyle, yiyip   içecek şeyleri almak için eğilemiyeceğini, bütün bunları düşünürsen, bunun, herşeyi mükemmel ola­rak yaratan Allah’ın sanatı olduğunu anlar ve “Yapıp yaratanların en güzeli olar? Allah pek yücedir” dersin. (Tefsirlerden naklen). İnsan neslinin babası Adem’i (a.s.) çamurdan yarattı.

     

    1. Sonra da onun neslini, zayıf ve âdi bir su olan meniden ürer hale getirdi.

     

    1. Sonra da azalarını dosdoğru yaptı ve anne karnında yaratılışını dengeli kıldı. Bundan sonra ona ruhu üfürdü. Artık in­san, en mükemmel bir şekle ve en güzel bir hale gelmiştir. Ebussuûd şöyle der: Yüce Allah, “ona kendi ruhundan üfürdü” diyerek ruhu kendisine izafe etti ki, insanı şereflendirsin ve onun eşsiz ve harika bir mahlûk olduğunu Allah’ın yüceliğine uygun üstün bir vasıfta yaratıldığını bildirsin.Allah sizin için şu duyu organlarım, yani sesleri işitme­niz için kulağı, eşyayı görmeniz için gözü, hakkı ve hidayeti anlayabilme­niz için aklı yarattı. Rabbinize ne de az şükrediyorsunuz. Cümledeki şükrün azlığını vurgular.
    En iyi cevap

Cevapla