Paylaş
Allah’ın sıfatları ve Anlamları Kısaca
Question
Allah’ın Sıfatları Maddeler halinde
Allah’ın sıfatları Zati ve Subuti olmak üzere ikiye ayrılır:
Zati sıfatlar 6 tanedir.
1- Vücut: Allah’ın var olması demektir.
2- Kıdem: Varlığının başlangıcı olmamak demektir. Allah’ü Teala çok önceden yoktu, sonradan oluşmuş gibi bir şüpheye kapılmamak lazım. Bu sebeple de onun varlığının başlangıcı diye bir şey düşünülemez.
3- Bekâ: Varlığının sonu olmaması demektir. Allah’tan başka her varlığın bir sonu olacaktır. Fakat Allah-u Teala daima var olacaktır.
4- Vahdaniyet: Bir olmak demektir. Allah-ü Teala her bakımdan bir olmasıdır. Her yönüyle eşsiz olması demektir.
5- Muhalefettun lil Havadis: Sonradan yaratılanların hiç birine benzememesi demektir. Allah-ü Teala hem zatı, hem de sıfatları itibariyle hiç bir varlığa benzemez.
6- Kıyam Binefsih (Kıyam Bizatih): Allah-ü Teala’nın varlığı kendindendir. Bir başka varlığa muhtaç değildir. Halbuki ondan başka hiç bir şeyin varlığı kendinden değildir. O hiç bir şeye muhtaç değildir. Her şey O’na muhtaçtır.
Subuti sıfatlar 8 tanedir.
madde madde
1- Hayat: Diri olmak demektir. Allah-ü Teala kendine mahsus bir hayat sahibidir. Diğer varlıklara da hayat veren O’dur.
2- İlim: Bilmek demektir. Allah-u Teala’nın her şeyi bilmesi demektir. O’nun bilmediği, bilmeyeceği hiç bir şey düşünülemez. Olmuşu, olacağı ve şu anda nelerin olduğunu bilir. Karada, denizde, görünende, görünmeyende olan her şeyi Allah bilir.
3- Sem’î: İşitmek demektir. Allah-u Teala her sesi aynı anda duyar.
4- Besar: Görmek demektir. Dilediği her şey olur. O, her şeyi görür, görmesi için uzak-yakın, aydınlık-karanlık gibi durumlar neticeyi değiştirmez. Her yerdeki her şeyi aynı anda görür.
5- İrade: Dilemek demektir. Allah-ü Teala’nın iradesinin önüne geçecek bir kuvvet olamaz. Mutlak irade sahibidir. Dilediği her şey olur.
6- Kudret: Kudret sahibi olmaktır. Kudretinin önünde duracak bir kuvvet olamaz. O hiç bir şeyden aciz değildir. Dilediğini var, dilediğini yok edecek güce sahiptir.
7- Kelâm: Allah’ın konuşma sıfatı vardır. Ancak O’nun konuşması kendi zatına mahsus bir konuşmadır. O’nun Peygamberlere gönderdiği kitaplar kelam sıfatının eserleridir.
8- Tekvin: Var etmek, yaratmak demektir. Yarattığının rızkını vermek, dilediğine nimet vermek, azap etmek, öldürmek, diriltmek, yaşatmak gibi sıfatlara sahiptir.
BENZER KONULAR:
- Ayetel Kürsi’de geçen Allah’ın sıfatları nelerdir?
- Allah’ın sıfatlarını nasıl anlamak gerekir?
- Allah’ın Sıfatları ve Anlamları
- Kader Kaza inancının doğrudan ilişkili olduğu Allah’ın sıfatları
- Allah’ın sıfatları ve Anlamları Kısaca
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Allah’ın (cc) zati ve subuti olmak üzere iki çeşit sıfatları vardır. Allah’ın (cc) 6 tane zati sıfatı, 8 tane de subuti sıfatı vardır. Zati sıfatlar sadece Rabbimiz (cc)’a mahsus olup, başka hiçbir canlı tarafından kullanılamaz. Zati sıfatlardan birine örnek verecek olur isek; bekadır. Beka; varlığının sonu olmamak demektir. Her canlının bir sonu vardır. Ama Rabbimiz (cc) için bu asla mümkün değildir.
Subuti sıfatlar ise; Rabbimiz (cc)’ta olan ve aynı zamanda da kısmen canlılarda bulunan sıfatlardır. Örnek verecek olursak; basar. Rabbimiz (cc) herşeyi görmektedir. O’nun (cc) görmesinde sınır yoktur. Biz insanlar da görürüz ama bizim görmemizde bir sınır vardır. Önümüze bir engel geldiğinde veya belirli bir uzaklıktan sonrasını göremeyiz. Fakat Rabbimiz (cc) için bu asla söz konusu değildir. O’nun (cc) görmesinde bir sınır ve engel yoktur.
Allah’ın sıfatları, Zati (öz) ve Subuti (fiilî) olarak iki ana kategoride incelenir. Zati sıfatlar, Allah’ın varlık ve özüne ait olan sıfatlar iken, Subuti sıfatlar, Allah’ın eylemleri ve işlevleriyle ilgili olan sıfatlardır. İşte bu sıfatlar:
Zati Sıfatlar:
Vücud: Allah’ın varlığı, zatının var olması.
Kıdem: Allah’ın başlangıcı olmama, ezelî olma sıfatı.
Bekâ: Allah’ın sonu olmama, ebedî olma sıfatı.
Vahdaniyet: Birlik, teklik ve eşi benzeri olmama sıfatı.
Muhalefetun lil havadis
Kıyamun bi nefsihi
Subuti Sıfatlar:
Hayat: Allah’ın hayat sahibi olması, sonsuz ve ebedî hayata sahip olması.
İlim: Allah’ın her şeyi en ince ayrıntısına kadar bilmesi.
İrade: Allah’ın dilediği her şeyi yapma gücüne sahip olması.
Kudret: Allah’ın her şeye gücü yeten, dilediğini yapabilme gücü.
Semi: Allah’ın her şeyi işiten olması.
Basar: Allah’ın her şeyi gören olması.
Kelam: Allah’ın konuşma sıfatı, kelam etme yeteneği.
Tekvin: Yaratma sıfatı, Allah’ın her şeyi yaratma gücü.
Bu sıfatlar, Allah’ın kudretini, varlığını, birliğini, ebedîliğini ve diğer özelliklerini ifade eder. İslam inancında Allah’ın bu sıfatları, O’nun kutsal kitabı olan Kur’an’da ve Peygamber Muhammed’in (s.a.v.) hadislerinde de öğretilir ve açıklanır. Bu sıfatlar, Allah’ın birliğini, büyüklüğünü ve kudretini anlamak için insanlara rehberlik eder.