Allah’ın subuti sıfatları ve anlamları

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Allahin subuti sifatlari ve anlamlari

ALLAH’IN SÜBÛTÎ SIFATLARI

Bunlar hayat, ilim, semi’, basar, irade, kudret ve kelâm olmak üzere yedi tanedir.

Mâtürîdî itikadına göre bunlara ek olarak tekvîn de sübûtî sıfatlar arasında yer almaktadır.

1. Hayat. Allah, gerçek ve ezelî bir hayat ile diridir. Hayat sahibidir. Bütün canlılara hayat veren ve dirilten de O’dur. Canlılik O’nunla olur. Varlıkların hayatı O’nun iradesiyle başlar, rahmet ve kudretiyle devam eder.

Allah’ın hayatı, bizimki gibi ruh sebebiyle olmayıp kendi zâtı ile kaim olan bir hayattır.

2. İlim. Allah, geçmişte, gelecekte ve şimdiki zamanda olanları, olacakları ve olmakta olanları, büyük küçük, gizli-açık, külli-cüzi her şeyi bilendir.

O’nun ilmi yerin altından göğün üstüne kadar her şeyi içine alır. Yerlerde ve göklerde zerre kadar bir şey dahi O’nun ilminin dışında kalmaz.

3. İrade. Allah’ın dilemesi ve bir şeyin olmasını istemesidir. O, istediğini irade eder ve irade ettiğini yaratır. Her şey O’nun iradesiyledir. O nasıl dilerse öyle olur. Bu âlemde, O’nun istemediği hiçbir şey olmaz. Kâinatta, ölüm-doğum, canlı-cansız, iyilik-kötülük, itaat-isyan her ne oluyorsa, Allah’ın ilim ve iradesi içinde gerçekleşir.

Hiçbir güç, O’na hükmedemez. O’nun hükmü her şeye ve herkese geçer.

4. Kudret. Allah sonsuz bir güç ve kudrete sahiptir. O’nun her şeye gücü yeter. İstediği şeyi yoktan var etmeye ve var olanı yok etmeye kudreti vardır. O’nun kudretinin yetişemeyeceği hiçbir şey yoktur.

5. Semi’. Allah, gizli âşikâr her sesi ve her iniltiyi işitir. O’nun için uzaklık veya yakınlık söz konusu değildir. Bütün şeyleri aynı anda işitir. O’nun bir sesi işitme si bir başka sesi işitmesine engel değildir. O’nun işitme si kulak veya aletle değil, kendine mahsus bir keyfiyette olup kendi zâtının gereğidir.

6. Basar. Allah her şeyi olduğu gibi kusursuz olarak görür. O’na uzaklık, yakınlık, karanlık gibi şeylerin hiçbir etkisi yoktur. Yerde ve gökte hiçbir şey O’nun görmesinin dışında kalmaz.

Allah’ın görmesi bizimki gibi göz organı vasıtasıyla değil, kendine mahsus bir keyfiyette olup kendi zâtının gereğidir.

7. Kelâm. Allah; ses, harf ve harflerden meydana gelen kelime ve cümleleri bir araya getirmeye ihtiyaç duymaksızın konuşma ve söyleme sıfatina sahiptir.

Bu sebeple O’nun konuşması insanlarınkine asla benzemez. Allah’ın konuşması için bir yön, ses, vasıta, alet ve zaman gerekmez. O, bunların hiçbiri olmadan konuşur.

Allah bu sifatıyla peygamberleri ve melekleri ile konuşmuş, onlar vasıtasıyla insanlara emirlerini bildirmiştir.

8. Tekvîn. Allah’ın yaratma sifati demek tir. O dilediğini, dilediği şekilde yaratır. O, her şeyi yok tan var eder, var olanı yok eder. Bütün yaptıkları hikmetli, yarattıkları gerekli, hepsi sebeplidir. O’nun gerek siz, faydasız ve boş bir işi yoktur.

Dini Sitelerimiz

ALLAH’IN SÜBÛTÎ SIFATLARI

Allah’ın sübûti sıfatları, O’nun varlığından ayrılamayan ve zatıyla kaim olan, yaratılışa özellikleriyle tecelli eden yedi temel sıfattır. Bunlar; hayat, ilim, semi’, basar, irade, kudret ve kelâm olarak sıralanır. Ayrıca Mâtürîdî itikadına göre tekvîn de sübûti sıfatlar arasında kabul edilmektedir. Şimdi bu sıfatları ayrıntılı olarak inceleyelim.

1. Hayat

Allah, ezelî ve hakiki bir hayat ile diridir. O, hayat sahibidir ve bütün canlılara hayatı veren ve dirilten de O’dur. Canlılık, Allah’ın kudreti ve iradesiyle mümkün olur. Varlıkların hayatı O’nun iradesiyle başlar ve rahmetiyle devam eder. Allah’ın hayatı, bizlerin hayatı gibi ruh ile değil, kendi zatı ile kâim olan bir hayattır.

2. İlim

Allah, geçmişte, gelecekte ve şimdiki zamanda olanları, olabilecekleri ve olan her şeyi bilendir. O’nun ilmi, yerin altından göğün üstüne kadar her şeyi kapsar. Yerde ve gökte zerre kadar bir şey dahi O’nun ilminden gizli kalmaz. Allah’ın ilmi küllî ve cüz’î her şeyi kuşatır.

3. İrade

Allah’ın iradesi, bir şeyin olmasını dilemesi ve istemesidir. O, istediğini irade eder ve irade ettiğini yaratır. Kâinatta olan her şey, O’nun iradesi ile meydana gelir. O’nun dilediği şekilde olur ve O’nun dilemediği hiçbir şey vuku bulmaz. Bu âlemde, Allah’ın iradesi olmadan hiçbir şey olmaz. O’nun iradesi, her şeyi kapsar ve hiçbir gücün O’na hükmetmesi söz konusu değildir.

4. Kudret

Allah, sonsuz bir güç ve kudrete sahiptir. O’nun her şeye gücü yeter. Allah, dilediği şeyi yoktan var etmeye ve var olanı yok etmeye kadirdir. O’nun kudreti her şeyi kapsar ve kudretinin yetmeyeceği hiçbir şey yoktur.

5. Semi’

Allah, gizli ve açık her sesi işitir. O’nun için uzaklık ya da yakınlık söz konusu değildir. Bütün sesleri aynı anda işitir ve bir sesi duyması, diğer sesleri duymasına engel olmaz. O’nun işitmesi, kulak veya herhangi bir aracı kullanmak suretiyle değil, zatının gereği olarak kendine mahsus bir keyfiyettedir.

6. Basar

Allah, her şeyi kusursuz bir şekilde görür. O’nun görmesi için uzaklık, yakınlık veya karanlık gibi unsurların hiçbir etkisi yoktur. Yerde ve gökte hiçbir şey O’nun görmesinden gizli kalmaz. Allah’ın görmesi, göz organı vasıtasıyla değil, kendine mahsus bir şekilde olup zatının gereğidir.

7. Kelâm

Allah, ses, harf ya da kelimelere muhtaç olmadan konuşma sıfatına sahiptir. O’nun konuşması insanların konuşmasına benzemez ve herhangi bir aracıya veya zamana ihtiyaç duymaz. Allah bu sıfatı ile peygamberleri ve melekleri ile konuşmuş ve emirlerini bu şekilde bildirmiştir.

8. Tekvîn

Tekvîn, Cenâb-ı Hakk’ın yaratma sıfatıdır. Allah, dilediğini dilediği şekilde yaratır; her şeyi yoktan var eder ve var olanı yok eder. Yarattığı her şey hikmetlidir ve boş yere yaratılmamıştır. Allah’ın yaptıklarında gereksizlik veya faydasızlık yoktur; her şey bir sebebe dayanmaktadır.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. Yaralı Melle avatarı
    2
    2024-11-12T07:02:42+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allah’ın subuti sıfatları nelerdir?

    Allah’ın subuti sıfatları, O’na mahsus olan ve diğer varlıklarda sınırlı ve eksik biçimde görülebilen niteliklerdir. Subuti sıfatlar, Allah’ın varlığını ve mükemmelliğini gösterir ve eksikliklerden uzak olduğunu ifade eder. İşte Allah’ın subuti sıfatları ve anlamları:

    1. Hayat: Allah’ın diri ve canlı olmasıdır. O, her zaman var olmuş ve ebediyen var olacaktır.

    2. İlim: Allah’ın her şeyi bilmesidir. O’nun bilgisi sınırsızdır ve geçmişten geleceğe kadar her şeyi kapsar.

    3. Semi: Allah’ın her şeyi işitmesidir. O, gizli ya da açık, tüm sesleri ve duaları işitir.

    4. Basar: Allah’ın her şeyi görmesidir. O, en gizli şeyleri dahi görür ve hiçbir şey O’nun gözünden kaçmaz.

    5. İrade: Allah’ın dilediği her şeyi yapma gücüne sahip olmasıdır. Evrenin düzenini ve işleyişini dilediği gibi belirler.

    6. Kudret: Allah’ın sonsuz güç ve kudret sahibi olmasıdır. Her şeye gücü yeter ve hiçbir şey O’nu aciz bırakmaz.

    7. Kelam: Allah’ın söz söyleme yeteneğidir. Bu, vahiy ve kitaplar aracılığıyla insanlara iletilmiştir.

    8. Tekvin: Allah’ın yaratma ve var etme sıfatıdır. Evren ve içindeki her şey O’nun dilemesiyle var olmuştur.

    Bu sıfatlar, Allah’ın mükemmel ve benzersiz olduğunu, yaratılmış hiçbir varlıkla kıyaslanamayacak derecede yüce olduğunu ifade eder.

     

     

    En iyi cevap
  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Subûtî Sıfatlar

    Subûtî sıfatlar, Allah’ın zatına bağlı, ancak zatından ayrı olmayan sıfatlardır. Bu sıfatlar, Allah’ın kendisinden farklı bir şey olmamakla birlikte, Allah’ın varlık ve kudretinin bir tezahürü olarak görülür. Yani, Allah’ın zatı ile kaim olan bu sıfatlar, O’nun varlığına işaret eder ve O’nun kudretini, ilmini, iradesini gibi farklı yönlerini tanımlar. Bu sıfatlar, Allah’a özgü olan ve hiçbir şekilde yaratılmışlara benzemeyen özelliklerdir. Bu nedenle, Subûtî sıfatlar genellikle “Allah’ın zatıyla kaim, fakat zatı değildir” şeklinde açıklanır.

    İşte bu sekiz sıfatın açıklamaları:

    Hayat (Dirilik):
    Allah Teâlâ, diri olandır. Hayat, Allah’ın sahip olduğu bir sıfattır ve O’nun varlıkları yaratma ve yaşatma gücünü ifade eder. Diri olmayan bir varlık başkasını yaşatamaz. Allah, her şeyin hayat kaynağıdır. O’nun hayatı, zaman ve mekânla sınırlı değildir.

    İlim (Bilgi):
    Allah Teâlâ her şeyi en ince detayına kadar bilir. O’nun ilmi, zaman ve mekândan bağımsızdır. Gizliyi ve açığı, geçmişi ve geleceği bilir. İnsanların kalbinden geçen düşünceleri bile O bilir. İlmi, sınırsızdır ve hiçbir şey O’na gizli değildir.

    Sem’i (İşitme):
    Allah Teâlâ her türlü sesi işitir; açık veya gizli, yüksek veya düşük. İnsanlar gibi bir kulakla işitmekten çok daha farklı bir işitme şekliyle her sesi duyabilir. O, kalpten yapılan fısıldamaları bile duyar.

    Basar (Görme):
    Allah Teâlâ her şeyi görendir. O’nun görmesi, zaman, mekân ve uzaklıkla sınırlı değildir. O, her şeyin en derinine kadar görür. En karanlık gecede bile bir siyah karıncayı görür ve hiçbir şey O’ndan gizli kalmaz.

    İrade (Dileme):
    Allah Teâlâ her şeyin olmasını dileyen ve dilediği şekilde gerçekleştiren kudret sahibidir. O’nun iradesiyle her şey gerçekleşir. O, her şeyi ezelî bir irade ile yaratmıştır ve bu irade her şeyin olup olacağını belirler. Dilediği şey olur ve O’nun dilemesi kesindir.Kudret (Güç ve Kuvvet):
    Allah Teâlâ her şeye gücü yetendir. Her şey O’nun kudretinin altında varlık bulur. O, yaratma ve yok etme konusunda sınırsız bir güce sahiptir. O’nun kudreti her şey üzerindedir ve her şey O’nun iradesi ile var olur. O’nun kudreti hiçbir şekilde sınırlı değildir.Kelâm (Konuşma):
    Allah Teâlâ’nın kelâmı ezelî ve kadîm bir sıfattır. O’nun kelâmı, harf ve seslerden münezzehtir. Allah, mahlukata benzer bir şekilde konuşmaz. O’nun kelâmı yaratıkların sözlerine benzemez ve zamanla oluşmuş bir kelâm değildir. O, her zaman kelâm sahibidir ve kelâmı ezelîdir.Tekvin (Yaratma):
    Tekvin, bir şeyin yaratılması, var edilmesidir. Allah Teâlâ her şeyin yaratıcıdır. O, her türlü varlık alemini yaratmıştır ve yaratma işini dilediği zaman ve dilediği şekilde yapar. Tekvin sıfatı, Allah’ın kudretiyle yaratma eylemini gerçekleştirir. Yaratma O’nun kadîm sıfatıdır ve yaratma O’nun iradesiyle olur. Allah, “Ol!” dediği anda her şey olur.

    Özetle, Subûtî sıfatlar, Allah’ın varlıkla ilgili sahip olduğu niteliklerdir ve her biri O’nun kudretinin, ilmimin, iradesinin ve varlık alemini yaratma gücünün bir tezahürüdür. Bu sıfatlar, Allah’a ait olan ve hiçbir şekilde yaratılmışların özelliklerine benzemeyen, sadece O’na mahsus olan niteliklerdir.

Cevapla