Allah’ın yaratması.. Allah’ın her gün bir işte olması ne anlama gelir?

Question

Allah ın her gün bir işte olması ne demektir kısaca

Allahin yaratmasi

SORU:

Rahman süresinin 29 ayetinde geçen ” Allah her an bir şendedir” ayeti nasıl anlaşılmalı? Allah zamandan münnezeh oldugunua göre “an” ifadesinden ne anlaşılır?

CEVAP:

Allahın her an yaratması hakkındaki Rahman Suresi – 29. Ayetin Tefsiri

Allah in her gun bir iste olmasi ne demektir kisaca

MEAL

Herşey Fani, Allah Bakidir:

26- Yeryüzünde bulunan her canlı fanidir.

27- Azamet ve ikram sahibi Rabbinin zatı baki kalacak.

28- O halde Rabbinizin nimetlerinin hangisini yalanlayabilirsiniz?

29- Göklerde ve yerde herkes O’n-dan ister. Her gün O bir iştedir.

30- O halde Rabbinizin nimetlerinin hangisini yalanlayabilirsiniz?

AÇIKLAMA:

Göklerde ve yerde herkes ondan ister. Her gün O bir iştedir.” Yani bü­tün gök ehli ve dünyadakiler muhtaç oldukları her şeyi ondan isterler. Semalardakiler O’ndan bağışlanmalarını ister, ama rızık istemezler. Dünya­dakiler ise her ikisini de isterler. Melekler de insanlar için hem rızık, hem de mağfiret isterler. O halde ne melekler âlemi, ne de insanlar ve cinler âlemi O’ndan müstağni olamazlar. Maddenin kendisine münasip olana ih­tiyacı olur, bitkiler kendi varlıklarını devam ettirecek şeye ihtiyaç duyar­lar, insan maddî ve manevî hayatını ayakta tutacak şeylere, hayvan deva­mını sağlayacak unsurlara ihtiyaç duyar.

Bu ayet-i kerime Allah’ın hiçbir varlığına muhtaç olmadığım, ama bü­tün varlıkların her an O’na muhtaç olduklarını ve halleri ve dilleriyle hep O’ndan istedikleri, Allah’ın her gün ve her an bir faaliyette oldu­ğunu, bu cümleden olarak her an dirilttiğini, öldürdüğünü, rızık verdiğini, zengin ve fakir yaptığını, aziz ve zelil ettiğini, hasta edip şifa verdiğini, ki­mine verip kimine vermediğini, affedip cezalandırdığını ve sayılmayacak kadar benzeri haller üzere olduğunu haber vermektedir.

İbni Cerir, Taberani ve İbni Asâkir’in Abdullah bin Münib el-Ezdî’den rivayet ettiklerine göre Rasullulah (s.a.) “Her gün O bir iştedir” ayetini okudu. Biz “Ya Rasulallah bu iş nedir?” deyince O “Bir günahı affetmesi, bir sıkıntıyı gidermesi, bazılarını yükseltip diğer bazılarını zelil etmesidir.” diye cevap verdi.

“O halde Rabbinizin nimetlerinin hangisini yalanlayabilirsiniz?” Yani Allah’ın hangi nimetini inkâr edebilirsiniz? Zira Onun kullarının işlerini yürütmede işinin muhtelif oluşu, inkârı mümkün olmayan, hiçbir inkarcı için inkârı kolay olmayan bir nimettir

 

BENZER KONULAR:

Allahın yaratma sıfatı

Allah’ın sıfatları

Answer ( 1 )

  1. Göklerde ve yerde ne varsa, ona muh­taçtır. Dil ile veya lisan-ı hal ile, ondan yardım ve rızık isterler. Her an Yüce Allah, mahlukatın işlerinden bir iştedir. Bir günahı bağışlar, bir sıkıntıyı giderir, bir kavmi yükseltir, diğerini alçaltır. Tefsir-çiler şöyle der: Bu işler, Yüce Allah’ın yeniden yarattığı değil, mahlukat için ortaya çıkardığı işlerdir. Çünkü kalem, olmuş şeyleri ve kıyamete ka­dar olacakları yazıp kurumuştur. Yüce Allah dilediğini yüceltir, dilediğini alçaltır. Hastaya şifa verir, sıhhatliyi hasta eder. Zelili azız kılar, azîzi zelîl eder. Zengini fakir, fakiri zengin yapar. Mukâtil şöyle der: Bu âyet, yahudiler hakkında inmiştir. Yahudiler dediler ki: “Yüce Allah, cumartesi günü, hiçbir şeye hüküm vermez” Yüce Allah bu âyetle onlara cevap verdi

    En iyi cevap

Cevapla