Paylaş
Allahümme salli allahümme barik dualarının anlamı ve okunuşu
Question
Allâhümme Salli Allâhümme Barik
ALLHUMME SALLİ ALLAHUMME BARİK DÖRT MEZHEBE GÖRE HÜKMÜ; ANLAMI VE OKUNUŞU
“Allâhümme“, arapçada “Allahım!” anlamına gelen bir dua sözüdür. Bu sözün aslı “Yâ Allah’tır; çok kullanıldığından dolayı başındaki ünlem edatı olan “yâ” kaldırılıp, sonuna şeddeli bir mim getirilmiş, böylece “Allâhümme” olmuştur. Arapçada olumlu veya olumsuz bir hükmü pekiştirmek üzere “Allâhümme neam” veya “Allâhümme lâ” şeklinde yahut çok ender rastlanan bir durumu belirtmek üzere “Allâhümme illâ…” şeklinde de kullanılan bu söz, daha çok Allah’a dua ve yakarış ifadelerinin başında yer alır. Kur’ân-ı Kerîm’de bu son anlamı ile “Allâhümme” sözü beş yerde geçer (Âl-i imrân 3/26; el-Mâide 5/114; el-Enfâl 8/32; Yunus 10/10; ez-Zümer 39/46); hadislerde de aynı anlamda kullanılışına sıkça rastlanır.
Namazlarda son oturuşta (bazılarında İlk oturuşta da), “tahiyyât” duasından sonra, Peygamberimizi ve ailesini, Hz. İbrahim’i ve ailesi ile birlikte iyi dileklerle anmayı içeren bir dua yapılır ki, başındaki ifadeler dolayısıyla bu dua “Allâhümme salli” ve “Allâhümme bârik” duaları, ya da kısaca “salli-bârik” duaları diye bilinir. Hz. İbrahim’in özel olarak anılması sebebiyle bu duaya “es-Salâtu’l-İbrâhimİyye” de denir.
Hanefîler’e göre farz namazların, vitir namazının ve sünnet-i müekkede hükmündeki nafile namazların sadece son oturuşunda, diğer nafile namazların gerek ilk gerekse son oturuşunda “tahıyyâf’tan sonra Peygamberimiz’e salâtta bulunmak {salli-bârik dualarını okumak) sünnettir.
Son oturuşta bu duayı okumak Mâlikiler’e göre de sünnet, Şâfiîler’e ve Hanbeliler’e göre ise vaciptir. (Şu var ki Peygamberimizin ailesini de anmak Şâfiîler’e göre sünnet, Hanbelîler’e göre vaciptir).
Kur’ân-ı Kerîm’de Allah’ın “rahmef’i ve “bereket”! sadece Hz. İbrahim ve ailesi için birlikte kullanılmış olduğundan bu duada Hz. İbrahim de özellikle anılır.
Hanefîler’e ve Şâfiîler’e göre bu duada “seyyidinâ” ifadelerine yer verilmesi de menduptur; ki bu, efendimiz, velinimetimiz saygıdeğer büyüğümüz anlamındadır; türkçeye genellikle “Hazret-i” (Hz.) şeklinde tercüme edilir.
Buna göre en faziletli şekli ile salli-bârik duası şöyledir:
“Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âl-i seyyidinâ Mu-hammed; kemâ salleyte alâ seyyidinâ İbrâhîme ve alâ âl-i seyyidinâ İbrâhîm. İnneke hamîdün mecîd. Ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âl-i seyyidinâ Muhammed; kemâ bârakte alâ âl-i seyyidinâ İbrâhîme ve alâ âl-i seyyidinâ İbrâhîm. İnneke hamîdün mecîd.”
Bu duanın anlamı şöyledir:
“Allâhım! Hz. Muhammed ve ailesine Hz. İbrahim ve ailesine olduğu gibi salât eyle (onların Senin yüce katındaki değerini yükselt). Şüphesiz Sen övgüye ve saygıya layıksın ve Senin iyiliğin pek boldur. Yine (ey Rabbim!) Hz. Muhammed ve ailesini Hz. İbrahim ve Ailesini olduğu gibi kutlu kıl. Şüphesiz Sen övgüye ve saygıya en lâyıksın ve Senin iyiliğin pek çoktur.
BENZER KONULAR:
- İlk oturuşta “allahümme salli ala Muhammed” demek sehiv secdesi gerektirir mi?
- Hangi namazın ilk oturuşunda allahümme salli ve allahümme barik okunur
- Şafi mezhebine göre allahümme salli Allahümme Barik duası
- allahümme salli seyyidina muhammed ne demek
- allahümme salli Duası Yerine Salavat Getirmek
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 1 )
“Salli-barik “Allahım! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt.(bereket ver) İbrahim’e ve İbrahim’in ümmetine verdiğin ( rahmet ettiğin) gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin”
“Allahümme salli Allahümme barik” ifadesi, Müslümanların sıklıkla okuduğu Arapça bir duadır. İşte bu duanın anlamı ve okunuşu:
Anlamı: “Allahümme”, “Ey Allah”, “salli” ise “bereket gönder” veya “nimet çağır” demektir. “Barik”, “bereket bahşetmek” veya “bereket yağdırmak” anlamına gelir. Bu nedenle “Allahümme salli Allahumme barik” ifadesi, “Allah’ım, salât eyle, bereket ver” şeklinde tercüme edilebilir.
Okunuş: “Allahümme salli Allahümme barik” duası, genellikle Hz. Müslümanların Peygamberimize sevgi, saygı ve salât dileme yoludur.
“Allahümme salli Allahümme barik” okunurken, elleri kaldırıp, avuçları göğe çevirmek, ihlâs ve hürmetle dua etmek âdettir. İfade, bir anma ve hürmet biçimi olarak birkaç kez tekrarlanabilir.