Altın alyans erkeğe haram mı diyanet

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Evlilik için altın alyans günah mı

Altin alyans erkege haram mi diyanet

Evlilik göstergesi olarak erkeğin altı alyans takması haram mıdır kimisi evlilik göstergesi olarak haram değil diyor.

Evlilikte erkeğin alyans tasmasını haram diye duydum evlilik göstergesi olsa bile, kimisi de alyansta haram değil aksesuarda haram diyor bunun doğruluğu nedir?

CEVAP:

İslam’da bir erkeğin özel günleri bile olsa altın yüzük takamaz altın alyans erkeğe her durumda haramdır.

 aşağıda ekleyeceğimiz hadislerden Anlayacağınız üzere peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Allahu Teala adına bize neyin helal Neyin haram olduğunu bildiriyor Allahu Teala dünyada erkeklere altın takmayı ve saf İpek giymeyi (%50 den fazla olursa) haram kılmıştır Bunlar kadınlara helaldir.

Diyanet fetvası da bu şekildedir.

Abdullah bin Abbas’ın rivayetine göre  Peygamber Efendimiz (sav) bir zatın elinde altından bir yüzük gördü ve onu parmağından çıkardı, attı. Daha sonra şöyle buyurdu:

“Sizden biriniz ateşten bir kor alıyor da, onu eline koyuyor.”

Resulullah (a.s.m.) gittikten sonra orada bulunanlar yüzük sahibine, “Yüzüğünü yerden al da onunla faydalanırsın.” dediler. Fakat o zat, “Hayır, vallahi onu ebediyyen almam. Çünkü onu Resulullah (sav) attı.” dedi.

Hazret-i Ali’nin rivayetine göre, bir defasında Peygamberimiz (sav) ipek bir kumaşı sol eline, bir parça altını da sağ eline aldı. Sonra bunları elleriyle yukarı kaldırdı, orada bulunanlara gösterdi ve şöyle buyurdu:

“Şu iki şey ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helâldir.”

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2023-05-06T16:06:42+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam geleneğinde, erkekler için altın alyans kullanımına ilişkin özel bir hüküm yoktur. Ancak erkeklerin genel olarak altın takı takmasının caiz olup olmadığı konusunda İslam alimleri arasında görüş ayrılığı vardır.

    Bazı âlimlere göre erkeklerin altın takı takması, 7,5 gramın dörtte birini geçmemek şartıyla caizdir. Bu görüş, kadınların altın takılar ve erkeklerin gümüş takılar takmasına izin verdiği bir hadise (Peygamber Muhammed’in (sav) dayanmaktadır).

    Diğer âlimler ise, erkeklerin kiloları ne olursa olsun altın takı takmalarının kesinlikle caiz olmadığı görüşündedirler. Bu görüş, Hz. Muhammed’in (sav) erkeklerin altın yüzük takmasını yasakladığı bir hadise dayanmaktadır.

    Dolayısıyla erkeğe altın alyans takılmasının caiz olup olmaması, İslam alimlerinin özel yorumuna ve yüzüğün ağırlığına bağlı olabilir. Bu konuda rehberlik için güvenilir bir İslam alimi veya dini otoriteye danışılması tavsiye edilir.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da erkeklerin altın takması, Peygamber Efendimiz (sav) tarafından yasaklanmıştır. Hadislerde, erkeğin altın takmasının haram kılındığı ve bunun bir yasak olarak vurgulandığı bildirilmiştir. Abdullah bin Abbas (ra) ve Hazreti Ali’nin (ra) rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz, altın takının erkekler için haram olduğunu belirtmiş ve erkeklerin altından yüzük veya diğer altın takılar takmamaları gerektiğini söylemiştir.

    Bu yasak, yalnızca altını kapsar; gümüş yüzük gibi diğer maddelerden yapılmış alyans veya yüzük takmak ise erkekler için helal kabul edilir. Dolayısıyla evlilik göstergesi olarak erkeklerin altın dışındaki maddelerden alyans veya yüzük takmaları caizdir.

Cevapla