Paylaş
Amel Defteri Nedir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Amel Defteri Nedir? Kısa bilgi
Amel Defteri Anlamı: İnsanların dünyadaki iyi ya da kötü tüm düşünce, söz ve davranışlarının Kirâmen Kâtibîn adlı melekler tarafından yazıldığı belge. “Amel defteri ortaya konmuştur. Suçluların onda yazılı olanlardan korkmuş olduklarını görürsün. ‘Vay hâlimize!’ derler. Bu nasıl kitapmış! Küçük büyük hiçbir şeyi bırakmaksızın (yaptıklarımızın) hepsini sayıp dökmüş.” (Kur’an-ı Kerim 18/49)
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Amel defteri
“Dünyada veya ahirette karşılığında ceza veya mükafat konulan her türlü iş ve davranış anlamındaki amellerin yazıldığı defter.”
İslam inancına göre, insanların dünya hayatında benimsedikleri inançlar ve bu doğrultuda gerçekleştirdikleri fiil ve davranışları yazılmakta olup Kur’ân-ı Kerim’de bu belge kitab (el-lară 17/13.14.71 en-Nebe 78/29 el Muddessir 74/62) ve suhuf (et-Tekvir 81/10) şeklinde anılır.
Kur’an insanların işlediği her şeyin kiramen katibin ve hafaza diye anılan melekler tarafın dan bilinip yazıldığını (ez Zuhruf 43/80% el-Infitar 82/10-12), bu belgelerin kıyamet günü cennet ehline sağ taraflarından, cehennem ehline sol veya arka taraftan verileceğini (el-Hakka 69/19-32, el-Ingikák 84/712) ve buna göre hesaba çekileceklerini haber verir. İyilere ait olanın illiyyinde, kötülere ait olanın siccinde bulunduğu kaydedilen (el-Mutaffifin 83/7, 18) bu belgenin ve anılan yerlerin mahiyeti bilinmemektedir.
Bazı tefsir âlimleri bu belgenin insanın kendi özünde bulunduğunu ileri sürmüş, kıyamet günü insanların ağızlarının mühürlenip elleri ve ayaklarının (Yasin 36/65), kulakları, gözleri ve derilerinin (Fussilet 41/20-22) kendi yaptıkları konusunda şahitlik yapacağına dair âyetlerin de bu görüşü desteklediği belirtilmiştir (ayrıca bk. hesap; illiyyin; kiråmen katibîn; mizan).
BENZER KONULAR:
- Ters ilişki yapanın Amel defteri kapanır mı
- Amel defterinin akıbeti
- Amel defteri
- Amel defteri Ne Demek? Kısaca
- Amel defteri ne demektir kısaca
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Amel Defteri: Kıyametten sonra haşir ile beraber Mahşer yerinde herkes açma olarak toplanır. Bu arada İnsanlar Dünya hayatındaki yaptıkları tüm davranışlarına söyledikleri tüm sözlerine ayrıntıları yazdığı defter kendilerine verilir. Bu deftere amel defteri denir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Amel defteri; dünya hayatında yapıp ettiklerimizin, işlediğimiz ssvapların veya işlemiş olduğumuz günahların kiramen katibin meleklerinin kayda geçirmiş oldukları, gizli saklı ne varsa yazılı olan defterdir. Rabbimiz (cc) Kehf Suresinin 49. ayetinde amel defteri hakkında şöyle buyuruyor;
Artık kitap (amel defteri) ortaya konmuştur; suçluların, onda yazılı olanlardan korkuya kapılmış olarak, “Vay halimize! Bu nasıl kitapmış! Küçük-büyük hiçbir şey bırakmadan hepsini sayıp dökmüş!” dediklerini görürsün. Böylece yaptıklarını karşılarında bulmuşlardır. Rabbin hiç kimseye haksızlık etmez.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Günahlarımız ve kul haklarımız ne zaman defterimize yazılmaya başlar
Benim teyzem köye gitti anahtarı bizdeydi kardeşimle çiçekleri sulamaya evine girdik kardeşim teyzemin halısına işedi ben kimseye söylemeden orayı temizlemeye çalıştım kimsenin haberi yok iyi temizledimmi emin değilim .
Ben kul hakkına girermiyim ama daha ergenliğe girmedim ama haramı helali biliyorum .
Şimdi ben kul hakkına girermiyim çok şüphe de kaldım ve kul hakkına girmekten çok korkuyorum kimseyede söylemek istemiyorum e
Ergenlik girmedim daha sizce bu kul hakkı olurmu lütfen bana cevap verin kul hakkına girmekten çok korkuyorum
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da “Amel Kitabı”, her bireyin hem iyi hem de kötü davranışlarının Allah (Tanrı) tarafından atanan melekler tarafından kaydedildiği kavramını ifade eder. Bu kayıtların “Amel Defteri”, “Sicil Defteri” veya “Amel Defteri” olarak bilinen bir defterde titizlikle tutulduğuna inanılmaktadır.
İslam inancına göre herkes kıyamet gününde yaptıklarının hesabını soracaktır. Amel Defteri, kişinin yaptıklarına delil olarak sunulacak ve ahiretteki kaderini belirleyecektir. Kitabın, bir kişinin hayatı boyunca yaptığı tüm eylemlerin, niyetlerin ve düşüncelerin kapsamlı bir kaydını içerdiği söylenir.
Müslümanlar, ibadet, iyilik, sadaka ve Allah’ın emirlerine itaat gibi salih amellerin sevap olarak yazıldığına inanırlar. Bu iyilikler sevap kazanabilir ve kıyamet gününde olumlu bir sonuca götürebilir. Öte yandan, sahtekârlık, adaletsizlik ve Allah’ın emirlerine itaatsizlik gibi günahkâr davranışlar, ahirette cezaya veya olumsuz sonuçlara yol açabilecek kötü işler olarak kaydedilir.
Amel Kitabı kavramı, İslami öğretilere uygun olarak doğru ve etik bir yaşam sürmenin önemini hatırlatır. İlahi sorumluluğa olan inancı ve her eylemin sonuçları olduğu inancını vurgular. Müslümanlar, amel defterinde makbul bir sicile kavuşmak için salih ameller için çabalamaya ve günahları için af dilemeye teşvik edilirler.