Paylaş
“Ameller niyetlere göredir” Hadisi ve Açıklaması
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Niyet Amel İlişkisi Bağlamında
“Ameller Niyetlere Göredir” Hadisi
Şu varlık âleminde bulunuşumuzun gayesi, Yüce Allah’a saygı ve bağlılığımızın açık bir ifadesi amellerimizdir. Amellerimizin Allah katında makbul olması ise, usulüne uygun olarak, sırf Allah’ın rızası için, samimi olarak sorumluluk şuuru içinde yapılmasına bağlıdır. Nitekim Kuran’da “Hâlbuki onlara ancak, dini yalnız O’na has kılarak ve hanifler olarak Allah’a kulluk etmeleri, namaz kılmaları ve zekât vermeleri emrolunmuştu. Sağlam din de budur.” 1 buyrularak sadece Allah’ın rızası gözetilerek yapılan amellerin kabul edileceğine dikkat çekilmiştir. Hz. Peygamber ashabıyla sohbet ederken “Din, samimiyettir.” buyurmuştur. Ashaptan bazı sahabeler “Kime karşı” diye sorduklarında Allah’ın Resulü: “Allah’a, Kitabına, Resulüne, Müslümanların önderlerine ve bütün Müslümanlara karşı” buyurmuştur.2
Kul, yapamadığı bir amelden bile ihlâs ve samimiyetinin bereketi neticesinde nice lütuflara mazhar olmaktadır. Nitekim Allah Rasûlü (sav) “Mü’minin niyeti (maksat ve ihlâsı) amelinden hayırlıdır.”3 buyurmaktadır. Çünkü bunlar, kalbin amelidir. İslâm nazarında da amellerin değeri, onların ortaya çıkmasına sebep olan niyet ve ihlâs ile ölçülür. Yani bir fiilin ortaya çıkmasında onu yapan kişinin maksadı ne ise, hüküm ona göredir. Nitekim Peygamberimiz (sav) bu gerçeği te’yîden: “Ameller, niyetlere göredir.”4 buyurmuştur.
Sonuç olarak;
Her gün namazlarımızda Yüce Rabbimizin huzuruna çıkıp Fatiha Suresini okurken “Ya rabbi Ancak Sana kulluk eder ve yalnız Senden yardım dileriz.”5 diye dua eden bizlerin, tüm işlerinde niyetleri Allah için olsun. Tüm yaptıklarımızın niyetlerimize göre değer kazanacağını unutmayalım.
Kutsi bir hadisle bitirmek istiyorum.
“Bir kimse bir iyilik yapmaya niyetlenir de yapamazsa, Allah kendi nezdinde o kimse için tam bir iyilik sevabı yazar. Eğer hem niyetlenir, hem de o iyiliği yaparsa on iyilik sevabı yazar ve bu sevabı yedi yüze ve daha fazlasına kadar çıkarır.
Ve eğer fenalık yapmaya niyetlenir de sonra vazgeçerse, Allah onun için tam bir iyilik sevabı yazar. Eğer kötü işe niyetlenir, hem de onu yaparsa, Allah o kimse için bir günah yazar.” 6
——————
1 Beyyine 98/5
2 Müslim iman 95
3 Câmiu’s-Sağîr II. 194
4 Buhari, Müslim
5 Fatiha 1/5
6 RiyazusSalihin ,c:1 s.12
BENZER KONULAR:
Cevapla