Amenerrasulü’nün Fazileti ve Faydaları Hadis

Question

Amenerrasulü Okumanın Fazileti ve Faydaları

Amenerrasulunun Fazileti ve Faydalari

Amenerrasulü, Bakara suresinin son iki ayetidir. Bu ayetler, iman esaslarını özetleyen önemli bir duadır.

Amenerrasulü’nün faziletine dair birçok hadis rivayet edilmiştir. Bu hadislerden bazıları şunlardır:

“Kim yatsı namazından sonra Amenerrasulü’nü okursa, ona cennetin sekiz kapısı açılır ve o dilediği kapıdan cennete girer.” (Tirmizî, Fedâilu’l-Kur’ân, 23)
“Kim Bakara suresinin sonundan iki ayeti (Amenerrasulü) okursa, artık o iki ayet ona (ibadet etmek ve belalardan korunmak bakımdan) kâfi gelirler.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân, 10, 27)
“Kim bir gece içerisinde Bakara suresinin iki âyeti (Amenerrasulü) okursa, o gün için ona yeter.” (Müslim, es Sahih, H. No: 807)
Bu hadislere göre, Amenerrasulü okumanın birçok fazileti vardır. Bu ayetlerin okunması, kişiye cennetin kapılarını açar, günahlarının affına vesile olur ve belalardan korur.

Amenerrasulü’nün Faydaları

Amenerrasulü’nün faydaları şunlardır:

Cennet kapılarını açar.
Günahların affına vesile olur.
Belalardan korur.
İman esaslarını öğrenmeye yardımcı olur.
Allah’a olan bağlılığı artırır.

Amenerrasulü’nün Nasıl Okunması Gerekir?

Amenerrasulü, hem namazlarda hem de namaz dışında okunabilecek bir duadır. Namazlarda, yatsı namazının son rekatında Fatiha suresinden sonra okunur. Namaz dışında ise, her zaman okunabilir. Özellikle yatmadan önce okunması tavsiye edilir.

Amenerrasulü’nü okumanın şu şekilde bir adabı vardır:

Âyetleri okumadan önce abdestli olmak ve kıbleye yönelmek
Âyetleri yavaş ve anlamını düşünerek okumak
Âyetleri bitirdikten sonra Amin demek
Sonuç olarak, Amenerrasulü okumak, kişinin iman esaslarını öğrenmesine ve Allah’a olan bağlılığını artırmasına yardımcı olan, önemli bir duadır. Bu nedenle, Müslümanların bu dua ile sık sık muhatap olması tavsiye edilir.

AMENERRASULÜ OKUMANIN FAZİLETİ VE FAYDALARI

Bu iki âyet “Âmene’r-Rasûlü” ismiyle meşhur olmuştur. Peygamberimiz’e Miraç gecesi vahyedilmiştir. (Müslim, İman 279) Bunların faziletiyle alakalı olarak Allah Rasûlü (s.a.v.) şöyle buyurur:

“Bakara sûresinin sonunda iki âyet vardır ki, bir gecede okuyana onlar yeter; onu her türlü kötülüklerden korur.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’an 10; Müslim, Müsâfirin 255)

“Bu iki ayet bir evde üç gece okundu mu artık şeytan o eve yaklaşamaz.” (Tirmizî, Sevâbu’l-Kur’ân 4)

“Peygamber Efendimiz’e (sas) miraçta üç hediye verilmiştir: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin son iki ayeti, ümmetinden Allah’a şirk koşmadan ölenlerin büyük günahlarının bağışlanacağı müjdesi.” (Müslim, Îman, 279)

“Allah Teâlâ, Bakara sûresini iki âyetle sona erdirdi ki, bunları bana arşın altındaki bir hazineden verdi. Bunları öğreniniz, kadınlarınıza, çocuklarınıza belletiniz, öğretiniz. Çünkü bunlar hem rahmettir, hem duadır, hem Kur’an’dır.” (Dârimî, Fezâilü’l-Kur’an 14)

“Dört şey Arşu’r-Rahman’ın altındaki hazineden indirilmiştir. Bunlar Fatiha-i Şerif, Ayete’l-Kürsi, Sure-i Bakara’nın sonu (Amenerresulü) ve Kevser Suresidir.” (El-Mütteki, Kenzu’l Ummal, 1/558)

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Bakara Suresi’nin son iki ayetinin “cennet hazinelerinden”, “Arş-ı Âzam’ın altında bulunan hazine”den alınmış olduğunu belirtmiştir.(bkz. İ. Canan, K. Sitte, Muhtasar ve Şerhi, Bakara Suresinin Fazileti Bölümü)

BENZER KONULAR:

Cevapla