Amentü nedir, Amentu duası hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Amentü ne demek, Amentü duası ile ilgili geniş bilgi

Amentu nedir Amentu duasi hakkinda bilgi

Âmentü, İslâm dininin iman esaslarının özlü ifade­sidir

Arapça âmene fiilinin birinci tekil şahsı olan âmentü, “inandım” demektir. Terim olarak, iman esaslarını kısa ve öz olarak ihtiva eden metni İfade etmek için kullanı­lır.

Âmentünün metni şudur:

“Âmentü billahi ve melâiketihî ve kütübihî ve rusülihî ve’l-yevmi’l-âhiri ve bi’l-kaderi hayrihî ve şerrihî minallâhi taâlâ ve’l-ba’sü ba’de’l-mevti hakkun. Eşhedü en lâ ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhû ve rasûluhû.”

An­lamı ise şöyledir:

“Allah’a, meleklerine kitaplarına, peygamberlerine, ahiret günü­ne, kadere, hayır ve şerrin Allah’tan oldu­ğuna inandım. Öldükten sonra diriliş hak­tır. Allah’tan başka ilâh olmadığına, Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederim.”

Arapça Metni:

آمَنْتُ بِاللهِ وَ مَلَئِكَتِهٍ وَ كُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ وَ اْليَوْمِ اْلآخِرِ وَ بِالْقَدَرِ خَيْرِهِ وَ شَرِّهِ مِنَ اللهِ تَعَالَى وَ اْلبَعْثُ بَعْدَ اْلمَوْتِ حَقٌّ   اَشْهَدُاَنْ لآ اِلَهَ اِلاَّ اَللهُ * وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وُ رَسُولُهُ

Amentu duasının dindeki yeri ve delilleri

Kuranda Amentu:

Âmentüde belirtilen esasların hepsi Kur’ân’da çeşitli ifadelerle yer almıştır.

“… Asıl iyi olan kimse, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaba, peygamberlere İna-nandır” (el-Bakara 2/177),

Kim Allah’ı, me­leklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse şüphesiz derin bir sapıklığa sapmıştır” {en-Nisâ 4/136}  mea­lindeki âyetlerde iman esasları, Allah’a, meleklere, kitaplara, peygamberlere ve ahirete iman olmak üzere beş ilkede top­lanmış, kader bunlar arasında zikredilmemiştir. Ancak bazı âyetlerde (er-Ra’d 13/8; Htcr 15/21; el-Furkân 25/2; el-Kamer 54/49) her şeyin Allah’ın takdirine bağlı bulunduğuna işaret edilmiştir.

Hadislerde Amentu:

Peygamberimiz de, bazı meşhur hadislerinde hayrı ve şerri ile birlikte kade­re imanı bir iman esası olarak zikretmiştir (Meselâ Cibril hadisinin Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, İbn Mâce rivayetleri). Ka­der konusunun, iman esaslarını özellikle belirten âyetlerde ayrıca yer almayışı, ko­nunun Allah’ın İlim, irade, kudret ve tekvin sıfatları içinde düşünülmüş olmasına bağlanabilir/bağlanmalıdır. Çünkü Allah’ın anılan sıfatlarına, gereğince inanan kadere de inanmış olmaktadır.

Âmentüde yer alan esaslardan Allah’a iman ile kader ve kazaya iman konularında aklî-mantıkî açıklama ve isbatlar yapılabi­leceği, his ve tecrübeye dayalı bilgilerden yararlanılabileceği kabul edilmekle bera­ber, ahirete İman ve meleklere iman konu­larında bu mümkün görülmemiş, bu hususlarda sadece vahyin verdiği bilgilere güvenilebileceği belirtilmiştir.

Akâid ve kelâm bilginleri öteden beri âmentüde sıralanan altı esası “usül-i selâse” denilen üç ana başlık altında ince-lemişlerdir: İlahiyat, nübüvvât, sem’iyyât {Allah’a, peygamberliğe ve ahirete iman). Gerçekte peygamberlik ve ahiret konuları da Allah’ın fiilleriyle ilgilidir. Çünkü pey­gamber göndermek ve öldükten sonra diriltmek Allah’ın fiili sıfatıdır. O halde bütün iman esasları Allah’a imandan çık­mıştır. Bu sebeple Allah’a imana “aslu’l-usûl” denmiştir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. İsmail hakyemez avatarı
    1
    2023-01-06T10:20:01+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Amentü kelimesinin anlamı nedir? Kısaca

    Amentü, inanmak din adına tebliğ ettiği konularda peygamberimizi doğrulamak anlaminda kullanılan bir terimdir. İslam akaidinde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adıdır.

     

    1
    2023-12-24T20:33:29+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Amentü, İslam’ın ana inançları olan “iman esasları”nı ifade eden bir ifadedir. “Amentü” veya “İman Esasları” olarak da bilinir. Müslümanlar, bu inançları kalpten samimi bir şekilde kabul etmekte ve bu esaslar üzerine iman etmektedirler.

    Amentü şu altı temel inanç esasını ifade eder:

    Allah’a İman: Tek ve eşsiz olan Allah’a iman etmek, O’nun birliği, kudreti, ilmi, merhameti ve diğer sıfatlarına inanmak.

    Meleklerin Varlığına İman: Allah’ın yarattığı meleklerin varlığına, görevlerine ve Allah’ın emirlerini yerine getirmek üzere gönderildiklerine inanmak.

    Kitap’lara İman: Allah tarafından gönderilen kutsal kitaplara, içeriklerine ve içerdikleri doğru mesajlara inanmak. Bu kitaplar arasında Tevrat, Zebur, İncil ve son olarak Kur’an gelir.

    Peygamberlere İman: Allah’ın gönderdiği peygamberlere, onların doğru yolu göstermek için elçi olarak gönderildiklerine ve getirdikleri mesajlara inanmak.

    Ahiret Gününe İman: Ölümün ardından dirilişe, mahşer gününe, hesap ve adalet gününe inanmak.

    Kaderin İyi ve Kötüsüne İman: Allah’ın her şeyi bilen, her şeye gücü yeten ve her şeyi takdir eden bir ilahi kudrete sahip olduğuna inanmak. İyi ve kötü, hayır ve şer her türlü olayın Allah’ın bilgisi ve izni dahilinde olduğuna inanmak.

    Amentü, İslam’ın temel öğretilerini özetleyen bir ifade olarak bilinir. Bu ifade, Müslümanlar için önemli bir inanç beyanı ve inançlarını ifade etmek için kullanılır. Çocuklara dini eğitim verirken, yeni Müslümanlar İslam’a geçtiklerinde veya dini merasimlerde Amentü, inançlarına olan bağlılıklarını ifade etmek için kullanılır. Ayrıca, ibadetlerde ve dua zamanlarında da sıkça tekrarlanır.

    En iyi cevap

Cevapla