Paylaş
Amine isminin anlamı ve hikayesi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Amine ne demek? Amine isminin kısaca anlamı
ÂMİNE:
Amine isminin arapça yazılışı: آمنة
Köken Arapça. Gönlü emin. Yüreğinde korku olmayan hanım. Bu isim, hemen Hazreti Peygamberimiz Muhammed Mustafa aleyhisselâmın annesini hatıra getirmektedir. Amine, Peygamber Efendimizin muhterem annesinin adıdır.
Âmine, Zühre oğullarından Vehb’in kızıdır. Kureyş kabileleri ka dınları arasında hem soy hem de edeb yönünden bütün faziletleri kendinde toplayan bir hanım idi. Annesinin adı Berre idi. Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimizin babası Abdullah da soy ve şeref sahibi olduğu gibi güzel ve gösterişliydi. Efendimizin onun sülbün den geleceğine dair bir işaret olmak üzere alnında bir nur parla maktaydı. Birçok kız onunla evlenmeyi arzu etmişse de bu nimet Allah’ın takdiriyle Amine binti Vehb’e nasip olmuştur.
Süleyman Çelebi Mevlidi’nde şöyle der: “Âmine hâtun Muhammed ânesi Ol sedeften doğdu ol dürdanesi…”
Âmine (r.anhâ) Peygamberimiz (s.a.v.)’in doğumunun altıncı yılında yirmi yaşında vefât etmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde buyurdu: “Ben, atam Ibrahim’in duâsı, Hazreti İsa’nın müjdesi ve vâlidemin rüyasıyım.”
Hazreti Peygamberimizin annesi Âmine hâtun doğumuna yakın bir rüya görmüştü. Rüyasında evinden çıkan bir nur ile Şam şehrin deki köşk ve saraylar aydınlanmıştı.”
Öyküleriyle Çocuk İsimleri Ansiklopedisi Ragıp Güzel Çelik Yayınevi
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
MUHAMMED’İN (AS) ANNESİ ÂMİNE BT. VEHB
Hz. Muhammed’in (as) annesi Âmine’nin tam künyesi; Âmine bt. Vehb b. Abdimenaf b. Zühre b. Kilâb’dır. Eşi Abdullah’ın künyesi ise, Abdullah b. Abdilmuttalib b. Haşim b. Abdimenaf b. Kusay b. Kilâb’tır. Peygamberimizin annesi Âmine dördüncü kuşaktan Kilâb’ın torunu iken, babası Abdullah Kilâb’ın beşinci kuşaktan torunudur. Âmine, Kilâb’a soy olarak kocası Abdullah’tan bir göbek daha yakındır.
Âmine, babası Vehb’in vefatı üzerine erkek kardeşi Vüheyb’in velâyeti altına girmişti. Abdülmuttalib, Vehb’in kızı Âmine’yi oğlu Abdullah ile evlendirmiştir. Hz. Muhammed, Abdullah ile Âmine’nin evliliğinden doğmuş tek çocuktur. O (as), Mekke’de, Safa Tepesi yakınlarında Beni Haşim mahallesinde, 12 Rebiulevvel/20 Nisan Pazartesi 571’de doğmuştur. Doğumunun Fil Yılı’na15 rastladığı rivayet edilmektedir.
Hz. Muhammed (as), sütannesi Halime’ye verilmeden önceki dört aylık süre içeresinde annesi Âmine ile beraber değişik sütanneler tarafından emzirilmiştir. O (as), daha sonra Mekkelilerin adetleri üzere sütanne olarak anlaşma yapılan Halime’ye teslim edilmiştir.
Hz. Muhammed dört yıl kadar sütannesi Halime’nin yanında kalmıştır. Sürenin sonunda Halime, onu anne ve dedesine teslim etmiştir. Bu dönemden sonra Hz. Muhammed, yaklaşık iki yıl annesi Âmine’yle birlikte kalmıştır. Onun annesiyle geçirdiği bu süre hakkındaki bilgiler oldukça sınırlıdır. Bu dönem ile ilgili bilinen konu, Âmine’nin Hz. Muhammed’in dedesi Abdülmuttalib’den izin alarak oğluyla Medine’ye gitmesidir. Bu ziyaret vesilesiyle Hz. Muhammed babasının kabrinin de bulunduğu Medine’yi ve ayrıca büyükannesi yoluyla akrabaları olan Neccaroğullarını tanıma fırsatı bulmuştur. Âmine bu yolculukta Ümmü Eymen’i de yanına almıştır. Âmine, çocuğu Muhammed (as) ve Ümmü Eymen ile birlikte Medine’de bir ay kadar misafir olarak kalmış ve daha sonra tekrar Mekke’ye dönmek için buradan ayrılmıştır.
Âmine, kocası Abdullah’ın Neccaroğulları ile olan akrabalığı nedeniyle Medine’de, Abdülmuttalib’in annesinin memleketinde sıcak bir şekilde ağırlandıklarını kabul edebiliriz. Âmine oğlu ile birlikte Medine’de bulunduğu bu dönemde burada vefat eden eşi Abdullah’ın vefat ettiği evi ve defnedildiği yeri de ziyaret etmişlerdi. O, aynı zamanda Hz. Muhammed’i dayıları olan Neccaroğulları ile tanıştırmıştı. Hz. Muhammed de bu ziyaret vesilesiyle Medine’de hoşça vakit geçirmişti. O (as), buradaki Beni Adiyy b. Neccâr’ın küçük göletinde yüzmeyi de öğrenmiş, Medine’de kaldığı günlerde Neccaroğullarının mahallesindeki çocuklarla oynamıştı. Hz. Muhammed (as), Medine’ye hicretinden sonra zaman zaman arkadaşlarına buradaki çocukluk hatıralarını anlatmıştır. Örneğin bir defasında Üneyse adında bir kızla surlar üzerinde oynadığını, dayılarının çocuklarından bazılarıyla hisarın üstüne konan kuşları uçurduklarını dile getirmiştir. Bu ziyaretten yıllar sonra Hz. Muhammed Medine’ye hicret etmiş, Ensar’dan olan dayılarının yanına yerleşmiş ve burada vefat etmiştir.
Âmine, Ümmü Eymen ve Hz. Muhammed’le bir müddet kaldığı Medine’den Mekke’ye dönüş yolunda Ebvâ Köyü23 yakınlarında rahatsızlanmış ve vefat etmiş (576), buraya defnedilmiştir. Âmine’nin vefatı üzerine Ümmü Eymen, Hz. Muhammed ile Âmine’nin devesini de yedeğine alarak bir kervana katılıp beş günlük yolculuktan sonra Mekke’ye dönmüş ve Hz. Muhammed’i dedesi Abdülmuttalib’e teslim etmiştir.
Âmine’nin oğlu Hz. Muhammed ile olan beraberliği hakkındaki bilgilerimiz ancak çocuğunu dünyaya getirmesi, onunla çıktığı Medine yolculuğu, Medine’de geçen günler, Mekke’ye dönüş için yola çıkışları ve yolda vefat etmesi ile ilgili rivayetlerle sınırlıdır. Bu rivayetlerden anlaşıldığına göre Âmine oğlu ile yaklaşık iki yıl kadar bir süre beraber olabilmiştir. Amine, kocasının ölümünden itibaren genç bir hanım olarak yaşadığı bu kısa hayatında sabır, metanet, kanaat, sevgi ve vefa örneği bir hanım olduğunu göstermiştir.