Paylaş
hanefilere göre seferde namazı kısaltmanın hükmü nedir
Question
Hanefi mezhebine göre seferi namaz nasıl kılınır
Seferi, sefere çıkmaktır. Fıkıh terimi olarak ise belirli bir mesafedeki yolculuktur. Hanefi mezhebine göre bir kimsenin seferi olması için iki kriter göz önünde tutulur. Birincisi mesafe esas alanlar; 90 km den uzağa giden bir Müslüman namazlarını seferi olarak kılarlar. Seferi namazı ise normal vakit namazlarının kısaltılmış halidir
Bu mezhebe göre seferi olan kişi 4 rekatlı farz namazını 2 rekat şeklinde kılması gerekir.
Answers ( 2 )
Seferi demek; yolcu olan, yola çıkan kimse demektir. Yolculuk bir meşakkattir. Dolayısıyla Hanefi mezhebine göre 90 km ve daha uzun bir yolculuk yapan kimse, gideceği yerde 15 günden az kalması şartı ile dört rekatlı farz namazlarını iki rekat olarak kısaltarak kılar. Yani Hanefilere göre seferde namazları kısaltarak kılması gerekir kişinin.
İslam hukukunda Hanefi mezhebine göre, yolculuk sırasında namazı kısaltmak caizdir. Bu hüküm, Kuran’dan bazı ayetlerin anlaşılmasına ve Hz. Muhammed’in (sav) rivayetlerine dayanmaktadır.
Hanefi mezhebinde, yolculuk sırasında namazı (Kasr) kısaltmanın hükmü, katedilen mesafe İslami kriterlere göre geçerli bir yolculuk (meşru’) kabul edildiğinde geçerlidir. Hanefi âlimlerinin çoğu, bu konuda bazı görüş ayrılıkları olmakla birlikte, namazı kısaltmak için asgari mesafeyi yaklaşık 48 mil (77 kilometre) olarak kabul etmektedir.
Geçerli bir yolculukta namazı kısaltırken, normal namazlarda şu düzeltmeler yapılır:
Dört Rek’atlı Namazlar (Öğle, İkindi, Yatsı): Her zamanki dört rek’at namaz (rak’ah) yerine, yolcu bu namazları iki rekat’a indirir.
İki Rek’atlı Namaz (Fajr): Sabah namazı değişmeden kalır ve iki rek’attan oluşan her zamanki gibi kılınır.
Hanefi mezhebinin, zaten varsayılan olarak üç rekatlı bir namaz olduğundan, akşam namazını kısaltmadığına dikkat etmek önemlidir.
Ancak, Hanefi mezhebindeki âlimler arasında uygulama ve yorumların değişebileceğini ve yolculuk sırasında namazı kısaltmanın hükmünün anlaşılmasında bölgesel veya bireysel farklılıklar olabileceğini belirtmekte fayda var. Özel durumunuza dayalı olarak belirli rehberlik ve hükümler için bilgili bir Hanefi alimine veya yerel bir dini otoriteye danışmanız her zaman önerilir.