Paylaş
Ankebut suresi hakkında bilgi
Question
Kuranda 29. sure olan Ankebut suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Ankebut kelimesi örümcek anlamına gelen bir kelimedir. Ankebut kelimesi ismini 41. Ayette geçen ankebut kelimesinden almaktadır. Bu ayette Allah’tan başkasına güvenen insanların halini örümcek ağına güvenen insanlara benzetmiştir. Peygamber efendimize ankebut suresi Mekke döneminde indirilmiştir. Toplamda 69 ayetten oluşmuştur. Bu surede, Allah’ın birliği peygamberlik, ölümden sonra tekrardan dirilmek, Nûh, İbrahim, Lût ve Şu’ayb gibi peygamberlerin ibret dolu kıssaları konu edilmiştir.
Ankebût Sûresi
Ankebut suresi konusu ve içeri ile ilgili geniş bilgiler
Kur’ân-ı Kerîmin 29. sûresidir.
İnkarcıların tutum ve davranışları örümcek ağına benzetildiği için, 41. âyetinde geçen ve “örümcek” anlamına gelen “ankebût” kelimesi bu sûrenin adı olmuştur. Mekke döneminde indirilmiştir. Bazı bilginlere göre hicretten önce Mekke’de nazil olan son sûredir. 69 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları râ, mim ve nun harfleridir.
Bu sûrede, insanların bir sınav geçirmekte olduklarından, ana babaya İtaatin, Allah’ın varlığına, birliğine inanıp sadece O’na güvenmenin gerekliliğinden, inkarcı ve iki yüzlülerin inananlara karşı tutumlarından, müminlerin güçlüklere karşı dayanıklı olmaları ve inkarcıların da akıllarını başlarına toplamaları hususunda uyarı olmak üzere, geçmiş peygamberlerin mücadelelerinden ve onları inkâr eden toplumların korkunç sonlarından, peygamberin ve Kur’ân’ın doğruluğuna İnanmanın Öneminden, kâfir ve münafıkların âkıbetle-riyle, inanıp cihad eden ve sâlih amel işleyenlerin kazanacakları mükâfatlardan söz edilmektedir.
Sûrede bahsedilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* Yüce Allah, insanların gerçekten inanıp inanmadıklarını ortaya çıkarmak için, onları birtakım sınavlara tabi tutar. Böylece kimin gerçek mümin ve kimin münafık olduğu belli olur. Geçmiş toplumlar da böyle İmtihan edilmiştir. İnanıp cihad eden ve iyi işler yapanlar ödüllendirilecektir (âyetler: 1-7,9).
* Ana babaya itaat etmelidir. Ancak Allah’a ve buyruklarına isyan konusunda onlara itaat edilmez (8).
* İmanı zayıf iki yüzlü kişiler, başlarına bir sıkıntı gelince, bunu azap (ve uğursuzluk) olarak değerlendirip, imandan dönmeye kalkışırlar. Ama müslümanlara yardım ve zafer gelince de “Biz sizinle beraberdik” deyip, bundan yararlanmaya çalışırlar. Allah kimin ne olduğunu çok iyi bilmektedir (10-n).
* Kâfirler, müminleri hak yoldan döndürmek için her yolu denerler. Bazen zora başvururlar, bazen da “Sizin günahınız da bizim boynumuza olsun” deyip, onları kandırmaya çalışırlar; oysa bunu yapamayacaklardır, yalan söylemektedirler. Gerçek şudur ki, onlar kıyamette hem kendi günahlarından ve hem de başkalarını saptırmanın günahlarından ötürü hesaba çekileceklerdir (12-13).
* Hz. Nûh, Hz. İbrahim, Hz. Lût, Hz. Şuayb ve Hz. Musa’nın tevhid inancını tebliğ uğrunda verdikleri zorlu mücadeleler ve Yüce Allah’ın onlara yardımı, müminler için birer örnek ve moral kaynağı olmalıdır. Bunun yanında sapıklıkta ve inkarcılıkta direnen toplumların, şımarık Karun, Firavun ve Hâman’ın acı sonlarından da ibret alınmalıdır.
* Hz. Nûh, yıllarca kavmini uyarmış, fakat onlar inkârda direndikleri için, tufanla yok edilmişlerdir (14-15).
* Hz. İbrahim de, toplumunu, putları bırakıp Allah’a iman ve İbadet etmeye çağırmıştır. Putların âciz olduklarını, her şeyin yaratıcısının Yüce Allah olduğunu, O’nu hiçbir gücün âciz bırakamayacağını, öldükten sonra dirilmenin gerçekliğini, Allah’ın ayetlerini ve âhireti inkâr edenlerin azaba Çarptırılacaklarını bildirmiştir. Onlar buna «vap olarak Hz. İbrahim’i ateşe atıp yakmak istemişler ancak Yüce Allah onu ateşten kurtarmış, ayrıca birçok lütuf ve ihsanda bulunmuştur (16-27).
* Hz. Lût da, kavminden, hiçbir milletin yapmadığı hayasızlığı (eşcinselliği) bırakmalarını, aksi halde başlarına ilâhî bir azap gelebileceğini söylemiş; toplumu ise, onu yalanlayıp, söylediği azabı getirmesini isteyerek meydan okumuşlardır. Bunun üzerine gökten inen ilâhî bir ceza ile helak edilmişlerdir (28-35).
* Hz. Şuayb, Medyen’e peygamber olarak gönderilmiştir. Onları Allah’a kulluk etmeye, âhirete inanmaya ve bozgunculuk yapmamaya çağırmıştır. Kavmi ise, onu yalancılıkla suçlayıp inkârda direnince, bir sarsıntı ile yok edilmişlerdir (36-37).
* Âd ve Semûd toplumları, Karun, Firavun ve Hâman da peygamberlerini yalanladıkları için helak edilmişlerdir. İşte bütün bunlardan ibret almak gerekir. Yüce Allah onlara zulmetmemiştir; onlar kendi kendilerine zulmetmişlerdir (38-40)
* Allah’tan başkasını dost ve koruyucu edinenlerin durumu, ördüğü çürük ağına güvenen örümceğin hali gibidir (Ankebût, dişi örümcek demektir. Erkeğine “ankeb” denir. Çiftleşmeden sonra eşini öldüren dişi örümceğin evi, en yakın dostuna bile felaket yeri olduğu gibi, oraya giren sinekler ve böcekler için de ölüm ağıdır. İşte, Allah’tan başka sığınılan, tapınılan şeyler de, tıpkı dişi örümcek ağı gibi hem çürüktür ve hem de sığınanları felakete götürür). İnsan, bu misâlden, ayrıca göklerle yerin yaratılışından ibret alıp, ortak koşmaksızın Allah’a inanmalı, O’nu gerçek dost bilerek yalnız O’na dayanıp, güvenmelidir (41-44)-
* Kur’ân okuyup namaz kılmak önemli bir vecibedir. Namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten korur (45).
* İçlerinden zulmedenler hariç, ehl-i kitapla en güzel şekilde tartışıp, gerçeği anlatmak gerekir. Onlar müşrikler gibi değildir (46-47).
* Hz. Muhammed (s.a.), Kur’ân’dan önce herhangi bir kitap okumuş ve yazmış değildir; o sadece Allah’ın kendisine vahyettiğini bildirmektedir (48-49).
* Kur’ân, mucize isteyenlere yetecek başlı başına bir mucizedir. Peygamberin görevi, insanları uyarmaktır. Allah, inananları da, inkâr edenleri de bilmektedir. İnkarcıların beklediği azap da başlarına gelecektir {50-55).
* Müminlerin içinde bulundukları olumsuz şartlar, Allah’a kulluk görevini bırakmaya bahane olmamalıdır; Allah’ın arzı geniştir (56).
* Herkes ölecek ve Allah’a dönecektir. İnanıp iyi İşler yapanların, yılgınlığa düş-meyip Allah’a güvenenlerin yeri cennettir (57-59)
* İnsanların ve diğer bütün canlıların rızkını veren Allah’tır; ama kimine az kimine çok verir. Gökleri ve yeri yaratan, güneşi ve ayı yöneten, ölü toprağı yağmurla yeşerten de O’dur. Öyleyse sadece O’na inanmak gerekir. Bu dünya hayatının geçici bir oyalanma ve gerçek hayatın da âhiret olduğu bilinmelidir (60-64).
* Başı sıkışınca Allah’a yönelen, rahata erince O’ndan yüz çeviren nankörler, gerçeği anlayacaklardır. Allah’a iftira eden inkarcı zâlimlerin yeri cehennemdir {65-68).
* Allah Teâlâ, uğrunda çalışıp cihad edenleri, rızasına götüren yollara iletir ve
O, iyilerle beraberdir (69).
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Ankebut Suresi, Kuran-ı Kerim’in 29. suresidir. Sure, 69 ayetten oluşur ve Mekke döneminde inmiştir. Ankebut Suresi, adını surenin başında geçen “ankebut” kelimesinden almıştır, bu kelime “örümcek” anlamına gelir.
Sure, müminlerin imanlarını sınamaları, sabır göstermeleri ve Allah’a güvenmeleri gerektiğini vurgular. Ayrıca, Müslümanların çeşitli zorluklarla karşılaşabileceği ve bu zorluklara karşı direnmeleri gerektiği konusunda rehberlik sağlar. İslam’ın temel prensiplerini hatırlatarak, insanları doğru yola yönlendirmeyi ve Allah’ın yardımına güvenmeyi öğütler.
Ankebut Suresi, Allah’ın kudretini, hikmetini ve kâinattaki düzeni hatırlatarak insanları düşünmeye ve O’na iman etmeye davet eder. Surede, Nuh, İbrahim, Lut ve diğer peygamberlerin hikayeleri anlatılır ve onların sabır, teslimiyet ve tevekkül örnekleri üzerinde durulur.
Sure aynı zamanda aile, evlilik ve toplum ilişkileri konularına da değinir. İnançlı bir Müslümanın, ahlaki değerlere uygun bir şekilde yaşaması, ailesine ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği vurgulanır.
Ankebut Suresi, inananlara cesaret verici mesajlar sunar, direniş ve sabır çağrısında bulunurken, Allah’ın yardımının ve destekleyici gücünün her zaman yanlarında olduğunu hatırlatır. Sure, Müslümanlara zorluklarla karşılaştıklarında daima Allah’a sığınmalarını, imanlarını güçlendirmelerini ve doğru yolda sebat etmelerini öğütler.
Bu bilgiler, genel bir özet sunmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için Ankebut Suresi’nin tam metnini ve tefsirlerini incelemeniz tavsiye edilir.