Paylaş
Anne babanın çağırdığı her yere gitmek zorunda mıyız ?
Question
Anne Baba ya İtaat
Selâmün aleyküm. Anne babanın bizi çağırdığı veya “ısrarlarla” çağırdığı her yere gitmek zorunda mıyız ? Örneğin en basitinden dışarı çıktıklarında bizi de çağırsalar lakin o an çıkmak istemesek ve çıkmasak sorun olur mu yoksa bu konuda dahi onları dinlemek zorunda mıyız ?
Cevap:
Müslüman için Allah’ın ve Peygamberi’nin emri bir. O birden sonra iki; anne-babanın emridir. Anne-babaya itaattir. Allah’ın emri anne babaya itaatin emrinden önce geliyor. Onlarınki sonra geliyor. Ancak anne-babanın her emrettiğine itaat etmek diye bir kural yoktur. Belli şartlarımız var. Bir: Anne ve baba Allah’ın sınırlarına dokunan bir şeyi emretmeyecek. Mesela, “Düğününü çalgılı yapacaksın.” diyemez. “Düğün karma olacak.” diyemez. “Gelinimizi açık dolaştır.” diyemezler. “Alkol kullan.” diyemezler. İkincisi: Anne baba bir şeyi emrediyorsa o emrettiği şey gerçekte anne babanın yararına olan bir şey olmalıdır. Mesela; “Bize ev al.” demelidir. Mesela; “Yavrum, biz şehirde duramıyoruz bir çiftlik evi al bize.” demelidir. Mesela; “Biz gece korkuyoruz, gel yanımızda kal.” demelidir. Anne baba makul ve ihtiyaçları olan bir şeyi isterlerse haklarıdır. Üçüncüsü: Evladı ezip geçen bir şeyi emretme hakkı da yoktur anne babanın. Mesela; anne baba çocuğuna “Böbreğini kardeşine ver, böbreğini teyzene ver.”diye bir emir veremez. Çünkü insanın büyük bir zarara girdiği şeyde Allah’ın en büyük farzları olan oruç bile kalkıyor. Domuz eti bile helal oluyor insan ölmesin, insan zarar görmesin diye. Farzlar ve vacipler, haramlar bile yerinden oynuyorsa insan hayatı tehlikeye girmesin diye; bir anne baba bu şekilde evladına zarar verecek bir emri veremez. Verse itaat gerekmez. Unutmuyoruz; Allah’tan ve Peygamberi’nden sonra anne baba geliyor ama bu üç şartla: Bir; Allah’ın sınırlarına dokunulmayacak. Anne baba dokunmayacak. İki; anne babanın gerçek bir ihtiyacı ortada olacak. O ihtiyaç giderilecek. Fantazi bir şey olmayacak. Fantazi midir, değil midir; aileden bir hakem bu kararı verebilir. Üçüncüsü de evladın ölümü pahasına, hanımı boşaması pahasına, iflas etmesi pahasına bir istekte bulunulamaz.
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Anne baba ya itaat konusunda belli başlı sınırlar vardır. Allah ın sınırlarına dokunan bir şey olmayacak kişinin zararına bir şey olmayacak hem kendi faydasına hem ailesinin faydasına olacak çevreye karşı zararı olmayacak ve belli bir sınırı aşmayacak şekilde dikkat ederek ailenin dediği şeylere itaat etmek uygundur bu şekilde itaat kurallarına iyi bir şekilde uyulmuş ve aynı zamanda Allah ın emir ve yasaklarına da uyulmuş olunur. Anne ve Babaya itaat dinimizce farz kılınmıştır. Bu emri yerine getirmeyip itaatsizlik yapanlar cennetin kokusunu dahi alamaz. Anne babaya itaat dinde büyük bir önem taşımaktadır. Bu Emir Sünnet değil Allah ın emretiş olduğu bir sözdür. Eğer ki Farz Yerine Getirmez ise o kişi cennete giremez ve Eğer ki bu kişi Annesinin Veya Babasının kalbini Kırar ve babası veya Annesi ona beddua ederse Allah kabul eder Çünkü Anne ile Allah Arasın da Dua da Perde Yoktur Direk Allah Katına ulaşmış Olur. Size Tavsiyemiz Annenizi Ve Babanızı Üzmeyiniz.