Paylaş
Anne Ve Baba Hakkı
Question
ANA BABA HAKKI
İnsanlığı dünya ve ahiret saadetine ulaştırmak için gönderilen yüce dinimiz İslam, Allah’a kulluk etmekten ve Rasulullah (s.a.v.)’e hürmet ve muhabbet göstermekten sonra sevap ve fazileti en büyük olan amelin, ana babaya hürmet olduğunu bildirmiştir.
Ana babaya hürmet etmek sevgi ve şefkat göstermek, onlara iyi davranmak , onları üzmemek yanınızda yaşlandıkları zaman onlara “Öf” bile dememek her Müslüman’ın dini bir vazifesidir.
Okuduğum ayeti kerimede yüce Mevla Şöyle buyuruyor; “Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin , ana ve babaya güzellikle muamele edin, eğer biri yada ikisi senin yanında ihtiyarlık haline ulaşırsa sakın azarlama, ikisine de iyi ve yumuşak söz söyle.”(1)
Yüce dinimiz yavrusunu aylarca karnında taşıyan ve onu zahmetle dünyaya getiren , her çeşit güçlüğe katlanan, anne ve babalarımıza karşı hürmetsizlik etmememizi , kaba ve çirkin davranışlarda bulunmamamızı emreder.
Yüce Allah ana babaya hürmetsizlik etmeyi en büyük günahlardan saymıştır. Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyorlar. “Büyük günahlar: Allah’a şirk koşmak, ana babaya asi olmak, haksız yere adam öldürmek ve yalan yere yemin etmektir.”(2)
Sonsuz sevgi ve hürmete layık olan ana ve babayı “Anneler günü veya babalar günü” adıyla senenin sadece bir iki gününde hatırlamak yeterli değil, varlığımızın sebebi olan ana ve babalarımızı hayatımızın her anında hatırlamalıyız., Anne ve babalarımızın her zaman sevgi ve saygı gösterelim. Onların gönüllerini hoş etmek suretiyle hayır dualarını alalım elimizden geldiğince onların maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışalım. Ana ve babaya saygısızlık etmenin büyük günahlardan olduğunu bilelim. Unutmayalım ki Allah’ın rızası ana babanın rızasına bağlıdır.
Bir gün Rasülullah’ın yanına bir adam gelerek “Ya Rasulallah , ana babamın vefatından sonra onlara yapabileceğim bir iyilik varmıdır.? diye sordu.
Rasül’ü Ekrem (s.a.v.) söyle cevap verdi. “Evet onlara hayır dua eder, onlar için istiğfar eder, vasiyetlerini yerine getirir, akrabalarını görüp gözetir, dostlarına da ikram edersin.”(3)
KAYNAKLAR
1- İsra -23
2- Riyazüssalihin c.1/368
3- Riyazüssalihinc.1/374
Benzer Konular:
Answers ( 1 )
ANNE HAKKI
benim şuanda görüşüp konuştuğum ve bir arkadaşlık sürdürdüğüm erkek arkadaşım var.Annem o çocukla görüşüp konuşursan sana hakkımı helal etmem dedi bu durumda hak geçer mi?sonuçta bu benimle alakalı bir durum
Anneniz sizi düşünerek bunu demiş. Annenizşn mutlak surette sözünü dinlemenizi sizlere tavsiye ederim. Çünkü daha fazla harama gitmemiş olursunuz.
İslam’da ne erkek arkadaş ne de kız arkadaş kavramı yoktur. Evli olmayan karşı cins her zaman namahremdir.