Paylaş
Anne Ve Babaya İtaat
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Anne-Babaya İtaat
Yüce Allah (cc) mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerimde, kendisine iman ve ibadetten hemen sonra ana-babaya itaat edilmesini ve iyilikte bulunulmasını emretmiştir. Bu hususta Nisa suresi 4. ayette şöyle buyuruyor:
“Allah’a ibadet edin. O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın ve ana-babaya iyilikte bulunun.”(1)
Yazımın başında okuduğum ayeti kerimede ise: “Biz insana; ana-babasına iyilik etmesini emrettik. Şayet onlar seni, ‘hakkında hiçbir bilgin olmayan bir şeyi bana ortak koşman için zorlarsa’ bu takdirde onlara itaat etme. Dönüşünüz ancak bana olacak ve ben yapmakta olduklarınızı size haber vereceğim.”(2) buyurmaktadır.
Bu ayeti kerimeden anlıyoruz ki, İslam’ın emir ve yasaklarına karşı olmadığı sürece, anne ve babamızın emirlerine itaat etmek isteklerini yerine getirmek ve gönüllerini hoşnut etmek her Müslüman’ın İslâmî ve insanî görevidir.
Çocukları için bütün güçlüklere göğüs geren, soğuk sıcak demeden çalışan, uyku ve istirahatını terk eden, onları bütün tehlikelerden koruyan, her zahmetine katlanan ana-babaya hürmet edilmez mi?!
Efendimiz (SAV) ashabı ile otururken üç defa: “Burnu yerde sürünsün!” buyurdular. Bunun üzerine ashap: “Kimin ya Rasülallah?” deyice: “Ana ve babasından birinin veya her ikisinin ihtiyarlık haline yetişip onlara iyi muamele etmeyerek cennete giremeyen kimsenin” dedi.(3)
Yine: “Ey Allah’ın Resulü, halk içinde iyi muamele yapmama en fazla layık olan kimdir?” Diye soran bir kişiye: “Annendir, annendir, annendir. Ondan sonra babandır.’’ buyurdular.(4)
BENZER KONULAR:
- Anne babaya itaat sınırı
- Anne babaya hangi durumlarda itaat edilmez
- Anne babaya itaatsizlik nedir
- Anne babaya itaat nedir?
- Anne Ve Baba Haklarının Önemi
- Tümünü görüntüle.
- Nisa 4/36
2. Ankebut 29/8
3. Müslim Tirmizi Tac C.5 S.4
4. Müslim Tirmizi Tac C.5 S.4
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dininde, anne babaya itaat ve saygı çok önemli bir konudur. Çünkü anne baba, çocukların hayatında en büyük rolü oynayan insanlardır. Onların çocuklara öğrettikleri değerler, çocukların hayatları boyunca onları etkiler. İslam dininde, anne baba çocuklarını terbiye etmek, eğitmek ve korumakla yükümlüdürler.
Kur’an’da, anne baba ile ilgili olarak birçok ayet bulunmaktadır. Örneğin, “Rabbin, kendisinden başkasına ibadet etmemenizi, ana-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlılık çağına ulaşırsa, sakın onlara ‘öf’ bile deme; onları azarlama; ikisine de tatlı söz söyle” (İsra, 17:23) şeklinde bir ayet mevcuttur.
Anne baba, çocuklara sevgi, şefkat ve merhametle davranmalıdır. Çocukların ihtiyaçlarını karşılamalı, doğruyu ve yanlışı öğretmeli, ahlaki değerlerle donatmalıdırlar. Çocuklarına uygun bir eğitim sağlamak, onları doğru yönde yönlendirmek, iyi bir örnek olmak, onların kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, anne baba sorumlulukları arasındadır.
Anne babanın çocuklarına örnek davranışlar sergilemeleri, dürüstlük, saygı, sabır, adalet, merhamet, yardımseverlik ve affetme gibi ahlaki değerleri öğretmeleri gerekmektedir. Bu şekilde yetiştirilen çocuklar, toplumda faydalı bireyler olacaklardır.
Anne babaya itaat, İslam dininde çok önemli bir konudur. Çocuklar, anne babalarının sözlerine itaat etmek ve onların isteklerine saygı göstermekle yükümlüdürler. Ancak, anne baba çocuklarına kötü yönlendirme yapmaya çalışırsa veya çocuğun hayatını tehlikeye sokacak bir davranış sergilerse, çocuk anne babasının yanlışına karşı çıkabilir. Ancak bu durumda bile, çocuğun saygı sınırlarını aşmaması ve anne babasına karşı saygısını kaybetmemesi gerekmektedir.