Aralıklı oruç, sağlık amacıyla tutulan oluştur bu orucun hedefe sağlık kazandırsın ömrü uzasın diye tutulur bir ibadet değildir.
Sağlık kazandırabilir ama asla ne ömrü uzatır ne de sevap kazandırır
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Aralıklı oruç nedir?
Uzmanlar tarafından günde 18 saat hiç bir şey yenmeden içilmeden tutulan oruçtur, 6 saat ise her şey yenip içilebiliyor.
İslamdaki oruç gibi imsak ile başlamaz ve güneşin batışı ile bitmez, vaktini siz ayarlıyorsunuz
Aralıklı oruç diye bir oruçtur ortaya çıktı uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.
Haberlerde gururlarına yedirip nafile oruç veya Allah için oruç yerine aralıklı oruç deyip 18 saat normal oruç gibi yemiyorlar istemiyorlar 6 saat yiyip içiyorlar
Amacı diyet olan kişilerin Aralıklı oruç niyeti ile tutmaları caiz midir günah mıdır küfür müdür çünkü bu orucun amacı sağlıklı olmak ömrünün uzanması vesaire yani temelinde sağlık var Allah rızası yoktur
Ayrıca ömrü uzatır derler aralıklı oruç ömrü uzatır mı
Aralıklı oruç insanlar tarafından amacı zamanı belirlenen bir oruçtur.
Aslında aslında bu oruç değildir sağlık amacıyla aç kalmaktır.
Kimse bundan sonra beklemesin sadece sağlık beklesin
Rica ediyorum bunun adına aralıklı oruç değil ‘ARALIKLI AÇ KALMAK’ diyelim. Kavramları birbirine katmayalım zaten topu topu sadece dinimiz ve ibadetlerimiz kaldı kültürel olarak yok olmak üzereyiz. Bari bu terimlere sahip çıkalım. Sağlığınız için aç kalmak istiyorsanız kalın ama onun adına oruç denmez aç kalmak denir. Oruç bir ibadettir Allah için yapılır ve oruç SADECE AÇLIK değildir. Nefis terbiyesi, kulluk görevi ve ibarettir.
Bence kilo problemi ya da diyetten çok ruh sağlığı ve iman önemli. Kilo vermek için aç kalmaya oruç denir mi hiç Allah aşkına canım kardeşim. Yakında Hristiyanların kurban etmek için kestiği hindiden hindi bayramı, noelden islami bayram, namazdan da spor üretecekler diye korkuyorum yapmayın Allah aşkına
Aç kalma orucu yorumları hepsi doğru ve eksiksiz baba ihtiyaç kalmadı
Dininizi yaşayın iki dünyada kazanın
Bunu hayatında düzenli bir şekilde uygulayan biri olarak yazamadan edemedim. Öncelikle adına ‘Uzun aralıklı beslenme’ dersek daha doğru olur. Dinle hiç alakası yok, ki zaten hiçbir zaman ikisini bağdaştırmadım. Kendi içinde çeşitleri var. Ben 8/16 olanını uyguluyorum, yani sabah kahvaltısıyla yemek arasında 8 saat geçiyor, yemekten bir sonraki kahvaltıya kadar da 16 saat geçiyor. Bunun günde tek öğün (bazen yapıyorum) ve iki günde bir tek öğün olan çeşitleri var. Uzun süreli açlıkla, yaşamın devamını sağlayan hücre yenilenmesinden sorumlu genlerin aktive olması sağlanıyor, inflamasyon azalıyor ve antioksidatif savunmalar fazlalaşıyor. Bu konuda Dr. Mercola günümüzün sık aralıklı beslenme şeklinin obezite salgınının altında yatan neden olduğunu ve insan vücudunun sık yemeye programlanmamış olduğunu belirtiyor. Hatta Yoshinori Ohsumi adlı bilim insanı bu konuyla ilgili çalışmasından nobel kazandı.
Bu beslenme düzeninin uygulanabilmesi için öğünlerde ne yendiği çok önemli. Sağlıklı yağ, protein ve karbonhidrat olmalı. Ekmek veya şekerli şeyler yendiği zaman bunu uygulamak çok zor olacaktır çünkü özellikle ekmek kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükselttiği için iki saat içinde geri acıkılıyor. İşin içinde ekmek veya glisemik indeksi yüksek başka gıdalar olmayınca bunu uygulamak inanılmaz kolay, öğün aralarında tok bir şekilde duruluyor. Öğün aralarında su, şekersiz çay, kahve ve bitki çayları ile maden suyu içilebiliyor. Dini oruçtan ayrılan bir diğer yönü de sıvı alımı.
Böyle beslenip tip 2 diyabetten kurtulan insanları çok duydum. Kanser ve otoimün hastalıklarda da oldukça faydalı. Öğün aralarında birşey yenmediği için bedenimize yenilenme ve onarım fırsatı veriliyor. Kilo vermek faydalarından sadece biri.
Bu yeni moda birşey değil. Aslında insanlık kadar eski ve fizyolojimize işlemiş durumda. Peygamber efendimiz iki öğün beslenirmiş ve İbni Sina iki öğün sağlık, üç öğün hastalık demiş.
Üstüne para verseler ekmekli 6 öğün beslenmeye geri dönmem. Bu şekilde inanılmaz rahatım.
Not: Yazdıklarım bilimsel temellidir ve bilgi vermek amaçlıdır. Sağlığın dini ve milleti olmaz. Yanlış anlaşılmasın dini oruca karşı bir tutumum yok, yapılabiliyorsa o da yapılmalı. Mümkün olduğunca özetleyerek anlattım. Aklınıza takılanlar varsa sorabilirsiniz.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Rabbimizin bizim aç ve susuz kalmamıza ihtiyacı yoktur. Millet artık Allah’ın emridir diyemiyor oruca; aralıklı oruç veya başka şeyler diyor. Oruç sadece Allah’ın rızası için tutulur. Ve Allah bizlere emrettiği için yerine getirilir. Kişi sağlıklı olmak için aç kalabilir veya zayıflamak için aç susuz kalabilir. Fakat bunun adına oruç denmez.