Hocam yakın çevremde Müslüman olan bazı tanıdıklarım araplara hakaret ediyor. Örneğin suudiler çok pis diyorlar. Ya da bazıları Arap olmak istemezdim iyiki değilim diyorlar. Ben peygamber efendimizde araptı diyince onu ayrı tutuyoruz diyorlar. Bu gibi sözlerin hükmü nedir hocam.
Hücurat suresi 11. Ayet
Ey iman edenler! Erkekler diğer erkeklerle alay etmesinler; onlar kendilerinden daha iyi olabilirler; kadınlar da diğer kadınlarla alay etmesinler; alay edilen kadınlar edenlerden daha iyi olabilirler. Biriniz diğerinizi karalamayın, birbirinize kötü ad takmayın. İman ettikten sonra fâsıklıkla anılmak ne kötüdür! Günahlarına tövbe etmeyenler yok mu, işte zalimler onlardır.
Bu yapılan ibadettir bu yapılan toplumu aşağılamak tır bu yapılan ırkçılıktır
Ayette okuduğunuz gibi Allahu Teala haram kılmıştır
Araştırmadan inanıp hüküm vermek, mâsum insanlar hakkında kötü kanaate sahip olmak ve kötü davranışta bulunmak, haksızlıklar karşısında pasif kalmak, hakkın yerini bulması ve adaletin gerçekleşmesi için çaba harcamamak gibi toplumda barışı, düzeni, birlik ve beraberliği, kardeşçe dayanışmayı olumsuz etkileyen davranışlardan birkaçına yukarıda geçen âyetlerde temas edilmişti. Aynı sonuçları doğuran ve öteden beri topluluklar içinde çokça görülen bazı hatalara da bu ve sonraki iki âyette, önleyici telkinlerle birlikte yer verilmiştir.
İnsanları alay etmeye iten psikolojik faktörler içinde büyüklenme, kendini beğenme, karşısındakini küçük ve kusurlu görme gibi hal ve duygular da vardır. Sırf gülüp eğlenmek için bir kimse ile alay edilmiş olsa bile alay konusu olan şahsın buna lâyık görülmesi ve aşağılanması söz konusudur. Bir kimse, toplum içinde yükselen değerlere göre –bu değerleri ölçü olarak alanlar bakımından– ikinci sınıf, “değersiz ve önemsiz” görülebilir, ama evrensel değerler ve konumuzla ilgili olarak da dinî ve mânevî değerler söz konusu olduğunda aynı şahıs önemli ve değerli olabilir; hele Allah nezdinde kimin nasıl değerlendirildiğini yanılgısız bilmek mümkün değildir. İnsanları küçümseyenler, alay edenler, aşağılayıcı, küçümseyici lakaplar takanlar işin bir de bu yönünü düşünmelidirler.
“Birbirinizi karalamayın” şeklinde tercüme ettiğimiz cümlenin lafzî karşılığı, “Kendinizi karalamayın” şeklindedir. Müminlerin kardeş olduğu ilân edildikten sonra birinin diğerini karalaması, kişinin kendini karalaması gibi kabul edilmiştir. Meâldeki “karalama”nın Arapça karşılığı lemzdir. Bu kelimenin mânası ise “el ve dil ile, kaş göz işaretiyle bir kimseyi karalamak, küçük düşürmek, şeref ve haysiyetine leke sürmek”tir. Allah’a iman edenler böyle bir haksızlığı, öz kardeşleri gibi olan dindaşları bir yana düşmanlarına bile yapamazlar.
Bir başka kötü alışkanlık da insanları onların hoşlanmadıkları, kendilerini küçük düşüren, üzen nitelik ve lakaplarla anmaktır; “kör, topal, kambur, cüce, sırık, şapşal …” bu lakaplara bazı örneklerdir. Ancak insanların tanınmasını sağlayan ve onları üzmeyen, alışılmış bazı lakaplar bu yasağın dışındadır; “Topal Osman, Uzun Hasan” gibi. Ashaptan bazılarının, günahkâr iken tövbe etmiş, hıristiyan veya yahudi iken müslüman olmuş kimseleri eski aidiyetleriyle nitelemeleri ve anmaları, bu cümlenin nüzûl sebebi olarak zikredilmiştir. Tövbe sâbıkayı sildiği için bir kimseyi eski haliyle anmanın hem din hem de ahlâk yönünden tutarsızlığı, anlamsızlığı açıktır.
“İman ettikten sonra fâsıklıkla anılmak ne kötüdür!” cümlesi iki şekilde anlaşılmaya müsaittir: 1. Yasaklanan fiil ve davranışları işleyenler fâsık (günahkâr, yoldan çıkmış) olurlar; bu nitelik de bir mümine yakışmaz. 2. Bir kimse iman ve tövbe ettikten sonra onu yine eski dini ve günahı ile anmak çirkin, yersiz ve yakışıksızdır.
Answers ( 5 )
Araplara veya başka bir millete hakaret etme tamamen ırkçılıktır. Irkçılığın da dinde asla yeri yoktur. Müslüman ırkçılık yapamaz. Üstünlük ne araplarda ne de başka bir millette. Üstünlük ancak takvadadır.
Rabbimiz (cc) Hucurat Suresinde şöyle buyuruyor;
Ey iman edenler! Erkekler diğer erkeklerle alay etmesinler; onlar kendilerinden daha iyi olabilirler; kadınlar da diğer kadınlarla alay etmesinler; alay edilen kadınlar edenlerden daha iyi olabilirler. Biriniz diğerinizi karalamayın, birbirinize kötü ad takmayın. İman ettikten sonra fâsıklıkla anılmak ne kötüdür! Günahlarına tövbe etmeyenler yok mu, işte zalimler onlardır.
Hocam istemsizce oyunda kodumun arabı dedim dinden çıkarmıyım
İslam’da diğer insanlara hakaret etmek, küfür etmek veya onları incitmek kesinlikle doğru kabul edilmeyen davranışlardır. İslam, insanların birbirlerine karşı saygılı, anlayışlı ve hoşgörülü olmalarını öğütler.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadislerinde, “Bir müslümanın, diğer bir müslümana üç günden fazla küsmesi haramdır. İkisi birbirleriyle karşılaştıklarında birisi diğerine selam verse, diğeri de ona cevap vermezse, günah işlemiş olur.” buyurmuşlardır. (Buhari, Edeb, 57)
Ayrıca, Kuran’da da insanların birbirlerine karşı iyi davranmaları, hoşgörülü olmaları, kötülüğe kötülükle karşılık vermemeleri ve affetmeleri konusunda öğütler bulunmaktadır. Bir müslümanın başka bir insanı incitmek veya hakaret etmek yerine, hoşgörü ve anlayışla hareket etmesi önerilir.
Dolayısıyla, Araplara veya herhangi bir topluluğa hakaret etmek veya küfretmek, İslam’ın öğretileriyle uyumlu değildir. İslam, her türlü ırk, dil, kültür veya kökene mensup insanlar arasında saygı, barış ve anlayışı teşvik eder. Bir insanın diğerine hakaret etmek veya ona küfretmek, dinen hoş görülmeyen bir davranıştır ve İslam’ın öğretileriyle çelişir.
Araplara içimden kötü sözler söyledim (peygamber efendimiz ve halifeleri dışarda tutarak) ama öbür müslüman olan hz aişe annemiz gibi vs insanları unuttum çok pişmanım ne yapabilirim din den çıkmış mı oldum
Araplara kötü sözler söyledim peygamber efendimiz ve halifeleri dışında tutarak ama hz aişe annemiz de aklıma geldi ve çok üzüldüm gerçkten çok pişmanım ne yapabilirim
Arapların içinde peygamber efendimiz ve ailesi dışında nice alimler nice Allah dostları nice Salih insanlar vardır. Bir toplumu kötülemek çok aşırı bir günahlardandır.
Bu durumda pişman olan Araplara küfür edip pişman olan kişinin yapması gereken küfür ettiği kişilere dua etmek istiğfarda bulunmak ve Allah’a karşı tövbe etmektir