Paylaş
Argo kelimeler günah mı?
Question
Argo kelimeler
Gebermek argo bir deyimse de, (Geberdim) veya (Gebermedim) demek küfür olmaz. Bir hayvanın ölümüne veya sevilmeyen insan için, öldü manasında, (Geberdi gitti) denir. Bunu Müslüman için söylemek uygun değilse de, küfür de değildir. Çok acıkan kimseler, (Açlıktan geberiyorum) derler. Bunların hepsini söylemek küfür değilse de, argodur, uygun olmaz.
Yani bu kelimeyi kullanmak günah mı oluyor ?
2 )Lan kelimesini kullanmakta günah mi ?
CEVAP:
İslam’da argo kelimeler kullanmak genellikle hoş karşılanmayan bir davranıştır ve ahlaki açıdan sakıncalıdır. Argo kelimeler, saygısızlık, edebsizlik ve küfür gibi olumsuz anlamlar taşıyabilir. İnsanlar arasında iletişim kurarken saygı, nezaket ve güzel ahlak esas alınmalıdır. Kötü sözlerin kullanılması, başkalarının duygularını incitebilir, toplumda olumsuz etkiler yaratabilir ve kişinin dini değerlerine uygun olmayan bir davranış olarak kabul edilebilir. Dolayısıyla, argo kelimeler kullanmak İslam açısından tercih edilmeyen bir tutumdur ve insanların dil ve iletişimlerine dikkat etmeleri, güzel sözlerle iletişim kurmaları öğütlenir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 6 )
Müslüman sözü güzel olandır. Ağzından güzel sözler dökülen kimsedir Müslüman. Argo kelimeler Müslüman’ın ağzına yakışmaz.
1) Bir Müslüman için geberdi sözünü kullanmak asla doğru değildir. Gebermek kelimesini diğer anlamlarda kullanmak günah olmasa da çirkin bir sözdür.
2) Lan kelimesini kullanmak günah değildir. Fakat edebe aykırıdır.
Müslüman için geberdi kelimesini kullanırsak doğru değildir demişsiniz yani günah mı oluyor?
Ayrıca her argo kelime günah mı ? Şahsa veya birilerine hakaret amaci taşımasa da?
Müslümana geberdi dersek doğru değil diğer anlamlarda günah olmasada çirkin sözdür derken sanki müslüman için geberdi sözü kullanmak günahmışta diger anlamlarda değilmiş gibi ? Yani anlayacağınız ben kullanınca günaha girdim mi girmedim mi?Net cevap yok.dogru degildir ne oluyor.caiz değil Çözemedim gitti baziları caiz değildir anlamında kullanıyor.
Her argo kelime günah sayılmıyor galiba lan gibi. peki kapak olsun,veya nah demek günah mıdir?
İslam’da hakaret sayılan insanları aşağılamak için söylenen tüm kelimeler caiz değildir günahtır.
Argo kelimeler dediğimiz hakaret sözleri caiz değildir özellikle karşı tarafın hoşlanmadığı kötü anlama gelen tüm kelimeler caiz değildir haramdır günahtır.
Karşı tarafa aptal desek ancak şakayla dediğimiz için üzülmese günah mı?
Şakayla müslümana geber desek günah mı?
İslam’da sözlerimizin ve niyetlerimizin önemi büyüktür. Birine “aptal” demek, şaka bile olsa onu küçümsemek anlamına gelir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Müslüman, elinden ve dilinden diğer Müslümanların emin olduğu kişidir.” (Buhârî, Îmân, 4) buyurmuştur. Yani, şaka da olsa incitici sözlerden kaçınmak en doğrusudur. Eğer karşı taraf gerçekten alınmıyorsa bile, bu tarz sözler zamanla kalpte soğukluk oluşturabilir.
“Müslümana geber demek” ise çok daha ağır bir ifadedir. İslam’da birine beddua etmek, özellikle de ölüme yönelik kötü sözler sarf etmek doğru değildir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Müslümanların birbirine lanet okumamasını, kötü sözler söylememesini öğütlemiştir. “Mümin, lanet edici, kötü söz söyleyici, kaba ve edebe aykırı konuşan kimse değildir.” (Tirmizî, Birr, 48)
Sonuç olarak, şaka bile olsa bu tür ifadelerden kaçınmak en iyisidir. Çünkü sözlerimiz alışkanlık hâline gelir ve niyetlerimize yansır. Hem dilimize hem de kalbimize güzel şeyler yerleştirmek daha faydalıdır.