Asabiyet Ne Demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Asabiyet Nedir? Kısa bilgi

Asabiyet Ne Demek

Sarmak, kuşatmak ve yakınlarını korumada aşırı gitmek anlamlarına gelen asabiyet, bir terim olarak, aralarında soy birliği veya başka sebeplerle yakınlık bulunanların, muhaliflerine karşı birlikte hareket etmelerini sağlayan dayanışma duygusu ve ruhu demektir.

Cahiliyye döneminde, bir kabilenin ya da kabileden birinin başka bir kabile tarafından, hangi sebeple olursa olsun, saldırıya uğramasını engelleyen veya herhangi bir saldırının meydana gelmesi halinde bunun doğuracağı maddî ve manevî zararın telâfi edilmesinde en etkili faktör asabiyet idi.

Asabiyetin siyasî ve hukukî alanlardaki otorite boşluğunu doldurmak, can, mal, ırz ve namus güvenliği sağlamak gibi olumlu tarafları yanında aile, aşiret, kabile ve benzeri toplulukların hak ve menfaatlerine tecavüzde bulunmak gibi olumsuz yönleri de vardı.

Hz. Peygamber, asabiyeti “bir kimsenin haksız olmasına rağmen kavmine yardımcı olması” (Ebû Dâvûd, Edeb, 112) şeklinde tanımlamış ve asabiyet davasının İslâm’ın ruhuna aykırı olduğunu söylemiştir (Müslim, İmare, 57). Bununla birlikte bir kimsenin haklı olduğu konularda kendi yakınlarına yardım etmesi, yerine göre vacip yerine göre müstehabtır.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    2
    2021-09-24T19:26:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Asabiyet kelimesinin sözlük anlamı; sarmak, kuşatmak ve yakınlarını korumada aşırı gitmek gibi anlamlara gelmektedir. Asabiyet kelimesinin terim anlamı ise; aralarında soy birliği veya başka sebeplerle yakınlık bulunanların, muhaliflerine karşı birlikte hareket etmelerini sağlayan dayanışma duygusu ve ruhu demektir.

    Asabiyet olgusuna cahiliye devrinde çok sık rastlanmaktadır. Asabiyetin siyasî ve hukukî alanlardaki otorite boşluğunu doldurmak, can, mal, ırz ve namus güvenliği sağlamak gibi olumlu tarafları yanında aile, aşiret, kabile ve benzeri toplulukların hak ve menfaatlerine tecavüzde bulunmak gibi olumsuz yönleri de vardır.

    Rasulullah (sav) asabiyet ruhunun İslam’a ters olduğunu belirtmiştir.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Asabiyet: Esas itibarıyla soy (nesep) Birliği’nde kaynaklandığından, aynı Soydan olanlar arasında organik yakınlik arttıkça asabiyet ve güçlenir, buna karşılık bu yakınlık aileden başlayarak aşirete, kabileye doğru yayıldıkça asabiyette zayıflardı

Cevapla