Aşı Orucu Bozar mı

Question

Aşı ve oruç sorusu

İşyerinde mecburi olarak tetanoz vs. Aşılar vuruluyoruz bu aşılar oruca mani midir?

Asi Orucu Bozar mi

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvasına göre tedavi amaçlı yapılan iğneler orucu bozmaz. Ancak gıda ve beslenme amacı taşıyan enjeksiyonlar, yani vitamin iğneleri ve serumlar orucu bozar.

Hanefi mezhebi açısından normalde vücuda dışarıdan bir şey girmesi orucu bozan bir durum olarak değerlendirilir. Fakat Diyanet, iğneleri ikiye ayırarak:

  1. Besleyici iğneler (vitamin, serum gibi)Orucu bozar.
  2. Tedavi amaçlı iğneler (aşılar, antibiyotik vb.)Orucu bozmaz.

Tetanoz ve diğer aşılar tedavi amaçlı olduğundan orucu bozmaz.

Eğer kişi aşının kendisini zorlayacağını düşünüyorsa veya oruçlu şekilde aşı olmanın yan etkilerini hissedebileceğini öngörüyorsa, iftardan sonra aşı olmayı tercih etmesi daha iyi olabilir. Ancak işyeri gibi zorunlu durumlarda aşının yaptırılması caizdir ve orucu bozmaz.

Diyanet fetvasına göre aşırı orucu bozmaz

Hanefi mezhebine göre Normalde iğne yapmak orucu bozar yalnız Diyanet bunu 2 kısmı ayırdı vitamin iğnesi vitamin serumu Bunlar bozar diyor
ilaç niyetine yapıldığı zaman ihtiyaçtan dolayı yapıldığı zaman zaruret sayıldığı için aşı yapılabilir Kısacası Tedavi amaçlı iğneler orucu bozmuyor

Aşı Orucu Bozar mı

İşyerinde mecburi olarak tetanoz vs. Aşılar vuruluyoruz bu aşılar oruca manimidir.

Diyanet fetvasına göre aşırı orucu bozmaz

Hanefi mezhebine göre Normalde iğne yapmak orucu bozar yalnız Diyanet bunu 2 kısmı ayırdı vitamin iğnesi vitamin serumu Bunlar bozar diyor
ilaç niyetine yapıldığı zaman ihtiyaçtan dolayı yapıldığı zaman zaruret sayıldığı için aşı yapılabilir Kısacası Tedavi amaçlı iğneler orucu bozmuyor

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 3 )

    1
    2021-03-30T06:21:58+03:00

    Hanefi mezhebine göre iğne orucu bozmaktadır.

    Diyanet İşleri Başkanlığı bu iğneyi iki kategoriye ayırmaktadır. Vitamin iğnesi orucu bozar. Fakat rahatsılıktan dolayı kullanılan vitamin içermeyen iğneler orucu bozmamaktadır.

  1. komutan
    0
    2023-06-09T11:10:56+03:00

    Aşı olmak, genel olarak orucu bozmaz. İslam dini, sağlık ve iyilik gibi değerlere büyük önem verir. Dolayısıyla, tıbbi tedavi veya aşı gibi sağlık önlemleri almak orucun geçersiz kılınmasına sebep değildir.

    Aşılar genellikle vücuda enjekte edilerek veya ağız yoluyla alınarak uygulanır. Bu durumda aşının vücuda girmesi, ağız veya buruna su kaçması gibi durumlarla eşit değildir. Aşılar, yiyecek veya içecek olarak kabul edilmez ve vücudun sağlık ve koruma amaçlı bir tedavi yöntemidir.

    Ancak, bazı aşılar vücuda besin maddeleri veya sıvı şeklinde girebilir. Örneğin, bazı aşılar içerdikleri adjuvan maddeler veya stabilizatörler nedeniyle yağ bazlı veya sıvı formda olabilir. Bu tür aşılar ağızdan alındığında veya kas içine enjekte edildiğinde, içerdikleri sıvı veya yağ nedeniyle orucu bozabilir. Bu durumda, oruçlu iken aşı olmanın, orucu geçersiz kılacağına dair görüşler bulunmaktadır.

    En iyi cevap
  2. Aşı orucu bozmaz. Aşı, vücuda dışarıdan bir madde girmesiyle gerçekleşse de, bu durum oruçluluk halini bozmaz çünkü aşı, orucun bozulmasına neden olan besin ya da içecek gibi bir madde değildir. Ayrıca aşı, genellikle beslenme amacı taşımadığı için orucu etkilemez. Ancak, oruç tutarken sağlıkla ilgili endişeleriniz varsa, bir uzmandan görüş almanızda fayda var.

Cevapla