Paylaş
Asiye isminin anlamı ve hikayesi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Asiye ismi Kuranda geçiyor mu?
Asiye isminin kurandaki anlamı
ASİYE:
Köken Arapça. 1- Mersin ağacı türünden ağaçlar. 2- Sütun, direk, kolon. 3-kederli, hüzünlü kadın. 4-İsyan eden, itaatsiz, başkaldıran, serkeş. 5- Allah’ın emrini yerine getirmeyen, günahkâr. 6- Haydut, şaki.
Firavun’un hanımının adı Asiye idi, Kur’ân-ı Kerim’de ve Peygamber (s.a.v.) Efendimizin hadis-i şeriflerinde methü senâ edilen hanımdır. Allah’a ve Peygamberine imânı sebebiyle Firavun’un ağır işkenceleri altında can vermiş fedakâr ve kuvvetli bir iman sahibi hanımdır. Yüce Allah bu hanımı mü’mine hanımlara örnek olarak göstermektedir. Tahrim sûresinin on birinci âyet-i celilesinde şöyle buyurulur:
“Allah, inananlara Firavun’un hanımı misal gösterdi. O: – Rabbim! Bana katında, cennette bir ev yap; beni Firavun’dan ve onun işinde çalışmaktan koru. Ve beni zalimler topluluğundan kurtar! Demişti.”
Firavun’un hanımı Asiye bintu Muzâhim, sandık içinde ırmağa atılmış olan Musa’yı alıp büyütmüş, Peygamber olduktan sonra da ona inanmış, Kocası Firavun’un işkencelerine rağmen imanından dönmemiştir. Sonunda Firavun onun el ve ayaklarını dört kazığa bağlatmış, göğsüne büyük bir kaya parçası koyarak yakıcı güneş altında bırakmıştı. Asiye o halde Allah’a yalvarıp niyaz etmiş ve Allah da onu istediği şekilde mükâfatlandırarak öylece ruhu kabzolun muştur
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde buyurdular:
“Dünya kadınlarının en faziletlisi dört hanımdır:
1-Meryem hatun. Hazreti Isa’nın annesi.
2- Asiye hatun. Firavun’un hanımı.
3-Hatice bintü Hüveyid. Resûlullah’ın zevcesi.
4- Fátima. Rasûl-ü Ekrem (s.a.v.)’in kızı.
Asiye ismini Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz yasaklamıştır. Anlamı sebebiyle isyankâr mana taşıdığı için kızlara ad olarak verilmesi mahzurludur fakat arapçada elif harfi ile başlayan ve yine Asiye olarak okunan Esiye değil, AYN harfi ile yazılan ve yine Asiye olarak yazılan isimdir yasaklanan
عاصيه yasaklanan isim Asiye
اسيا önerilen caiz isim Asiye
Maalesef ikisi Asiye olarak okunur.
BENZER KONULAR:
- İslamda yeni doğan çocuğa isim koyma adabı
- Çocuğa isim koymak
- Hayvana isim koymak caiz mi
- Bebeğe ikinci isim koymak
- İsim koyma merasimi
- Tümünü görüntüle.
Öyküleriyle Çocuk İsimleri Ansiklopedisi Ragıp Güzel Çelik Yayınevi
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
HZ. ASİYE KİMDİR?
Bu kadınlardan bazıları âyetlerde ibret almamız için bildirilirken, kimi isyan; kimisi iman etmesi sebebiyle zikredilmektedir. Peygamber hanımı olmasına rağmen Allah’ı inkâr eden Hz. Nuh ve Hz. Lut’un eşleri kötü hanımlara örnek verilirken, Hz. Âsiye de kocası Firavun’a rağmen iman edip, imanını muhafaza eden kadınlar arasında nakledilmiştir.
Kur’ân’da Hz. Âsiye “İmraetü Fir’avn” (Firavun’un karısı) diye geçmekte olup ismen bildirilmemektedir. Ancak Hz. Peygamber (sav) Firavun’un hanımının adının Âsiye olduğunu belirtmektedir.
Âsiye bint Müzahim, Allah’a inanan ve Allah’tan başka bir şeye ilahlık yakıştırmayan bir kadındır. Kur’ân’da Hz. Âsiye’nin Firavun’a karşı dik duruşu ve tutumu, imanını tüm baskılara rağmen terk etmeyişi, Hz. Musa’ya sahip çıkması, onu sarayda muhafaza etmesi ve onun getirdiği dîni kabul etmesi gibi özellikleri ön plana çıkarılmıştır.
Hz. Âsiye hakkında Kur’ân’da zikredilen özelliklerin yanında rivâyet kaynaklarında da onunla ilgili bilgilere ve övgülere yer verilmektedir. Erkeklerin dışında kemâle eren sınırlı sayıda kadınlar zümresine dâhil olduğunu ve cennetle müjdelenen dört kadından biri olduğunu hadîslerden öğrenmekteyiz.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
HZ. ASİYE’Yİ ÜSTÜN KILAN ÖZELLİKLERİ
Hz. Âsiye’nin Allah’a olan bağlılığı, kocası inkâr eden bir kimse olmasına rağmen ona karşı sabrı, Hz. Musa’ya anne şefkati göstermesi ve onu büyütmesi Hz. Âsiye’nin kişisel özellikleri arasındadır.
Firavun’un karısı Hz. Âsiye kişiliği, kulluğu, imanı ve itaatı örnek gösterilen kadınlardan olup Allah’a iman ederek yalnızca Allah’a sığınmış, Rabbi’nden yardım dilemiş ve isteklerini ancak O’na iletmiştir. Üstelik o, Firavun’un ilahlık iddiasını inkâr ederek Rabbi’ne yönelme yolunu seçmiştir.
Hz. Âsiye’nin müminlere örnek teşkil etmesi hususunda Kurtubi, iman eden kimselere Hz. Âsiye’nin itaat ve sebatına tutunması sebebiyle örnek olarak verildiği görüşünü benimsemektedir. Başka bir deyişle Hz. Âsiye’nin iman eden kimselere emsal teşkil etmesi, onun Hz. Musa’nın Rabbi ve Hz. Musa’yı kabul etmesi ile bunu hayatı boyunca sürdürmesi nedeniyledir.
Kur’ân’da Hz. Âsiye hakkında zikredilen övgüler hadîslere de yoğun bir şekilde yansımakta, Hz. Peygamber’in (sav) zaman zaman Hz. Âsiye’yi andığı bildirilmektedir. Mesela, Hz. Peygamber’in (sav), “Erkeklerden çoğu kemâle erdi, hâlbuki kadınlardan sadece Firavun’un karısı Âsiye ile İmrân’ın kızı Meryem’den başka hiç kimse kemâle ermemiştir.” hadîsi temel kaynaklarda yer almaktadır. Bu rivâyet, bir kadın olarak Hz. Âsiye ve Hz. Meryem’in üstünlüğünü ifade eder. Başka bir rivâyette, “’Âlemlerin kadınları arasında Hz. Meryem, Hz. Hatice, Hz. Fâtıma ve Hz. Âsiye’yi bilsen sana yeter.” buyrulmuştur. Örnek ve faziletli olma noktasında Hz. Âsiye’nin, Hz. Peygamber’in (sav) hanımı, kızı ve bir peygamber (Hz. İsa) annesi ile birlikte zikredildiği görülmektedir.
Hz. Âsiye’nin kişisel özellikleri yanında Allah’ın kendisine lütfedip verdiği birtakım özellikleri de kaynaklarca sabittir. Bunlar duasının bizzat Allah tarafından kabul edilmesi ve cennette bir ev ile müjdelenmesi şeklinde ifadelendirilebilir.