Aşura orucu nedir, ne zaman ve niçin tutulur?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Aşura orucu

AŞURA ORUCU NEDİR?

Aşura kelimesi on sayısı ile ilgili olan aşr ve aşırdan veya develerin götürülmesi ile ilgili ışır kökünden türetilmiş Arapça bir kelimedir.

Cahiliye döneminde Muharrem ayının onuncu gününe tekabül eden aşura günü oruç tutmak Araplar arasında adet haline gelmiş bir oruçtu. Muharrem’in 10. gecesi için bir sıfat olarak kullanılan âşûrâ mübalağa ve saygı ifade etmektedir.

Hz. Nûh’tan itibaren bütün Sâmî dinlerde mevcut olan ve Câhiliye Arapları arasında da Hz. İbrâhim’den beri önemli görülen ve oruç tutulan bir gündür.

Aşura orucunun Yahudilerden intikal etmiş bir ibadet olması da muhtemeldir. Bu orucu günahlarının kefareti ya da başlarına gelen bir kıtlıktan kurtulduktan sonra şükran için tutmuşlardır.

Aşura günü cahiliye Arapları işledikleri günahlardan ötürü oruç tutarak, hem Allah’a şükranlarını sunmuş, hem de o günü bayram olarak kutlamışlardır.

Aşura orucunun Kureyşliler tarafından bilinen bir ibadet olduğuna dair Hz. Aişe’den gelen rivayet delil olarak gösterilebilir.

Görüldüğü üzere Kur’an’da müminlere önerilen orucun cahiliye döneminde tutulmuştur. Kureyş kabilesinin çeşitli vesilelerle oruç tuttuğu, Aşure günü yememek, içmemek ve kadınlarla cinsel ilişkiden, çirkin söz ve kelam etmekten uzak durmak suretiyle oruç tutmuşlardır.

Cerir b. Abdillah el-Becelî’nin Halit b. Erta elKelbî ile münâferetinde kendilerinin bir ay oruç tutmuş olmalarıyla övündükleri, Nabiğa el-Ca’di’nin ve aynı şekilde Hz. Peygamber ve cahiliye Arapların/Kureyş’in Aşure günü oruç tuttukları ifade edilir.

BENZER KONULAR:

Cevapla