Aşure günü orucu sünnettir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Aşure orucu ile ilgili hadisler

Asure orucu ile ilgili hadisler

Âşûre Orucu sünnet nafile oruçlardandır

Muharrem Ayı’nın 10. günü oruç tutmak sünnettir.

Peygamber Efendimiz Muharrem Ayı’nın 9 ve Onuncu günü oruç tutardı

ya da 10. ve 11. günleri oruç tutardı.

aşure günü yani Muharrem’in onuncu günü oruç tutmak mekruhtur bir gün eklemek lazım

HADİS

Aişe (R) şöyle dedi:

“Cahiliyede Kureyş âşure günü oruç tutardı. Rasulullah (sav)’de âşure orucunu tutardı. Medine’ye geldiğinde de âşure orucunu tuttu ve ashabına onu emretti. Ramazan orucu farz kılınınca âşure günü oruç tutmayı terk etti. Bundan sonra dileyen onu tuttu, dileyen de tutmadı.”

Buhari 1859, Müslim 1125/113, Malik 1/299, Ebu Davud 2442, Tirmizi 753, Ahmed 6/162


Medine’de aşûre günü oruç tutan Peygamber efendimiz, Yahudilerin de oruç tuttuklarını gördü. Niye oruç tutuyorsunuz? diye sordu. Onlar da, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanından kurtardığı bir gündür, Musa bu günde oruç tuttuğu için dediler. Resulullah efendimiz de, Müslümanların bugün oruç tutmalarının sebebini anlatmak için, Ben Musa aleyhisselama sizden daha layıkım buyurdu. (Buhari, Müslim, Ebu Davud)

Peygamber efendimiz bir gün öğleye doğru buyurdu ki:
Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşûre günüdür. [Buhari, Müslim, Ebu Davud]

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-07T15:29:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Aşure günü orucu, İslam dininde sünnet olarak kabul edilen bir nafile oruçtur. Aşure günü, Muharrem ayının 9. ve 10. günlerini kapsayan bir dönemdir ve İslam’ın önemli günlerinden biridir. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bu günlerde oruç tuttuğu ve Müslümanlara da tutmayı tavsiye ettiği rivayet edilir.

    Aşure günü orucu, isteğe bağlı olarak tutulan bir nafile oruç olduğu için farz oruçlar (Ramazan orucu gibi) yerine geçmez. Ancak bu orucu tutmak, ekstra sevap kazanma fırsatı sunar ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) uyguladığı bir ibadet şeklidir.

    Aşure günü orucu dışında, Aşure gününde ayrıca aşure tatlısı yapmak, sadaka vermek, ibadetlerde bulunmak, dualar etmek ve hayır işleri yapmak da yaygın uygulamalardır. Bu gün, birlik ve dayanışma ruhunu pekiştirmek, sevgi, hoşgörü ve yardımlaşma değerlerini hatırlamak için önemli bir fırsattır.

    Her ne kadar Aşure günü orucu sünnet olarak kabul edilse de, tutmak veya tutmamak kişinin tercihine bağlıdır. Bu tür nafile oruçlar, Müslümanlara ekstra ibadet fırsatları sunar ve manevi hayatlarını güçlendirmek için değerlendirilebilir.

    En iyi cevap

Cevapla