Paylaş
Avcılık yapmak caiz midir
Question
Avlanmanın Hükmü
SORU: Ailem kalabalık olduğu için ayda ancak bir defa et alabiliyorum. Onlar için avcılık yapmam haram mı?
CEVAP: Hanefî fıkhına ait Dürrül Muhtar adlı kitapta avcılığı bir sanat haline getirmenin helâl olduğu yazılıdır. Sahih olan görüşe göre, iyi kazanç nevilerinin hepsi mübahlıkta eşittir. Avcılık, Kur’an, sünnet ve icma’a göre mubahtır. İnsanın avladığı -kuş olsun, diğer hayvanlar olsun- eti yenilen herşey, başkasına ait olmadığı sürece helâldir. Ancak o avın bir sahibi olursa, avcı bunu tanımasa dahi o avı avlamak caiz olmaz. Çünkü sahipli bir şeye sahiplenmek caiz değildir. Hatta bazı fa-kihlere göre bir insan bir mezbelede üzerinde İslâm yazısı olan bir para bulsa, onu dahi mülküne geçiremez. Onu bulan adam insanlara bildirmelidir. Sahibi bulununcaya kadar ilan etmeli, eğer buna rağmen sahibini bulmazsa onu fakirlere sadaka olarak dağıtmalıdır. Eğer kendisi muhtaç durumda ise, ancak o zaman bundan yararlanabilir.
Bir kişi sahrada toplanmış, bağlanmış bir yığın odun görse, onu alamaz, avda da durum böyledir. Avın helâl olması ve başkasına ait olmaması gerekmektedir.
Hanefî mezhebine göre eğer bir insanın güvercinleri olsa, onun güvercinlerine başkasına ait güvercinler katılsa, o kişinin o güvercinleri alması mubah olmaz. Onları sahiplerine iade etmesi gerekiyor.
Soru soran zatın, başkasına ait olan mezralarda avlanması, haramdır. Çünkü o başkasının malına izinsiz girmiştir. Ancak bu kuş ve hayvanların sahibinden izin almışsa o zaman durum değişir. Çünkü o zaman bu teberru sayılır ve avlanmak serbest olur. Ama bu adamın sahrada, çölde veya umumî bir merada avlanması caizdir.
Benzeri konular:
Cevapla