Paylaş
Avret Yerini Kaşımak Abdesti Bozar mı?
Question
Kaşımak abdesti bozar mı?
Avret yerini kaşımak hiçbir mezhebe göre ne normal namaz abdesti bozar, ne de gusül abdesti gerektirir. Yani ister bayanlar olsun, ister erkekler avret yerlerini kaşımaları sonucunda abdestleri bozulmaz. Bu konuda bütün mezhepler aynı görüşte olup, ittifak etmişlerdir.
Hanefi mezhebine göre; avret mahalline el sürmek abdesti bozmaz. El sürülen, ister kadının avret yerleri olsun, isterse erkeğin, farkı yoktur. Mücerred / soyut (yalnızca) el sürmekle abdest bozulmaz. Şafii mezhebine göre ise, bir erkek veya kadın, kendisinin veya başkasının ön veya arka avret yerini elinin içi ile tutsa, abdesti bozulur.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz; yukarıda da söylemiş olduğumuz gibi, avret yerini kaşımak normal namaz abdestini bozmaktadır.
CEVAP:
Avret yerini kaşımak abdesti bozmaz . Çünkü abdestin oranlarına sebep olan durumlar, İslam fıkhına göre belirli hallerdir. Genel olarak abdesti bozan durumları şunlardır:
- Önden veya arkadan bir şey çıkması (idrar, çürük, yel vb.).
- Cünüplük, hayız ve nifas hali (bunlar guslü gerektirir).
- Vücutta abdesti bozan bir akıntının meydana gelmesi (kan, irin vb.).
- Ağır bir uyku hali (bilinç kaybı anlamına gelen bir uyku).
- Bayılma, sarhoşluk veya akıl hastalığı gibi bilincin yolunu açan durumlar .
- Kadın ve erkeğin tenlerinin şehvetle dokunması (bazı mezheplere göre).
Avret yerini kaşımak bu miktarın biri olmadığı için abdesti bozmaz. Ancak elle avret yerine doğrudan dokunmak, bazı mezheplere göre abdesti bozar. Hanefi mezhebine göre avret yerine el ile dokunmak abdesti bozmazken, Şafii mezhebine göre şehvetsiz dahi olsa abdesti bozar.
Avret yeri kaşındığında ıslaklık, meni, mezi veya kan gibi bir şey çıkarsa , bu durumda abdest bozulur. Ama kuru bir şekilde sadece kaşıma işlemi yapmak abdesti bozmaz.
Daha detaylı bilgi için Diyanet İşleri Başkanlığı fetvalarına da başvurabilirsiniz.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
İslam’da avret yeri denilen mahrem bölgeleri kaşımak, abdesti bozmaz. Abdestin geçerliliği açısından avret bölgelerine dokunmak veya ovuşturmak abdesti etkilemez. Abdest, belli şartlara göre belirli organların yıkanması veya meshedilmesi (ellerin belirli yerlere temas etmesi) suretiyle alınan temizlik ibadetidir.
Kadının ve erkeğin kendi avret yerine ve cinsel organına mecbur olmadıkça dokunması ve bakması günah mı?
Kendi Avret Yerine Bakmak ve Dokunmak
Bakmak: İslam alimleri, kişinin kendi avret yerine bakmasını hoş karşılamışlardır. Özellikle hayanın zedeleyebileceği ve şehveti tetikleyebileceği sürekli ve gereksiz erişimin saklanması gerektiğini belirtmişlerdir. Ancak zorunlu hallerde (temizlik, tedavi vb.) görmek caizdir.
Dokunmak: Temizlik, istinca (tuvalet temizliği) ve gusül gibi zorunlu durumlar dışında mümkün olduğunca dokunmaktan kaçınılması tavsiye edilir. Ancak bu konuda kesin bir haram hükmü yoktur. Dokunmanın şehvet uyandırması hâlinde ise mekruh olabileceği söylenmiştir.
Mecbur olmadıkça bakmak ve dokunmak günah mı
Günah değil