Ayetel Kürsi ile ilgili bilgiler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

ÂYETÜ’L-KÜRSÎ

Ayetel Kursi ile ilgili bilgiler

آية الكرسي

Ayetel Kürsi hakkında bilgiler

Bakara süresinin tevhit akidesini anlatan 255. âyetidir.

Ayetel kürsi denmesinin nedeni nedir?

Kur’ân-Kerim’in ikinci sûresi olan Bakara sûresinin 255. âyeti fazileti ve önemi sebebiyle özel bir adla anılır. Bu âyete içinde geçen “kürsi” kelimesinden dolayı “Âyetü’l-kürsi” (kürsî âyeti) denir. “Kur’an’ın en faziletli âyeti”, “tevhit âyeti” ve “koruyucu âyet” olarak da bilinir. İslam âlimlerine göre âyete adını veren “kürsî” kelimesi arş, ilahî ilim, ilahî saltanat, hâkimiyet ve kudret, Allah’ın sıfatlarının tecellisi olarak ilahî emirlerin ortaya çıktığı yer gibi anlamlara sahiptir (geniş bilgi için bk. KÜRSÎ).

Ayetel kürsi’nin ana konusu nedir neden bahseder?

On cümleden oluşan Ayetü’l-kürsi’de Allah Teâlâ’nın birliği, hay (daima diri) ve kayyûm (her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, bütün kâinatı idare eden) olduğu, uyuklama ve dalgınlık gibi beşerî sıfatlardan münezzeh olup kâinatı kendi tasarrufunda bulundurduğu anlatılmaktadır. Aynı şekilde O’nun izni olmadan kimsenin şefaat edemeyeceği, bilgisinin ezel ve ebedi kuşattığı, kudretinin yeryüzünü ve gökleri kapladığı ve zatının çok yüce olduğu bildirilerek tevhit inancının esasları açık bir şekilde ifade edilmektedir.

Ayetel kürsi’nin fazileti ve esrarı

Âyetü’l-kürsi’nin fazileti hakkında birçok hadis vardır. Hz. Peygamber onun mânası itibariyle en büyük âyet (Müslim, “Salâtü’l-müsâfirîn”, 258; Ebû Dâvûd, “Hurûf”, 1) ve Kur’ân-ı Kerim âyetlerinin efendisi olduğunu (Tirmizi, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 2) bildirmiştir. Bazı hadislere göre Allah’ın en yüce ismi (ism-i âzam) bu âyetin içindedir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VI, 461). Farz namazların arkasından bu âyeti okuyanın diğer namaza kadar Allah’ın korumasında bulunacağı, öldüğü zaman cennete gireceği (Ahmed b. Hüseyin el-Beyhaki, el-Câmi’ li-Şu’abi’l-îmân, IV, 56-57); yatağına girerken onu okuyan kimseyi Allah’ın koruyacağı ve şeytanın ona yaklaşamayacağı (Buhârî, “Vekâlet”, 10) yine hadislerde ifade edilmiştir. Bu sebeple müslümanlar namazların sonundaki tesbihattan önce Âyetü’l- kürsî’yi okurlar.

İslam âlimleri sadece bu âyeti yorumlamak için “Tefsîru âyeti’l-kürsî” adını taşıyan müstakil eserler yazmışlardır.

BENZER KONULAR:

Ayetel kürsi türkçe okunuşu ve anlamı fazileti

Ayetel kürsi ne demek? Ayetü’l-kürsi arapçası ve anlamı

Answer ( 1 )

    1
    2023-11-26T18:26:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ayetel Kürsi, Kur’an-ı Kerim’in Bakara Suresi’nin 255. ayetidir. Bu ayet, Allah’ın sıfatları ve kudret ve hâkimiyeti hakkında önemli bilgiler içermektedir.

    Ayetel Kürsi’nin Arapça okunuşu şu şekildedir:

    ٱللَّهُ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلْحَىُّ ٱلْقَيُّومُ ۚ لَا تَأْخُذُهُۥ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ ۚ لَهُۥ مَا فِى ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَمَا فِى ٱلْأَرْضِ ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشْفَعُ عِنْدَهُۥٓ إِلَّا بِإِذْنِهِۦ ۚ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىْءٍ مِّنْ عِلْمِهِۦٓ إِلَّا بِمَا شَآءَ ۚ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضَ ۚ وَلَا يَئُودُهُۥ حِفْظُهُمَا ۚ وَهُوَ ٱلْعَلِىُّ ٱلْعَظِيمُ

    Ayetel Kürsi’nin Türkçe meali şu şekildedir:

    Allah, kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. İzni olmaksızın O’nun huzurunda kim şefaat edebilir? O’nun önlerinde ve arkalarında ne varsa bilir. O’nun ilminden hiçbir şeyi -dilediği hariç- kimse kuşatamaz. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri kaplamıştır. Onların korunması O’na güç gelmez. O, yücedir, büyüktür.

    Ayetel Kürsi’nin faziletleri ile ilgili olarak birçok hadis rivayet edilmiştir. Bu hadislerden bazıları şunlardır:

    **Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Her kim Ayetel Kürsi’yi her gece yatmadan önce okursa, Allah onu ve ailesini o gecenin tüm şerrinden korur.” (Tirmizi, Sevabu’l Kur’an, 20)
    **Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim Ayetel Kürsi’yi sabah namazından sonra okursa, o gün akşama kadar hiçbir şey ona zarar veremez. Kim de onu akşam namazından sonra okursa, o gece hiçbir şey ona zarar veremez.” (Tirmizi, Sevabu’l Kur’an, 20)
    **Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Ayetel Kürsi, Kur’an’ın en büyük ayetidir. Onu okuyan kimseye, Allah tarafından yetmiş bin melek görevlendirilir. Bunlar, kıyamet gününe kadar onun için istiğfar ederler.” (Ebu Davud, Salat, 360)
    Ayetel Kürsi, Müslümanlar tarafından çok önemli bir ayet olarak kabul edilmektedir. Bu ayet, her gün okunması ve tefekkür edilmesi tavsiye edilen bir ayettir.

    En iyi cevap

Cevapla