Paylaş
Ayetel kürsiden çıkarılacak mesajlar
Question
AYETÜ’L-KÜRSÎ’DEN DERSLER
AYETÜ’L-KÜRSÎ’DEN ÖĞRENDİĞİMİZ HAKİKATLER
Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Ayetü’l-Kürsî adıyla bildiğimiz muhteşem bir ayet vardır. Bu ayette Rabbimiz kendini bizlere veciz bir şekilde tanıtmıştır. Esmâ-i Hüsnâ’sından örnekler vermiştir. Peygamberimiz (s.a.s.) de, “Namazın ardından Ayetü’l-kürsî’yi okuyan kimse, sonraki namaza kadar Allah’ın himayesi altındadır.” buyurarak bizlere bu ayeti okumamızı tavsiye etmiştir.
Rabbimizin Ayetü’l-kürsî’de bizlere öğrettiği ilk hakikat Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığıdır. Hepimiz, Allah’ın kuluyuz. Hepimiz, O’nun kudreti karşısında aciziz. Hepimiz O’nun yardımına, rahmetine, affına muhtacız. Dünyanın türlü meşakkatleri karşısında el açıp aman dileyebileceğimiz, yegâne sığınağımız, dayanağımız O’dur. Bize düşen, Rabbimize hakkıyla kul olmaktır. Kur’an’ın ve Peygamberimizin gösterdiği sırât-ı müstakîmden, dosdoğru yoldan ayrılmamaktır.
Rabbimiz, her daim diridir, bâkidir. Hayatı veren de alan da O’dur. Her şeyin varlığı O’na bağlıdır. Bize düşen, dünyanın fani, hayatın bir emanet olduğu bilinciyle yaşamaktır.
Allah, yaratılmışlara özgü niteliklerden uzaktır. O, her anımıza, her davranışımıza hâkimdir. Bize düşen, Rabbimizin bizlere şah damarımızdan daha yakın olduğunu aklımızdan çıkarmamaktır.
Kâinatta var olan her şey Allah’a aittir. Mülk O’nundur, Hüküm O’nundur. Nimet O’nundur. Varlık da yokluk da, darlık da bolluk da O’ndandır. Bize düşen, her durumda zikreden bir dile, şükreden bir kalbe, tefekkür eden bir zihne sahip olabilmektir.
Rabbimizin izni olmadan hiç kimsenin bize ne faydası olabilir ne de zararı dokunabilir. Allah katında bizi değerli kılan, O’na olan imanımızdır, teslimiyetimizdir, sadakatimizdir, sâlih amellerimizdir. Bize düşen, Rabbimizle aramızdaki iman ahdimizi korumaktır. O’nun rızasına sadece salih amellerimizi, tövbe ve niyazlarımızı vesile kılmaktır.
Ayetü’l-kürsî’nin bizlere öğrettiği bir hakikat de Rabbimize hiçbir şeyin saklı, gizli kalmayacağı gerçeğidir. O, dilimizden dökülen her bir sözü, gönlümüzden geçen her bir duyguyu, zihnimizdeki her bir düşünceyi bilir. Bize düşen, bütün var lığımızla kötülükten sakınmaktır. Elimizi, dilimizi, zihnimi zi, gönlümüzü iyiliğin merkezi ve hizmetkârı kılabilmektir.
Rabbimiz, ilmin ve hakikatin yegâne kaynağıdır. O bildirmezse biz bilemeyiz. O duyurmazsa biz duyamayız. O söyletmezse biz söyleyemeyiz. O göstermezse biz göremeyiz. Bize düşen, her daim hakkın yanında yer almaktır. Hakikatin tercümanı olmaktır. Gücümüz nispetinde hak ve haki katin önündeki engelleri kaldırmaktır. Kendisini iyi niyetli gibi gösterip insanları aldatanlara karşı uyanık olmaktır.
Rabbimizin kudreti, yüceliği, azameti ve ilmi, her şeyi kuşatmıştır. O hiçbir zafiyete düşmeden her şeyi yönetendir. Bize düşen, kulluğu ve ibadeti yalnızca Âlemlerin Rabbine has kılmaktır. Kula kulluk etmemektir. Zira her türlü yücelik ve üstünlük Allah’a mahsustur. Bizler bu gerçeği namazlarımızın her rek’atında dile getiririz. Rükûlarımızda secdelerimizde yani “Şanı yüce olan Rabbim! Her türlü noksanlıktan uzaksın.” diyerek Rabbimizi yüceltiriz.
Sevgili Gençler geliniz, Ayetü’l-kürsî’nin bu derin anlamlarını yeniden tefekkür edelim. Her gün okuduğumuz Aye tü’l-kürsî, Rabbimizle aramızdaki iman ahdimizin sözlü bir ifadesi olsun. Kötülüklere karşı kalkan kıldığımız namazlarımızın akabinde okuduğumuz bu ayet, bizleri kötülerin şerrinden, bela ve musibetlerden korusun. Rabbimiz, bizleri Ayetü’l-kürsî’nin hakikatlerinden, Yüce Kitabımızın ilkele rinden bir an olsun ayırmasın.
Diyanet
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Ayetel Kürsi diye bilinen ayet Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresinde geçmektedir. Ayetel Kürsi’de bizler için çok büyük hikmet bulunmaktadır. Ayetel Kürsi de geçen ilk ifade Allah’tan başka ilah olmadığıdır. İkinci olarak Rabbimiz biz kullar gibi değil her daim hay ve diridir. Başlangıcı olmadığı gibi bir sonu da yoktur. Yine Ayetel Kürsi’den öğrenmiş olduğumuz bir başka hakikat ve gerçekte; Rabbimizin izni olmadan hiç kimsenin bize ne faydası olabilir ne de zararı dokunabilir. Allah katında bizi değerli kılan, O’na olan imanımızdır, teslimiyetimizdir, sadakatimizdir, sâlih amellerimizdir.