Baba ile ilgili kısa hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Baba hakkında kısa hadisler

Baba ile ilgili kisa hadisler

47 – Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor; Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): “Her çocuk fıtrat üzerine doğar” buyurdu ve sonra da “Şu ayeti okuyun” dedi: “Allah’ın yaratılışta verdiği fıtrat…” (Rum; 30). Sonra Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) sözünü şöyle tamamladı: “Çocuğu anne ve babası Yahudileştirir veya Hıristiyanlaştırır veya Mecusileştirir. Tıpkı hayvanın doğurunca, azaları tam olarak yavru doğurması gibi. Siz kesmezden önce, kulağı kesik olarak doğmuş hayvana rastlar mısınız?” Dinleyenler: “Ey Allah’ın Resûlu, küçükken ölenler hakkında ne dersiniz (cennetlik mi, cehennemlik mi?) diye sordular. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şu cevabı verdi: “(Yaşasalardı) nasıl bir amel işleyeceklerdi Allah daha iyi bilir.”
Buhârî, Cenâiz 80, 93; Müslim, Kader 22, (2658); Muvatta, Cenâiz. 52, (1, 241); Tirmizî, Kader 5, (2139); Ebu Dâvud, Sünnet 18, (4714)

Bir başka rivayette: “Doğan hiçbir çocuk yoktur ki, konuşmaya başlayıncaya kadar şu din üzere olmasın” buyurulmuştur.

159 – İbnu Amr (radıyallahu anh) anlatıyor: “Bir adam, cihada iştirak etmek için Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’den izin istedi. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): “Annen baban sağlar mı?” diye sordu. Adam: “Evet” deyince: “Onlara (hizmet de cihad sayılır), sen onlara hizmet ederek cihad yap” buyurdu.
Buhârî, Cihâd 138, Edeb 3; Müslim, Birr 5, (2539); Ebu Dâvud, Cihad, 33, (2529); Nesâî, Cihad 5; Tirmizî, Cihad 2, (1671).

İbnu Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: “Nikâhım altında bir kadın vardı ve onu seviyordum da. Babam Ömer ise, onu sevmiyordu. Bana: “Boşa onu” dedi. Ben itiraz ettim ve boşamadım. Babam Ömer (radıyallahu anh) Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’e gelerek durumu arzetti. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bana: “Boşa onu” dedi.
Ebu Dâvud, edeb 129, (5138); Tirmizî, Talâk 13, (1189). Tirmizî hadisin sahih olduğunu da belirtti.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da babalar hakkında birkaç kısa hadis:

    1. Hz.Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Cennet annenin ayaklarının altındadır, babana hürmet etmek de salih amellerdendir” (Sünen İbn Mace). Bu hadis, salih bir insan olmanın ayrılmaz bir parçası olarak babaya hürmet ve hürmet göstermenin önemini vurgulamaktadır.
    2. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Burnu toprağa sürtülsün, burnu toprağa sürtülsün, burnu toprağa sürtülsün” buyurmuştur. “Kim ey Allah’ın Resulü?” diye soruldu. “Anne babası veya onlardan biri onun yanında ihtiyarlık çağına gelip de (onlara hizmet ederek) cennete girmeyen kimsedir” diye cevap verdi (Sahih Müslim). Bu hadis, özellikle yaşlılık çağına geldiklerinde anne babaya hizmet etmenin ve onlarla ilgilenmenin cennete erişmenin bir aracı olarak önemini vurgulamaktadır.
    3. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Küçüğüne merhamet etmeyen, büyüğüne hürmet etmeyen bizden değildir” (Sünen-i Tirmizî). Bu hadis babalardan özel olarak bahsetmemekle birlikte, babalar da dahil olmak üzere yaşlılara karşı saygı ve nezaket gösterilmesinin önemini vurgulamaktadır.
    4. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Geceleyin kalkıp çocuğunu doyuran, sonra eşini uyandıran ve birlikte namaz kılan kimseye Allah rahmet eylesin. Kabul etmezlerse yüzlerine su serper.” ” (Sünen Ebu Davud). Bu hadis, anne-baba sorumluluklarını yerine getirmenin önemini vurgulasa da dolaylı olarak babanın çocuklarına bakma ve onları büyütmedeki rolünü vurgulamaktadır.

    Bu kısa hadisler, İslam’da anne babaya ve anne babaya gösterilmesi gereken saygı, özen ve merhameti vurgulamaktadır. Ebeveyn sorumluluklarını yerine getirmenin ve çocuklara karşı nezaket göstermenin öneminin yanı sıra, kişinin babasını onurlandırmanın ve ona hizmet etmenin önemini vurguluyorlar. İslam, güçlü ve sevgi dolu aile bağlarının sürdürülmesine güçlü bir vurgu yapar ve babalar, çocuklarının yetiştirilmesinde ve refahında hayati bir rol oynar.

    En iyi cevap

Cevapla