Baba nikah şahidi olur mu

Question

Anne baba nikah şahidi olur mu?

Baba nikah sahidi olur mu

Şahitler ve veli evlilik akdinin iki rüknüdürler.

Hanbelilere göre: Evliliğin beş şartı vardır:

1- Karı-kocanın belirlenmesi: Çünkü nikâh karşılığı olan bir akittir. Alışveriş te satılan şeyin belirlenmesi gibidir. Zaten nikâhta kasdolunan belirlemedir, onsuz nikâh sahih olmaz. Siga’nın “nikâh veya evlendirme” (tezvic) sözüyle yapılması şarttır. Şafiilere muhalif olarak Malikflerin de dediği gibi kabul esnasında: “Kabul ettim” veya “razı oldum” demesi yeterlidir.” Nikâhını veya evliliğini kabul ettim” demesi şart değildir. Kabulün icaptan önce olması sahih değildir. Hemen söylenmesi şarttır. Örfe göre kesintiye uğradığı anlamına gelebilecek bir şekilde meşgul olmaları veya birbirlerinden ayrılmalar sonucu icaptan sonra kabul gecikirse evlilik sahih değildir. Lafzin Arapça olması şart değildir. Nikahlama veya evlenme sözleriyle kabul ve icabın yerine getirilmesi şartıyla Arapça konuşamayan kimse Arapça dışında bir dille söyleyebilir. Nikâh yazı veya işaretle yapılamaz. Sadece dilsiz olanın anlaşılır işaretiyle sahih olur.

2- Karı-koca ya da onları temsil eden kişilerin istek ve rızasının bulunması.

Razı olmazlarsa nikâh sahih olmaz. Zorlama altında bulunanın nikâhı sahih değildir.

3- Veli: Velisiz nikâh sahih olmaz.

4- Şahitlik: Nikah ancak erkek, baliğ, akıllı ve adil iki kişinin şahitliğiyle sahih olur. Şahitlerin konuşan, işiten ve Müslüman kişiler olmalan, kâfir ve sağır olma malan gerekir. Kör olanın, eşlerin düşmanlarının şahitliği de sahihtir. Eşlerin ya kin akrabalarından olmamalan şarttir. Karı veya kocanın babasının ya da çocuklarının şahitliği sahih değildir.

5- Karı-kocanın ya da birinin nesep (soy), emzirme veya evlilik akrabalığı (sıhriyet) gibi mahremiyet engellerinden uzak olmaları. Ya da erkeğin Müslüman, kadının ise mecusi vb. olması durumlarında olduğu gibi din farklılığı bulunmaması. Ya da kadının iddet hâlinde veya benzeri bir durumda meselâ, birinin hac ya da umre dolayısıyla ihramda olmaması.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    2
    2022-01-26T15:21:01+03:00

    Anne ve babanın nikah şahitliği konusunda özet bilgi

    Anne babalar çocuklarının Dini nikahın da nikah şahidi olabilirler Hanefi ve şafi mezhebine göre caizdir lakin evlendikten sonra boşanma olduğunda islami mahkeme onları şahit olarak kabul etmez çünkü taraf tutabilirler.

    Babanın ve annenin kızına veya oğluna nikah şahitliği caizdir fakat daha sonuna boşanma sırasında ben oğlumun veya kızımın nikah şahidiydim dese de seri mahkeme onları şahitliğini kabul etmez.

    En iyi cevap

Cevapla