Paylaş
Baba vasiyetini yerine getirmemek günah mıdır
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Baba vasiyetini yerine getirmemek
Babam vefat edince cenazeme hiç kimseyi cağırmayın sela vermeyin sadece tabutu taşıyacak kadar kişi olsun onlarla camide mezarlıktaki görevinizi yapın bu benim vasiyetim diyor bunu ben yerine getirmezsem ne olur çünkü ağır bir yük ve neden böyle söylediğine anlam veremiyorum
Cevap:
Vasiyet Nedir? Vasiyetin Hükmü Nedir?
Vasiyet ölümden sonraya bağlı olmak üzere teberru yoluyla bir malı bir şahsa temlik etmek, bırakmaktır. . Bir kişi, mal ve haklarının en fazla üçte biri üzerinde ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir, geriye kalan üçte iki varisler namına korunmuş hissedir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), malının yarısını vasiyet etmek isteyen bir sahâbîye üçte birini vasiyet etmesini söylemiş, hatta bunun bile çok olacağını beyan etmiştir (Buhârî, Vesâyâ 3). Malın üçte birinden azının vasiyet edilmesi müstehaptır. Varisler fakir ise vasiyet etmemek daha faziletlidir. Terekenin üçte birinden daha fazla olan veya varislerden herhangi biri lehine yapılacak vasiyet ise, diğer varislerin iznine bağlı olarak geçerlidir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 376-377). Zira vârise vasiyet caiz değildir. Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadislerinde; “Allah Teâla her hak sahibine hakkını vermiştir. Bu sebeple, vârise (vârislerden biri lehine) vasiyet yoktur.” (Tirmizî, Vesâyâ, 5; Ebû Dâvud, Vesâyâ, 6) buyurmuşlardır.
Bu genel hükümlere bağlı olarak: Kul hakkı olan borçların ve Allah hakkı kapsamında ele alınan oruç fidyesi, zekat, keffaret gibi malî yükümlülüklerin ödenmesini vasiyet etmek vaciptir. Mirastan pay alamayan fakir akrabalara vasiyette bulunmak müstehaptır. Yabancılardan ve akrabalardan zengin olanlara vasiyette bulunmak mubahtır. Masiyet ve günah ile meşgul olan kişiye vasiyet ise mekruhtur (İbn Abidin, Reddü’l-muhtâr, X, 336).
Benzer Konular:
Answers ( 5 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Babanın vasiyetini yerine getirmemek
ölmeden önce babanın hayır dediği şeyi öldükten sonra yapmaya çalışan abimin günahı nedir.
babamın defalardır hayır dediği çünkü abimin daha önceden denediği bir işte başarısız olup borçlandığı için bu sefer kabul etmedi. ve babam ölünce şimdi buna annemi zorluyor diğer herkes karşı geliyor ama annemin zor zamanlar için onda emenat ettiğ para var onunla almayı düşünüyor ve parayıda vermiyor bunda günahı ne…
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Eğer sürekli bir işte başarısız oluyor ise bu kişi baba sözünü dinlemesi gerekir. Zorla anneden bu parayı almaması gerekir. Abinize söz dinleme konusunda birileri var ise abiniz ile konuşup bu işten vazgeçirmesi gerektirmektedir. Eğer başarısız olunacağı biliniyor ise.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Baba Vasiyetini yerine getirmemek
Merhabalar,
2017 yılında annemi 2021 yılında da babamı kaybettim. Babam da hep ben öldükten sonra evimi dağıtmayın, eşyaları kimseye vermeyin bu evi kapatmayın bu benim size vasiyetimdi derdi. Şuan bizde o eve gidip gelemiyoruz uzaktayız. Babamın bu vasiyetinin geçerliliği nedir dinen? Yanlış bir şey de yapmak istemiyorum
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sağlığında kendisini belirli bir kimsenin yıkamasını, cenaze namazını kıldırmasını ve defnetmesini yahut da belirli bir yere defnedilmesini vasiyet eden kişinin, bu vasiyeti bağlayıcı değildir. Ancak, ölünün yakınları, dilerlerse bu vasiyeti yerine getirebilirler (el-Fetâva’l-Hindiye, I, 179).
Eşyaları bir yere vermeyin veya bu evi kapatmayın şeklindeki vasiyetler de yukarıda belirtilen fetva mukabilindendir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Baba Vasiyeti
Babam öldükten sonra benim doğmamış çocuğumun da kuran kursuna verilip hoca olmasını vasiyet etti bunu yerine getirmek zorunda mıyım ya da getirmezsem ne olur ?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dinine göre, bir kişinin ölümünden sonra bıraktığı vasiyeti yerine getirmemek günah olarak kabul edilmez. Vasiyet, kişinin malvarlığı veya diğer konularda ölümünden sonra gerçekleşmesini istediği isteklerini ifade eder. İslam hukukunda vasiyetlerin belirli kurallara uygun olarak yapılması ve geçerli olması gerekmektedir.
Ancak, bir vasiyetin yerine getirilmemesi durumu kompleks olabilir ve çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Örneğin, vasiyetin İslam hukukuna veya yerel kanunlara aykırı olması, vasiyetin geçersiz kabul edilmesine yol açabilir. Ayrıca, vasiyetin yerine getirilmesi, diğer ahlaki veya hukuki sorunlara yol açacaksa veya aile fertlerinin haklarını ihlal edecekse, bu durumda vasiyetin tamamen veya kısmen yerine getirilmemesi mümkün olabilir.
Bu nedenle, bir vasiyetin yerine getirilmemesi durumu her zaman kesin bir günah olarak kabul edilmez. Ancak vasiyetin geçerli ve ahlaki sınırlar içinde olduğu durumlarda, vasiyetin yerine getirilmemesi, ahlaki sorumlulukları ihlal etmek ve aile içinde huzursuzluğa neden olabileceği için genellikle olumsuz bir durumdur. Aile fertleri, vasiyetin hükümlerine uygun olarak hareket etmeli ve ahlaki değerlere bağlı kalarak adil bir şekilde davranmalıdır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bu vasiyeti yerine getirmek farz değildir. Fakat yerine getirir iseniz güzel olanı yapmış olursunuz. Ama dediğim gibi zorunluluk durumu yoktur bu vasiyette