Paylaş
Babama nefretimi dizginleyemiyorum
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Selamun aleyküm. Ben 23 yaşında bir kızım. Babam benim karakterime tamamıyla ters biri ve çoğu zaman ondan utanıyorum. Her zaman her şeyin doğrusunu kendisi bildiğine inanan, ağzından gıybet, küfür düşmeyen, yalan batağında olup da sürekli ben hiç yalan söylemem gibi kendini öven megaloman biri. Ben bu tarz insanlara asla katlanamazken belli ki Allah beni kendi babamla sınamış. Mesela açık kadınlardan iğrendiğini vs söylüyor ama ben çoğu kez kendi gözlerimle nasıl iştahla kadın vücuduna baktığına şahit oldum. Bir de işte böyle sürekli yalanlar söyleyip ben hiç yalan söylemiyorum diye geziniyor. Ben yapım gereği sevmediğim insana seviyormuş gibi davranamıyorum ve babam bana çok düşkün, sürekli onunla gezmemi onunla vakit geçirmemi istiyor ama ben her seferinde ondan daha da utanıyor daha da tiksiniyorum. Ben ne yapayım?
Aleyküm selam. Öncelikle dünyada bulunan hiçbir insanın mükemmel olmadığını kendinizin de babanızın da mükemmel olmadığını kabullenmeniz gerekiyor. İnsanoğlu bende dahil hatalar ve günahlara çok rahat düşebilen ve sürekli diğer insanlar tarafından desteğe muhtaç olan bir varlıktır. Siz babanızın iki üç hatasını sayıp ondan tiksindiginizi belirttiniz belki yarın da sizin kocanız ya da çocuğunuz bu siteye girip sizin iki üç hatanızı yazıp sizden tiksindigini söyleyecek çünkü sonuç olarak sizde mükemmel değilsiniz değil mi?
İnsan melek değildir hata yapar. Özellikle şu an ahir zamanında etkisi ile sabah oruç tutup gece içki içen. Namaz kıldıktan sonra sigara yakan caminin içinde gıybet eden beş vakit namaz kılıp dolandırıcılık yapan camide milletin ayakkabısını telefonunu çalan o kadar çeşit insan varki Hepsi hatadır günahtır ancak bize düşen de bunlarla savaşmaktır.
Babanız düzgün değilse siz düzgün olun. Hareketleriniz ile ona örnek olun. Yanlışını düzeltin. Gidip yanlışını direkt yüzüne vurup kalbini kırmadan örneğin hikaye anlatın şu adam kadınlardan tiksindigini söylüyor ama açık kadınlara bakmaktan da kendini alıkoyamıyor ne büyük hata yapıyor değil mi baba? Diye soru sorarak onun yaptıgının hata olduğunu ve düzelmesini sağlamaya çalışın.
Sonuç olarak babadır sizin ekmeginizi veriyor. Baba duası anne duası ve onların rızası en en en önemli dua ve rızalardandır. Ben şu yazıyı okurken acaba babası bu yazıyı okusa bir daha bu kızın yüzüne bakar mı diye düşündüm. Şu yazıyı okuyup ahirette ben kızımdan razı değilim hakkımı helal etmiyorum dese ne yaparsınız merak ediyorum.
İnsan yaşlandıkça aksi oluyor biraz. Ayrıca kendi doğruların yanlış olsa dahi asla değiştirmek istemiyor. Yaşlılığın en kötü özelliklerinden birisi galiba budur. Benim babam ben 12 yaşındayken bizi terk etti. Kendisinin hiçbir huyunu aynen sizin gibi beğenmem. Ama kaderi böyleymiş Allah ondan razı olsun inşallah Allah onu affeder diye duamıda eder. Allah’ın yarattığı bir insandan tiksinmek heleki bizi terk etmiş olsa bile asla onay verilecek bir şey değildir.
Doğruyu buldurmaya çalışın doğruyu bulamazsa bile Allah’a yöneltmeye çalışın. Allah’ı bulan herşeyi bulur Allah’ı kaybeden ziyandadır. Sizinle zaman geçirmek istemesi en doğal hakkı babanızı geçiştirmeyin hatta siz üzerine gidin. Allah sizin aracılığız ile babanızı doğru yola çekmek istiyor belki kimse bilemez bunu.
Allah yardımcınız olsun
Babanız görse size hakkını helal eder mi merak ediyorum demişsiniz. Ben sizden çözüm istedim yargılanmak değil. Yüzüne karşı da ondan utanıyormuş gibi bir tavrım yoktur. Aşırı duygusal yaklaşıp beni biraz zan altında bırakmışsınız ama yaşamayan bilemez. Gelip de o zaman kimsenin kötü huyunu söylemeden sizden nasıl yardım isteyelim? İsmim belli değil kim olduğum belli değil, babamın hiç değil. O zaman size kalırsa kimse kimsenin sorununu söyleyip burdan yardım istemesin mi hakkını helal etmez diye?
Dünya sınav dünyası bu dünyayada sorunların çoğu çözmek için değil katlanmak içindir. Her sorun çözülecek diye bir şey yoktur. Değişecek şeyler vardır değişmeyecek şeyler vardır. Değişecek şeyler için uğraşır Allah’a havale edersiniz değişmeyecek şeyler için uğraşmak ise boşa kürek çekmektir. Üstte yazdığım şeyleri tekrar okumanızı rica ediyorum 2 3 kelimeye takılıp metni çöpe atmayın. Yaşlılık hali insan yaşını aldıkça aksi oluyor huylarını değiştirmek istemiyor sizin uğraşınız ile değişbilecek şeyler varsa değiştirin yoksa yapacak bir şey yok öyle kabul edeceksiniz ya da kabul etmeyip ömür boyu kavga Edip kendi kendinizi yeyip bitireceksiniz.
Siz babanızın kötü huylarını anlatıp onu eleştirip onu yerdiniz bende size düşmeyen kalkmayan bir Allah’tır yarın sizde aynı duruma düşebilirsiniz demek istedim. Buna çağ farkı diyoruz ve büyük bir olasılıkla çocuklarınızda sizin bir çok huyunuzu beğenmeyebilir.
Çözüm istediğinizi söylüyorsunuz da ortada dini bir sorunun dini bir çözümü yokki siz babanızla özel hayatınızı anlatıp babam kötü dayanamıyorum yazmışsınız. Babanıza isyan etmeyin suyuna gidin düzeltmeye çalışın Allah yardım etsin demekten başka ne diyelim güzel kardeşim. Ben sizin sınavınıza sınav değil demiyorum babanız kötü değil iyi de demiyorum. Yapacak bir şey yok yani sınav bu. Bakın size ne yazdım 12 yaşından beri babam hayatta ama bizi terk etti. Ne yapayım kendimimi keseyim adamın kendi hayatı kendi huyu kendi kararları ne yapabilirim yani? Konuştuğumuz zaman baba namazını kıl kuranını oku kredi kartı kullanma diyorum ama cüzdanı kredi kartı dolu ne yapayım alıp cüzdanını mı yakayım. Çözüm varsa çözersiniz yoksa kendinizi yıpratmayın ben sadece bunu söylemek istedim amacım sizi kırmak fln değil.
Annemiz babamız kızımız oğlumuz torunumuz amca hala teyze dayı arkadaş dost kardeş bunların hepsi ile sınanacağız kardeşim. Dünyada emin olun kafanıza göre bir insan bulamazsınız her insanın garip hareketleri vardır zorunuza da gitse hoşunuza da gitse bu durum böyledir. Sizce babanız sizin her huyunuzu beğeniyor mu? Gidip bir sorun bakalım baba kötü huyum var mı ne düşünüyorsun bu konu hakkında diye. (baba yüreği büyük ihtimal olsa bile söyleyemez)
Ben konuya daha fazla yazmayayım başka bir hocamızın dini bir çözümü varsa yazsın Allah’a emanet olun
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Babanıza karşı hissettiğiniz nefret duygusu zorlu bir durum olabilir ve bu tür duygularla başa çıkmak zor olabilir. İslam’da aile ilişkileri, saygı, sevgi ve merhamet üzerine kurulu olmalıdır. Bu nedenle, nefret duygularınızı dizginlemeye çalışmanız, daha sağlıklı ve huzurlu bir ilişki kurmanız açısından önemlidir.
İşte nefret duygularıyla başa çıkmak için bazı öneriler:
Dua ve Sabır: Allah’a dua etmek, sabır göstermek ve yardım istemek, nefret duygularınızla başa çıkmak için önemli bir adımdır. Allah’tan sükûnet, anlayış ve sevgi isteyebilirsiniz. Dua etmek, kalbinizi arındırabilir ve olumsuz duyguları hafifletebilir.
İçsel Çalışmalar: Nefret duygularınızı anlamaya çalışın. Bu duyguların altında yatan sebepleri ve kişisel tepkilerinizi değerlendirin. Belki de bazı olumsuz deneyimler veya geçmişte yaşanan sorunlar bu duyguları tetiklemiştir. Kendinizi tanımak ve içsel çalışmalar yapmak, daha derin bir anlayışa ve kabullenmeye yardımcı olabilir.
Empati ve Hoşgörü: Empati kurmaya çalışın. Babanızın da insan olduğunu, hataları ve zaafları olduğunu unutmayın. Onun da kendi sıkıntıları ve zorlukları olabilir. Hoşgörülü olmaya çalışarak, onun yanlışlarına rağmen saygı duymayı ve sevgi göstermeyi deneyin.
İletişim: Açık ve dürüst iletişim kurmak önemlidir. İçinizde biriken duyguları uygun bir şekilde ifade etmeye çalışın. Ancak, bu iletişimde saygı ve sevgi çerçevesini korumak önemlidir. Tartışmalardan kaçının ve sakin bir şekilde duygularınızı ifade edin.
Destek Almak: Nefret duygularıyla başa çıkma konusunda yardım almak önemlidir. Bir dini lider, psikolog veya danışman gibi bir uzmandan destek alabilirsiniz. Onlar, sizinle konuşarak, sizi anlayarak ve yönlendirerek daha sağlıklı bir ilişki kurmanızı destekleyebilir.
Sonuç olarak, nefret duygularıyla başa çıkmak zorlu bir süreç olabilir. Sabır, dua, içsel çalışmalar, empati, hoşgörü ve iletişim gibi yöntemleri kullanarak daha sağlıklı bir ilişki kurma yolunda ilerleyebilirsiniz. Destek almak da bu süreçte önemlidir. Allah’tan yardım isteyerek ve O’na güvenerek bu zorluğu aşmanızı dilerim.