Babanın Çocuğunu Habersiz Evlendirmesi Caizmidir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Evlilikte Vekalet

SORU: Çocuk buluğ çağına erdiği halde babanın evlilik akünde çocuğa velilik yapması caiz midir?

CEVAP: Akit şartlarını haiz olduğu sürece damat adayı bizzat kendisi bu akü yapabilir. İnsanlar bizzat yaptıkları şeylerde, başkasını da vekil kılabilir. Evlilik akdşnde bu kabil şeylerdendir. Bundan dolayı kadın için vekil tayin etmek sahihtir. Hatta bir kişinin iki tarafa vekil olması da sahihtir. İslâm hukukçuları Peygamberimizin; bir erkeğe ‘Seni falanca kadınla evlendirebilir miyim?’ diye sorduğunu, ondan evet cevabını alınca kadına da; ‘seni falan erkekle evlendirmeme razı mısın?’ diye sorup ondan da evet cevabını alınca onları evlendirdifini delil olarak ileri sürdüler.

Evlilik akünde başkalarını vekil kılmanın meşruluğuna Hz. Peygamber’in şu hareketini delil olarak gösterdiler: Rasûlullah Ümmü Habibe (r.a) Habeşistan’da muhacir iken onunla evlenmek için Amir b. Ümmeye ed-Damri’yi vekil kıldı. Amir b. Ümmeye vekalet yoluyla onu Rasûlullah ile nikahladı.

Bu hadisin rivayetinde nikâhı, Necaşi’nin kıydığını söylerler. Bundaki sır, Necaşi’nin Ümmü Habibe’ye mehir vermesidir. Onun için, onu Peygamberimizle evlendirdiğini söylediler.

Vekillikte de bazı şartlar vardır. Onlar da şudur: Müvekkilin (vekalet verenin) baliğ, akıllı ve hür olması lazımdır. Bundan dolayı çoğu fakihler, “Çocuk, deM ve bunağın vekil tayin etmeleri sahih olmaz” demişlerdir. Çünkü bizzat kendileri evlilik aktini yapamazlar. Asalet yoluyla sahih olmayan bir şey vekalet yoluyla da sahih olmaz.

Bazı fakihler kadının kendisini başkasıyla nikahlamak için vekil tayin edebileceğini söylemiş ve delil olarak da Hz. Peygamber’in Ümmü Seleme’ye evlilik teklif ettiği zaman onun da oğluna, vekil olmak için başvuruda bulunmasını delil olarak göstermişlerdir.

Bununla beraber bir çok fakih, kadın evliliğe rıza gösterdiği müddetçe ondan vekalet olmadan da baba ve dedesinin onu evlendirebile-ceğini söylemişlerdir.

Müvekkil (vekalet veren) kendisini herhangi bir kadınla nikahlamak için başkasına vekalet verebilir. Buna mutlak vekalet denir. Belli bir kadınla nikahlaması için de vekalet verebilir. Buna da kayıtlı (şartlı) vekalet denir.

Benzeri konular:

Cevapla